Qatar Gate: Τι αποκάλυψε ο Αντόνιο Παντσέρι στις ανακρίσεις – Ο «χορός» των 2,6 εκατ. ευρώ

Ο Αντόνιο Παντσέρι, έχει συμφωνήσει με αντάλλαγμα μια μικρότερη ποινή, να πει όλα όσα γνωρίζει για το Qatar Gate, την υπόθεση διαφθοράς που συγκλονίζει το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο από τις 9 Δεκεμβρίου. Η Le Soir αποκαλύπτει όσα περιέγραψε στους ανακριτές τις τελευταίες εβδομάδες. «Οι νέες κατηγορίες του μετανοημένου Αντόνιο Παντσέρι» είναι ο τίτλος του δημοσιεύματος.

Qatar Gate: Αποφυλακίζεται με βραχιολάκι ο σύντροφος της Εύας Καϊλή, Φραντσέσκο Τζιόρτζι

Σε μια κλειστή αίθουσα στις εγκαταστάσεις της ομοσπονδιακής δικαστικής αστυνομίας στις Βρυξέλλες, με κάμερες από όλες τις οπτικές γωνίες, ο Παντσέρι είναι καθισμένος με τα υπομνήματά του, πλαισιωμένος από έναν δικηγόρο και έναν μεταφραστή. Ο Πιέρ Αντόνιο Παντσέρι αποκαλύπτει τα πάντα μπροστά στους ανακριτές του Κεντρικού Γραφείου για την Καταστολή της Διαφθοράς (OCRC). Από την καλή του συνεργασία εξαρτάται η έγκριση της συμφωνίας, που υπεγράφη με την ομοσπονδιακή εισαγγελία τον Ιανουάριο.

Οι Le SoirKnack και La Repubblica πήραν στα χέρια τους τις εκθέσεις αυτών των ακροάσεων με ημερομηνίες 2 και 13 Φεβρουαρίου, καθώς και άλλα έγγραφα από τον φάκελο της έρευνας.

Qatar Gate: Ερωτήματα για την παραμονή του Τζιόρτζι στο ίδιο κελί με τον Παντσέρι 

Ο 67χρονος Ιταλός πρώην ευρωβουλευτής αναφέρει όλες τις πτυχές αυτού του σχεδίου διαφθοράς που φέρεται να δημιούργησε εις βάρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και προς όφελος του Μαρόκου, του Κατάρ και της Μαυριτανίας.

Οι δικηγόροι της Εύας Καϊλή και του Μαρκ Ταραμπέλα, που κατηγορήθηκαν και οι δύο από τον κ. Παντσέρι στις προηγούμενες ακροάσεις του, έχουν ήδη ζητήσει αντιπαράθεση μεταξύ των πελατών τους και του Ιταλού.

Τουλάχιστον 2,6 εκατομμύρια

Σε αυτές τις πρόσφατες ανακρίσεις, ο Παντσέρι παραδέχεται ότι έλαβε –με αυτόν που φαίνεται να είναι το δεξί του χέρι, ο Φραντσέσκο Τζιόρτζι– τουλάχιστον 2,6 εκατομμύρια ευρώ από τα τρία ξένα κράτη που αναφέρονται. Η συντριπτική πλειοψηφία σε μετρητά. Μέρος αυτών των κονδυλίων αναδιανεμήθηκε, σύμφωνα με τον ίδιο, σε ευρωβουλευτές και βοηθούς βουλευτών από το 2018 έως το 2022. Το Κατάρ ήταν, σύμφωνα με τον ίδιο, ο κύριος «πελάτης» της οργάνωσης της οποίας παραδέχεται ότι ηγήθηκε. Το Μαρόκο πλήρωσε τουλάχιστον 180.000 ευρώ μετρητά (πέρα από δώρα και ταξίδια) και η Μαυριτανία 200.000 ευρώ μόνο στους δύο «συνεργάτες» Παντσέρι και Τζιόρτζι.

Ο πρώην ευρωβουλευτής εξαπολύει βαριές κατηγορίες στον Βέλγο Marc Tarabella –τον οποίο είχε ήδη «κατηγορήσει» από την πρώτη του ανάκριση μετά τη σύλληψή του– αλλά και κατά των ευρωβουλευτών Andrea Cozolino, Εύας Καϊλή και Lara Comi. Το όνομα της Ιταλίδας ευρωβουλευτή από το Forza Italia (συντηρητική δεξιά, από την ομάδα του ΕΛΚ στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο), που δεν εξελέγη το 2019 αλλά αντικατέστησε τον Σίλβιο Μπερλουσκόνι τον Νοέμβριο του 2022, εμφανίζεται συγκεκριμένα για πρώτη φορά σε αυτόν τον φάκελο. Ο Αντόνιο Παντσέρι δηλώνει ότι έχει δώσει δώρα ή χρήματα σε δύο βοηθούς και πολιτικούς συμβούλους της ομάδας των Σοσιαλδημοκρατών (S&D).

«Ο πελάτης μας μιλάει με τις δικαστικές Αρχές και δεν εναπόκειται σε εμάς να σχολιάσουμε έγγραφα που προκύπτουν από διαρροές, άρα και από παραβίαση του απορρήτου της διαδικασίας της δικαιοσύνης», δήλωσαν οι δικηγόροι του Παντσέρι, Mes Laurent Kennes και Marc Uyttendaele.

 

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ