Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν: Πώς έφτασε να γίνει από ποδοσφαιριστής “Σουλτάνος” – ΒΙΝΤΕΟ

Το 66ο έτος ηλικίας του συμπληρώνει σήμερα, 26 Φεβρουαρίου, ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν γιορτάζοντας τα γενέθλιά του. Σίγουρα κάνοντας τον απολογισμό του την ημέρα της προσωπικής του Πρωτοχρονιάς μπορεί να υπερηφανεύεται για τη μακρά και επιτυχημένη διαδρομή που έχει διανύσει στον χώρο της πολιτικής και την εγκαθίδρυση της απόλυτης εξουσίας του στην Τουρκία.

Από ποδοσφαιριστής και μετέπειτα δήμαρχος Κωνσταντινούπολης, στη συνέχεια ανέβηκε στον προεδρικό θώκο και έγινε ο απόλυτος άρχοντας της χώρας, ο άνδρας που ελέγχει όλες τις εξουσίες στη χώρα του ενώ κινεί τα νήματα στην πιο νευραλγική, γεωστρατηγική θέση του κόσμου. Πρόκειται για έναν συντηρητικό ισλαμιστή που έγινε ο πρώτος Τούρκος πρόεδρος που εκλέχθηκε από τον λαό το 2014.

Ο Ταγίπ Ερντογάν γεννήθηκε στις 26 Φεβρουαρίου 1954, στην περιοχή Κασίμπασα της Κωνσταντινούπολης. Η οικογένειά του είχε τουρκική και λαζική καταγωγή και διέμενε αρχικά στην περιοχή της Ριζούντας, στην οποία επέστρεψαν όταν ο Ρετζέπ Ταϊγίπ Ερντογάν ήταν ακόμη μωρό. Η καταγωγή της οικογένειας είναι από την τουρκική φυλή των Bağatlιoğlu ή Bakatoğlu, τους οποίους εγκατέστησε στην περιοχή ο Σουλτάνος Μεχμέτ Φάτιχ (ή αλλιώς Μωάμεθ ο Πορθητής) όταν κατέκτησε την Αυτοκρατορία της Τραπεζούντας.

Ο παππούς του Ερντογάν λεγόταν Τεγιούπ (Ταϊγίπ) Μεμίς Μπακάτογλου (και το Μπακάτογλου ήταν περισσότερο ένα εθνoνύμιο/παρατσούκλι και όχι επίσημο επώνυμο). Ο Τεγιούπ – που ήταν λαζικής καταγωγής – είχε πολεμήσει εναντίον των ρωσικών στρατευμάτων, όταν είχαν καταλάβει τον ανατολικό Πόντο (μέχρι την Τραπεζούντα) και τραυματίστηκε στην περιοχή του Αρνταχάν.

Η μητέρα του Ερντογάν και δεύτερη σύζυγος του πατέρα του ήταν γεωργιανής καταγωγής και λεγόταν Τενζιλέ. Στα 13 του επέστρεψε στην Κωνσταντινούπολη, όπου παράλληλα με τα μαθήματα σε μία από τις θρησκευτικές σχολές δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης (σχολές İmam Hatip) αναγκαζόταν να δουλεύει στον δρόμο για να εξασφαλίσει περισσότερα χρήματα.

Σπούδασε Διοίκηση Επιχειρήσεων στη σχολή Οικονομικών και Εμπορικών Επιστημών του Ακσαράι, η οποία σήμερα ανήκει στο Πανεπιστήμιο του Μαρμαρά (ως Σχολή Οικονομικών και Διοικητικών Επιστημών). Στα νιάτα του υπήρξε και ποδοσφαιριστής σε τοπική ομάδα της πόλης. Προς τιμή του το στάδιο της γειτονιάς του Κασίμπασα, έδρα της τοπικής ομάδας Κασίμπασα Σπορ Κουλουμπού, έχει πάρει το όνομά του.

Είναι παντρεμένος με την Εμινέ από τις 4 Ιουλίου 1978 και έχει δύο γιους και δύο κόρες. Η σύζυγός του φοράει την ισλαμική μαντίλα, κάτι που δημιουργεί συχνά αντιπαραθέσεις στην Τουρκία και την αντίδραση του στρατού και του λεγόμενου «κεμαλικού κατεστημένου».

Από τη στιγμή που ανέλαβε την εξουσία ο Ταγίπ Ερντογάν, στις 14 Μαρτίου του 2003, η ανάμειξη της πολιτικής στην καθημερινότητα των πολιτών είναι μια πραγματικότητα, ανέφεραν οι ίδιοι οι πολίτες, σύμφωνα με την DW, με τις γυναίκες να έχουν πληγεί πιο άμεσα από αυτές τις παρεμβάσεις. Κατά καιρούς έχει προχωρήσει σε προκλητικές δηλώσεις τονίζοντας ότι οι γυναίκες θα πρέπει να αποκτούν τουλάχιστον τρία παιδιά, η καισαρική δεν είναι καλή, η άμβλωση είναι δολοφονία.

Η πώληση αλκοολούχων ποτών απαγορεύθηκε στα σουπερμάρκετ και τα μικρά καταστήματα μετά τις 10 μ.μ. Επίσης απαγορεύθηκε η παρουσίαση αλκοολούχων ποτών σε ταινίες, βιντεοκλίπ και τις καθημερινές τηλεοπτικές σειρές. Ακόμη, εταιρείες εμπορίας αλκοολούχων ποτών δεν μπορούσαν να γίνουν χορηγοί σε φεστιβάλ και συναυλίες. Ομάδες ομοφυλοφίλων και τρανσέξουαλ υφίστανται πιέσεις. Το 2015 απαγορεύθηκαν πορείες τους και δέχθηκαν επιθέσεις από την αστυνομία.

Στις 27 Μαρτίου του 1994 εξελέγη δήμαρχος Κωνσταντινούπολης οπότε και άρχισε ουσιαστικά η πολιτική του καριέρα.Έλυσε βασικά προβλήματα της Πόλης ενώ για τα έργα του στην Τοπική Αυτοδιοίκηση τιμήθηκε και από τα Ηνωμένα Έθνη.

Ο Ερντογάν έγινε ο 57ος πρωθυπουργός της Τουρκίας στις 14 Μαρτίου 2003, ενώ στις 28 Αυγούστου 2014 ορκίστηκε ο 12ος Πρόεδρος της Τουρκίας και έτσι βήμα βήμα έγινε ο απόλυτος άρχων, ένας πραγματικός “Σουλτάνος”. Άλλωστε, στεγάζει την εξουσία του στο Προεδρικό Μέγαρο των 1.150 δωματίων, στην Άγκυρα, το “Λευκό Παλάτι”, η κατασκευή του οποίου κόστισε περίπου 500 εκατ. ευρώ στους Τούρκους.

Στην τελετή ορκωμοσίας του ως προέδρου τον Ιούλιο του 2018 διοργάνωσε μία υπέρλαμπρη φιέστα, επίδειξη πλούτου και δύναμης για να επισφραγίσει την έναρξη της πενταετούς θητείας του με διευρυμένες εξουσίες.

Ο Ερντογάν ποτέ δεν έκρυψε το όραμά του για μια μεγάλη Τουρκία, τη νέα Οθωμανική Αυτοκρατορία με τον ίδιο επικεφαλής. Άλλωστε, φροντίζει με δηλώσεις του να φανατίζει τον λαό του και να προκαλεί τους γείτονές του, και με τις ενέργειές του να καταλύει κάθε έννοια δικαίου, να εξοντώνει τους εσωτερικούς πολιτικούς εχθρούς του, να επιβάλει το προσωπικό του συμφέρον, να κατατρέχει όποιον θεωρεί ότι μπορεί να απειλήσει τον “θρόνο” του.

Μέσο για τη δημιουργία μίας Τουρκίας αυτοκρατορικού χαρακτήρα είναι η συγκρότηση μίας θηριώδους πολεμικής μηχανής. Ο Ερντογάν θέλει υπό τον έλεγχο της Άγκυρας την Κύπρο αλλά και την ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου, βάζει πόδι στη Συρία ενώ αναπτύσσει ισχυρές συμμαχίες με ΗΠΑ και Ρωσία ώστε να προωθεί τα συμφέροντα της χώρας του. Δεν διστάζει να προκαλέσει αλλά και να απειλήσει την Ελλάδα, την Κύπρο ή την Ευρώπη που ουκ ολίγες φορές έχει στοχοποιηθεί για την πολιτική της από τον Τούρκο πρόεδρο.

Το μεταναστευτικό είναι το δυνατό χαρτί του απέναντι στην Ευρώπη ζητώντας διαρκώς χρηματοδότηση, συχνά πυκνά απειλεί στο Αιγαίο μιλώντας για “γαλάζια πατρίδα” ή για θερμό επεισόδιο, αμφισβητώντας παράλληλα τα ελληνικά κυριαρχικά δικαιώματα. Έκανε λόγο για αλλαγή της Συνθήκης της Λωζάννης. Επίσης, με σθένος διεκδικεί τη μοιρασιά των κοιτασμάτων στην κυπριακή ΑΟΖ στέλνοντας γεωτρύπανα και ερευνητικά σκάφη.

Ανάμεσα στις προκλητικές δηλώσεις του, η πιο πρόσφατη ήταν “το καθεστώς που κηρύξαμε στη Μεσόγειο άρχισε να γίνεται αποδεκτό στην Ελλάδα” προκαλώντας την άμεση αντίδραση του ελληνικού ΥΠΕΞ.

Επίσης, μόλις πριν από λίγες ημέρες, σε ακόμη μία ομιλία του χρησιμοποίησε εκ νέου το δόγμα για τα “σύνορα της καρδιάς μας”, όμως τουλάχιστον αυτήν τη φορά δεν αναφέρθηκε στο Αιγαίο.

Συγκεκριμένα, ο Ερντογάν εξέφρασε την επιθυμία να επεκτείνει τα σύνορα της χώρας του και απείλησε άπαντες όσοι θέλουν να αντιταχθούν σε τέτοια σχέδια.

Υποστήριξε ότι “η Τουρκία δεν μπορεί να περιορίζεται εντός των 780.000 τ.μ. των συνόρων της”, ενώ συνεχίζοντας επισήμανε: “Η Μιζράτα, το Χαλέπι, η Χομς και η Χασάκα είναι εκτός των φυσικών μας συνόρων αλλά είναι εντός των φυσικών και συναισθηματικών μας ορίων. Θα αντιμετωπίσουμε όσους περιορίζουν την ιστορία μας σε μόνο 90 χρόνια”.

Παράλληλα, σε άλλη προκλητική του δήλωση ενημερώνοντας τους βουλευτές του για την κατάσταση στο εξωτερικό είχε αναφέρει χαρακτηριστικά ότι “οι εξελίξεις και στη Συρία και στη Λιβύη φαίνεται ότι από εδώ και πέρα θα θερμάνουν ακόμη περισσότερο τα νερά στη Μεσόγειο”.

Στο τέλος Ιανουαρίου, και επιστρέφοντας από τη Διάσκεψη για τη Λιβύη στο Βερολίνο, εμφανίστηκε γι’ άλλη μια φορά εμπρηστικός και προκλητικός, επανέλαβε ότι “η Κρήτη και τα νησιά δεν έχουν υφαλοκρηπίδα”.

Ο Ερντογάν είπε χαρακτηριστικά τα εξής: “Επειδή οι ακτές μας βλέπουν τις ακτές της Λιβύης είχαμε τη δυνατότητα της συμφωνίας. Και βέβαια έχουμε τις μεγαλύτερες ακτές στην ανατολική Μεσόγειο κι αυτό μας δίνει άλλες δυνατότητες. Μιλούν για υφαλοκρηπίδα γύρω από την Κρήτη. Δεν υπάρχει υφαλοκρηπίδα γύρω από τα νησιά δεν υπάρχει τέτοιο θέμα. Εκεί αφορά μόνο τα χωρικά ύδατα”.

“Η Τουρκία είναι έτοιμη να επαναλάβει ό,τι και το 1922”, δήλωσε ορθά κοφτά στις 30 Αυγούστου 2019 με αφορμή την 97η επέτειο από τη Μικρασιατική Καταστροφή. “Το έθνος μας είναι έτοιμο να κάνει τις ίδιες θυσίες και να δείξει το ίδιο κουράγιο για το καλό της πατρίδας μας σήμερα, όπως το έκανε και χθες”, ανέφερε μεταξύ άλλων στο μήνυμά του.

“Με την επική νίκη της 30ής Αυγούστου το έθνος μας έσκισε το πουκάμισο της αιχμαλωσίας και διαμήνυσε σε όλο τον κόσμο ότι δεν θα κάνει παραχωρήσεις από την ανεξαρτησία του όποιο και αν είναι το τίμημα. Η Μεγάλη Νίκη που ήταν προάγγελος του τελευταίου μας κράτους, της Δημοκρατίας της Τουρκίας, είναι το όνομα της εκ νέου ανόδου του τουρκικού έθνους που θέλησαν να διαγράψουν από την Ιστορία” δήλωσε επίσης.

Όσον αφορά στο μεταναστευτικό είχε απειλήσει πάλι την Ευρώπη λέγοντας “θα ανοίξουμε τις πύλες μας προς την Ευρώπη, αν δεν λάβουμε διεθνή στήριξη”.

Στην ίδια ομιλία του είχε πει: “Στην ανατολική Μεσόγειο σήμερα αν έχουμε λόγο αυτό έγινε λόγω της αγοράς των πλοίων σεισμικών ερευνών αλλά και των πλοίων γεωτρήσεων. Στο παρελθόν νοικιάζαμε. Ενδέχεται να έρθει και τρίτο πλοίο γεωτρήσεων. Στην ανατολική Μεσόγειο δεν κοιτάμε ποιος τι λέει. Κοιτάμε το τι λέμε εμείς!”.

Επιμένοντας στα τουρκικά συμφέροντα στην Ανατολική Μεσόγειο σε ομιλία του από το Άρτβιν της Μαύρης Θάλασσας είχε πει: «H Δύση απειλεί, αλλά εμείς δεν καταλαβαίνουμε από απειλές. Εμείς προστατεύουμε και θα προστατεύσουμε τα δικαιώματα της Τουρκίας στην ανατολική Μεσόγειο μέχρι τέλους” και πρόσθεσε: “Μην ανησυχείτε καθόλου. Εμείς, μέχρι σήμερα δεν σκύψαμε το κεφάλι μας σαν υπηρέτες. Μόνο μπροστά στον Θεό μας θα σκύψουμε. Πουθενά αλλού”.

Δεν δίστασε να έρθει σε ευθεία αντιπαράθεση με τις ΗΠΑ σχετικά με τους ρωσικούς S-400, θέμα για το οποίο φάνηκε ανυποχώρητος: “Δεν θα υπάρξει υποχώρηση όσον αφορά στη συμφωνία για την απόκτηση του συστήματος αντιαεροπορικής και αντιπυραυλικής άμυνας ρωσικής κατασκευής S-400” είχε σχολιάσει τον Ιούνιο.

Κατά την προεκλογική του εκστρατεία, απαντώντας σε ερώτηση αν θα ήταν εφικτή η δωρεάν είσοδος στην Αγία Σοφία, απάντησε πάλι προκλητικά ότι “δεν είναι παράλογη πρόταση”: “Γιατί όχι; Μπορεί να γίνει άνετα. Μάλιστα, μπορούμε να το δούμε σοβαρά, αλλάζοντας τον τίτλο του από “μουσείο” σε “Τέμενος Αγίας Σοφίας”.”

Υπενθυμίζεται ότι μετά την απόπειρα πραξικοπήματος τη νύχτα της 15ης Ιουλίου 2016 η δημοτικότητά του εκτοξεύτηκε ενώ ακολούθησε πογκρόμ διώξεων εναντίον των πολιτικών του αντιπάλων με κύριο στόχο τον Φετουλάχ Γκιουλέν και το FETO του, θεωρώντας τον τον εγκέφαλο πίσω από το πραξικόπημα. Χιλιάδες δημόσιοι υπάλληλοι, εκπαιδευτικοί, στρατιωτικοί, δικαστικοί, δημοσιογράφοι απολύθηκαν, φυλακίστηκαν, απομακρύνθηκαν από τις θέσεις τους κατηγορούμενοι ως γκιουλενιστές. Μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα ο Ερντογάν ισχυροποίησε τη θέση του και την εξουσία του.

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ