Qatar Gate – Politico: H μυστική συμφωνία του Παντσέρι που έβαλε το Κατάρ στο Ευρωκοινοβούλιο

Συνεχίζoνται οι αποκαλύψεις για το Qatar Gate, καθώς το Politico σε δημοσίευμά του αποκαλύπτει την μυστική συμφωνία του Αντόνιο Παντσέρι που έβαλε το Κατάρ στο Ευρωκοινοβούλιο. Όπως εξηγεί το ρεπορτάζ, η συμφωνία αυτή επισήμως, «δεν υπάρχει», καθώς  δεν πέρασε ποτέ στους νομοθέτες για επανεξέταση – παρά το ότι ο Παντσέρι είπε ότι θα το έκανε –  ούτε πήρε ποτέ κάποια επίσημη έγκριση.

Ο Αντόνιο Παντσέρι υπέγραψε την ημιεπίσημη συμφωνία συνεργασίας με την κυβέρνηση του Κατάρ το 2018. Πρόκειται για συμφωνία που δεν πέρασε ποτέ από έλεγχο ή από επίσημα κανάλια έγκρισης, γεγονός που την καθιστά επισήμως ανύπαρκτη.

Το έγγραφο που αποκάλυψε το Poltico:

Συμφωνία παντσέρι

Η συμφωνία υποσχόταν «στενότερη συνεργασία» μεταξύ των δύο πλευρών, αναφέροντας ετήσια «έργα» και  ανταλλαγή «εμπειριών και τεχνογνωσίας».  Ο Παντσέρι υπέγραψε τη συμφωνία στις 26 Απριλίου 2018, κατά τη διάρκεια συνεδρίασης της επιτροπής DROI στις Βρυξέλλες με τον Ali bin Samikh Al Marri, ο οποίος προέδρευσε της Εθνικής Επιτροπής Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του Κατάρ (NHRC). Το NHRC αναφέρει στον ιστότοπό του ότι απολαμβάνει «πλήρους ανεξαρτησίας» από την κυβέρνηση του Κατάρ.

Πλέον, πέντε χρόνια αργότερα, οι αξιωματούχοι του Κοινοβουλίου αναρωτιούνται πώς υπεγράφη μια τέτοια συμφωνία.

Το 2019, ένα χρόνο μετά το κλείσιμο της συμφωνίας, το Κατάρ συνδιοργάνωσε το πρώτο του συνέδριο στην Ντόχα, με θέμα την «Καταπολέμηση της ατιμωρησίας», σε συνεργασία με το Ευρωκοινοβούλιο. Τουλάχιστον έτσι φαινόταν, καθώς το λογότυπο του Ευρωκοινοβουλίου υπήρχε παντού.

Ακόμη ένα συνέδριο διοργανώθηκε το 2020 με συμμετέχοντες μεταξύ άλλων την Εύα Καϊλή, τον Μαρκ Ταραμπέλα, τον Πιερ Αντόνιο Παντσέρι και τον Φραντσέσκο Τζόρτζι (και οι τέσσερις είναι κατηγορούμενοι στο πλαίσιο του Qatargate). Το Κατάρ πλήρωσε για τις πτήσεις τους σε θέσεις business class, τη διαμονή τους στο ξενοδοχείο Ritz Carlton, αλλά και ένα δείπνο στο Εθνικό Μουσείο του Κατάρ, με το οποίο ολοκληρώθηκε το συνέδριο.

Όπως επισημαίνει το POLITICO, αξιωματούχος των υπηρεσιών Τύπου του Ευρωκοινοβουλίου διέψευσε ότι η εκδήλωση ήταν συνδιοργάνωση με το Σώμα. Και τόνισε ότι «δεν ήταν εκδήλωση του θεσμικού οργάνου, αλλά πρέπει ακόμη να διερευνήσουμε πώς μπόρεσαν να χρησιμοποιήσουν το λογότυπό του».

 

 

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ