Ραγδαίες εξελίξεις στην Μέση Ανατολή: Έκτακτο υπουργικό συμβούλιο στο Ισραήλ – Κλείνει τον εναέριο χώρο της η Ιορδανία

Με κομμένη την ανάσα παρακολουθεί ο πλανήτης της καταιγιστικές εξελίξεις στην Μέση Ανατολή καθώς αναμένεται χτύπημα του Ιράν κατά του Ισραήλ.

Οι ΗΠΑ από την Παρασκευή έχουν ενημερώσει ότι μέσα σε 48 ώρες θα υπάρξει επίθεση της Τεχεράνης. Πηγές ανέφεραν στο CNN νωρίτερα ότι οι Αμερικανοί έχουν δει περισσότερους από 100 πυραύλους Cruise να έχουν μεταφερθεί από τους Ιρανούς στα σύνορα τους. Δεν είναι ξεκάθαρο εάν θα χρησιμοποιηθούν σε μία επίθεση ή θα αποτελέσουν γραμμή άμυνας σε περίπτωση αντεπίθεσης από τις ΗΠΑ και το Ισραήλ.

Την ίδια στιγμή τα ΜΜΕ της Ιορδανίας ανακοίνωσαν ότι η χώρα θα κλείσει προσωρινά τον εναέριο χώρο της. Κανένα αεροσκάφος δεν θα επιτραπεί να εισέλθει, να αναχωρήσει ή απλώς να περάσει από τον εναέριο χώρο της Ιορδανίας, η οποία βρίσκεται ανάμεσα σε Ισραήλ και Ιράν.

«Η Ρυθμιστική Αρχή Πολιτικής Αεροπορίας έλαβε την απόφαση να κλείσει προσωρινά τον εναέριο χώρο της Ιορδανίας για όλα τα αεροσκάφη που φθάνουν, αναχωρούν και διασταυρώνονται, αρχής γενομένης από τις 11:00 μ.μ. τοπική ώρα για τις επόμενες αρκετές ώρες, και αυτό θα επικαιροποιείται και θα επανεξετάζεται συνεχώς ανάλογα με τις εξελίξεις», σύμφωνα με το κρατικό πρακτορείο Petra.

Έκτακτο υπουργικό συμβούλιο στο Ισραήλ

Οι προετοιμασίες στο Ισραήλ για ένα ενδεχόμενο πλήγμα από το Ιράν είναι πυρετώδεις. Νωρίτερα ο πρωθυπουργός του Ισραήλ, Μπενιαμίν Νετανιάχου μετέβη στο αρχηγείο των Ισραηλινών Ενόπλων Δυνάμεων (IDF) για να συζητήσει με κορυφαίους στρατιωτικούς για την αναμενόμενη ιρανική επίθεση.

Όπως μεταδίδουν τα ισραηλινά ΜΜΕ, ο Νετανιάχου πήρε στην συνέχεια την απόφαση να συνεδριάσει εκτάκτως το πολεμικό υπουργικό συμβούλιο. Εν συνεχεία θα γίνει μία ευρύτερη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου ασφαλείας.

Στον Λευκό Οίκο ο Μπάιντεν – Σύσκεψη με τους υπουργούς Άμυνας και Εξωτερικών

Ο Αμερικανός πρόεδρος, Τζο Μπάιντεν επέστρεψε σήμερα εσπευσμένα από το Ντέλαγουερ, όπου είχε ταξιδέψει για το Σαββατοκύριακο. Σύμφωνα με τον Λευκό Οίκο ο Μπάιντεν θα έχει σύσκεψη με την ομάδα ασφάλειας του για τις εξελίξεις στην Μέση Ανατολή.

Αξιωματούχοι είπαν στο CNN ότι παρόντες στην σύσκεψη με την ομάδα ασφαλείας θα είναι και οι υπουργοί Εξωτερικών, Άντονι Μπλίνκεν και Άμυνας, Λόιντ Όστιν. Παρών θα είναι και ο αρχηγός του Γενικού Επιτελείου των Ενόπλων Δυνάμεων των ΗΠΑ, Τσάρλς Κ. Μπράουν.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες επαναδιατύπωσαν προς το Ισραήλ την «ακλόνητη δέσμευσή τους» μετά την κατάληψη από το Ιράν φορτηγού πλοίου, το οποίο, σύμφωνα με την Τεχεράνη, συνδέεται με το Ισραήλ, σε ένα πλαίσιο κλιμάκωσης της έντασης στην Μέση Ανατολή, δήλωσε ο σύμβουλος Εθνικής Ασφαλείας του Λευκού Οίκου Τζέικ Σάλιβαν.

«Σήμερα το πρωί συνομίλησα με τον Iσραηλινό ομόλογό μου (…) για τα γεγονότα στην Μέση Ανατολή», έγραψε στο Χ ο Τζέικ Σάλιβαν. Κατά την διάρκεια του τηλεφωνήματος αυτού, επανέλαβα την ακλόνητη δέσμευση των Ηνωμένων Πολιτειών στην ασφάλεια του Ισραήλ».

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ