Ρωσία: Νέα ψυχρολουσία με τον Nord Stream 1—Επ’ αόριστον η διακοπή λειτουργίας του

Συνεχίζει η Ρωσία τον πόλεμο νεύρων στην Ευρώπη, καθώς λίγες ώρες μετά την διαρροή που άφησε να γίνει ότι θα λειτουργήσει κανονικά αύριο ο αγωγός φυσικού αερίου Nord Stream 1 πριν από λίγο έκανε γνωστό ότι θα καθυστερήσει η επαναλειτουργία του αγωγού, γιατί βρέθηκε μία βλάβη, κατά τη διάρκεια των εργασιών συντήρησης. 

Η ανακοίνωση προκάλεσε νέα κύματα ανησυχίας στην Ευρώπη για τον επερχόμενο χειμώνα, η οποία περίμενε βάσει της αρχικής ανακοίνωσης ότι τα ξημερώματα του Σαββάτου θα άρχιζαν πάλι οι έστω και χαμηλές ροές φυσικού αερίου στον αγωγό, ο οποίος βασικά εφοδιάζει τη Γερμανία, αλλά και άλλες χώρες της Ευρώπης.

Η κρατική εταιρία Gazprom της Ρωσίας η οποία έχει το μονοπώλιο στις εξαγωγές φυσικού αερίου, ανακοίνωσε ότι λόγω της βλάβης που βρέθηκε, δεν είναι σε θέση να δώσει ακριβή ημερομηνία  επαναλειτουργίας του αγωγού. Στην ανακοίνωσή της, η Gazprom ανέφερε ότι «διαπιστώθηκε διαρροή λαδιού μηχανής με πρόσμιξη στεγανοποιητικού υλικού στους ακροδέκτες των καλωδίων των αισθητήρων ταχύτητας του ρότορα χαμηλής και ενδιάμεσης πίεσης» στην τουρμπίνα κατά τη διάρκεια αυτής της εργασίας συντήρησης. «Μέχρι την επισκευή (…) η μεταφορά φυσικού αερίου μέσω του Nord Stream θα ανασταλεί πλήρως», δήλωσε ο όμιλος.

Η Ρωσία κυριολεκτικά ψήνει το ψάρι στα χείλη της Ευρώπης, με τη λειτουργία του  Nord Stream 1, την οποία διακόπτει κατά το δοκούν και αποδίδει τις διαταραχές λειτουργίας στο εμπάργκο που της έχει επιβάλλει η Δύση μετά την ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, ισχυριζόμενη ότι οι ελλείψεις ανταλλακτικών εμποδίζουν και την ομαλή λειτουργία του αγωγού και τη διενέργεια εργασιών συντήρησης ρουτίνας.
Οι Βρυξέλλες καταγγέλλουν ότι η Μόσχα χρησιμοποιεί το φυσικό αέριο και τη λειτουργία του αγωγού ως οικονομικό όπλο με το οποίο επιβάλλει αντίποινα στις δυτικές κυρώσεις.

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ