Ρωσία: Νεκρός στο διαμέρισμά του εντοπίστηκε ο δημιουργός της θερμοπυρηνικής βόμβας – Το σημείωμα που άφησε

Νεκρός στο διαμέρισμά του στο κέντρο της Μόσχας εντοπίστηκε ο Γκριγκόρι Κλινίσοφ. Ήταν ένας από τους δημιουργούς της πρώτης θερμοπυρηνικής βόμβας δύο σταδίων RDS-37 της Σοβιετικής Ένωσης. Σύμφωνα με την ιστοσελίδα, adevarul.ro, δίπλα του βρέθηκε ένα σημείωμα, με το οποίο αποχαιρετούσε τους συγγενείς του. Όπως αναφέρει το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων TASS, επικαλούμενο πληροφορίες που παρείχαν οι Υπηρεσίες Έκτακτης Ανάγκης, ο Κλινίσοφ αυτοκτόνησε.

«Ο Γκριγκόρι Κλινίσοφ βρέθηκε νεκρός σε ένα διαμέρισμα στην Λεωφόρο Kosmodamianskaya. Ο πυρηνικός φυσικός αυτοκτόνησε. Άφησε ένα σημείωμα, το οποίο ήταν δίπλα στο σώμα του. Με αυτό, ο άνδρας αποχαιρέτησε τους συγγενείς του», τόνισαν πηγές στο πρακτορείο.

Είχε πάρει βραβείο Λένιν το 1962

Ο Grigori Klinișov γεννήθηκε το 1930. Ήταν μαθηματικός και φυσικός, βραβευμένος με το Βραβείο Λένιν το 1962.

Συμμετείχε στη δημιουργία της πρώτης σοβιετικής θερμοπυρηνικής βόμβας  RDS-37 σε δύο στάδια. Έχει επίσης αναπτύξει διάφορους τύπους θερμοπυρηνικών βομβών επόμενης γενιάς.

Η θερμοπυρηνική βόμβα RDS-37 δοκιμάστηκε στις 22 Νοεμβρίου 1955 στον χώρο δοκιμών του Σεμιπαλατίνσκ. Λόγω του ωστικού κύματος, κτίρια σε 59 κοντινές πόλεις υπέστησαν ζημιές. Παράθυρα σε σπίτια έσπασαν σε ακτίνα έως και 200 ​​χιλιομέτρων από το επίκεντρο της έκρηξης. Αρκετές δεκάδες άνθρωποι τραυματίστηκαν. Σύμφωνα με επίσημα στοιχεία, από την έκρηξη έχασαν τη ζωή τους ένας στρατιώτης και ένα τρίχρονο παιδί.

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ