Reuters: Ο Πούτιν είναι ανοιχτός σε συζητήσεις με τον Τραμπ για κατάπαυση του πυρός στην Ουκρανία – Οι «κόκκινες γραμμές»

Ο Ρώσος πρόεδρος, Βλαντίμιρ Πούτιν, δήλωσε ότι είναι «ανοιχτός» να συζητήσει με τον Ντόναλντ Τραμπ για ένα σχέδιο κατάπαυσης του πυρός με την Ουκρανία, ωστόσο έθεσε αυστηρούς όρους, αποκλείοντας σημαντικές εδαφικές παραχωρήσεις και απαιτώντας την εγκατάλειψη των φιλοδοξιών του Κιέβου για ένταξη στο ΝΑΤΟ, σύμφωνα με πέντε πηγές που επικαλείται το πρακτορείο Reuters.

Λαβρόφ: «Σημάδι κλιμάκωσης» οι oυκρανικές επιθέσεις στο Μπριάνσκ με ATACMS – «Αυτό σημαίνει Γ’ Παγκόσμιος Πόλεμος» λέει ο Μεντβέντεφ

Ο Τραμπ, που έχει υποσχεθεί να τερματίσει γρήγορα τη σύγκρουση, επιστρέφει στον Λευκό Οίκο σε μια περίοδο αυξανόμενης έντασης, καθώς η Μόσχα ελέγχει μια περιοχή στην Ουκρανία περίπου στο μέγεθος της πολιτείας της Βιρτζίνια και προχωρά με ταχύτερο ρυθμό από τις πρώτες ημέρες της ρωσικής εισβολής το 2022.

Παράλληλα, η κυβέρνηση Μπάιντεν έδωσε το «πράσινο φως» για χρήση πυραύλων ATACMS από την Ουκρανία –η πρώτη επίθεση με αμερικανικούς πυραύλους πραγματοποιήθηκε χθες-, ενώ έγινε γνωστό ότι ενισχύει τον ουκρανικό στρατό και με νάρκες κατά προσωπικού, προκειμένου να επιβραδύνει τη ρωσική προέλαση.

Αντιδράσεις της Ρωσίας για την επίθεση με πυραύλους ATACMS

Η Μόσχα καταδίκασε την επίθεση, χαρακτηρίζοντας την εξέλιξη ως σημαντική κλιμάκωση της σύγκρουσης.

Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, Ντμίτρι Πεσκόφ, δήλωσε ότι η Ρωσία δεν θα αποδεχτεί καμία ανακωχή, αν δεν επιτευχθεί συμφωνία για κατάπαυση του πυρός. «Ο Πούτιν έχει ήδη δηλώσει ότι το πάγωμα της σύγκρουσης δεν θα λειτουργήσει με κανέναν τρόπο», είπε.

«Και η εξουσιοδότηση των πυραύλων είναι μια πολύ επικίνδυνη κλιμάκωση από την πλευρά των ΗΠΑ», πρόσθεσε.

Δύο από τις πηγές που επικαλείται το Reuters, ανέφεραν ότι η απόφαση του απερχόμενου Αμερικανού προέδρου Τζο Μπάιντεν, να επιτρέψει στην Ουκρανία να εκτοξεύσει αμερικανικούς πυραύλους ATACMS σε βάθος της ρωσικής επικράτειας, θα μπορούσε να περιπλέξει και να καθυστερήσει οποιαδήποτε συμφωνία κατάπαυσης του πυρός, ενώ θα ενίσχυε τις απαιτήσεις της Μόσχας, καθώς οι σκληροπυρηνικοί αξιωματούχοι θα πίεζαν για μεγαλύτερη εδαφική αποκοπή της Ουκρανίας.

Οι παραχωρήσεις εδάφους

Όπως ανέφεραν οι πέντε Ρώσοι αξιωματούχοι στο Reuters, το Κρεμλίνο είναι πρόθυμο να συμφωνήσει για το «πάγωμα» της σύγκρουσης κατά μήκος της γραμμής του μετώπου, αν και παραμένει ασαφές ποιες ακριβώς παραχωρήσεις εδάφους θα δεχθεί η Ρωσία.

Σύμφωνα με τρεις αξιωματούχος, υπάρχει χώρος για διαπραγμάτευση σχετικά με την ακριβή διαίρεση των τεσσάρων ανατολικών περιοχών της Ουκρανίας – Ντονέτσκ, Λουχάνσκ, Ζαπορίζια και Χερσώνα.

Παρά το γεγονός ότι η Ρωσία διεκδικεί αυτές τις περιοχές ως πλήρως ενσωματωμένες στη χώρα, με την πυρηνική ασπίδα της χώρας να τις προστατεύει, οι ρωσικές δυνάμεις ελέγχουν περίπου το 70-80% της επικράτειας, ενώ περίπου 26.000 τετραγωνικά χιλιόμετρα παραμένουν υπό τον έλεγχο των Ουκρανών.

Η Ρωσία ενδέχεται επίσης να είναι «ανοιχτή» στο να αποχωρήσει από μικρές περιοχές της Χαρκίβ και της Νικολάιβ, σύμφωνα με δύο από τις πηγές.

Οι προηγούμενες θέσεις του Πούτιν για κατάπαυση του πυρός

Ο Πούτιν δήλωσε στις 7 Νοεμβρίου ότι οποιαδήποτε συμφωνία κατάπαυσης του πυρός θα πρέπει να αντικατοπτρίζει τις «πραγματικότητες» στο έδαφος, αν και εξέφρασε φόβους ότι μια συμφωνία θα μπορούσε να οδηγήσει σε μια βραχύβια ανακωχή που θα επέτρεπε στη Δύση να επανεξοπλίσει την Ουκρανία.

Όπως είπε, «αν δεν υπάρχει ουδετερότητα, είναι δύσκολο να φανταστούμε την ύπαρξη οποιωνδήποτε καλών σχέσεων γειτονίας μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας. Γιατί; Επειδή αυτό θα σήμαινε ότι η Ουκρανία θα χρησιμοποιείται συνεχώς ως εργαλείο σε λάθος χέρια και εις βάρος των συμφερόντων της Ρωσικής Ομοσπονδίας».

Στις 14 Ιουνίου, ο Πούτιν είχε θέσει τους όρους του για τον άμεσο τερματισμό του πολέμου, λέγοντας: «Η Ουκρανία πρέπει να εγκαταλείψει τις φιλοδοξίες της για το ΝΑΤΟ και να αποσύρει όλα τα στρατεύματα από το σύνολο της επικράτειας των τεσσάρων ουκρανικών περιοχών που διεκδικεί και ελέγχει κυρίως η Ρωσία».

Ο ρόλος του Τραμπ

Ο υπεύθυνος επικοινωνίας του Τραμπ, Στίβεν Τσέουνγκ, ανέφερε πως ο επερχόμενος πρόεδρος των ΗΠΑ «είναι ο μόνος άνθρωπος που μπορεί να φέρει και τις δύο πλευρές κοντά για να διαπραγματευτούν την ειρήνη και να εργαστούν για το τέλος του πολέμου και να σταματήσει η αιματοχυσία».

Ο δισεκατομμυριούχος Τραμπ, έχει δηλώσει ότι θα συνομιλήσει άμεσα με τον Πούτιν για να προσπαθήσει να επιτύχει μια συμφωνία ειρήνης, αν και δεν έχει δώσει λεπτομέρειες για το πώς μπορεί να συμφιλιώσει τις αντίπαλες πλευρές, που μέχρι στιγμής δεν δείχνουν σημάδια υποχώρησης.

Ο πρόεδρος της Ουκρανίας, Βολοντίμιρ Ζελένσκι, έχει δηλώσει ότι η χώρα του δεν θα ησυχάσει μέχρι να εκδιωχθεί κάθε Ρώσος στρατιώτης από την επικράτειά της -σύμφωνα με τα σύνορα που «κέρδισε» μετά την πτώση της Σοβιετικής Ένωσης το 1991- αν και ανώτεροι Αμερικανοί στρατηγοί έχουν αναγνωρίσει δημόσια ότι αυτός είναι ένας πολύ φιλόδοξος στόχος.

 

 

 

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ

ENIKOS NETWORK