Ο πρώην βοηθός του Panzeri παραδέχεται τη διαφθορά αλλά υπερασπίζεται την σύντροφό του, Εύα Καϊλή: «Πρέπει να είναι με την κόρη μας». Ο Φραντσέσκο Τζιόρτζι, ομολόγησε τις παρεμβάσεις υπέρ του Μαρόκου και του Κατάρ στο Qatar Gate. Όπως αναφέρει η εφημερίδα La Repubblica, είπε στις ανακριτικές Αρχές να αφήσουν ελεύθερη την σύντροφό του.
«Εγώ τα έκανα όλα, για χρήματα που δεν χρειαζόμουν». Με αυτά τα λόγια ο Francesco Giorgi επιβεβαίωσε τη βάση των κατηγοριών που τον βλέπουν να εμπλέκεται στο Qatar Gate. Κατέρρευσε ενώπιον των δικαστών των Βρυξελλών και παραδέχτηκε ότι είχε ενεργήσει παράνομα και τόνισε πως λυπάται.
Qatargate, Giorgi confessa davanti ai giudici: “Ma ora liberate la mia compagna” [di Giuliano Foschini, Luca De Vito, Claudio Tito] https://t.co/QqpdtjCSGp
— Repubblica (@repubblica) December 15, 2022
Ο 35χρονος με καταγωγή από το Abbiategrasso της επαρχίας του Μιλάνου, που έφτασε στο Βέλγιο το 2009 για σπουδές και στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, παραδέχτηκε τις ευθύνες του δηλώνοντας ότι είχε κινηθεί παράνομα. Προσπάθησε όμως να προστατεύσει και τη σύντροφό του, την έκπτωτη πλέον αντιπρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και μητέρα της 22 μηνών κόρης τους, απαιτώντας να αποφυλακιστεί.
Ο σύντροφος της Εύας Καϊλή, προχώρησε σε μια ομολογία, σύμφωνα με δικαστικά έγγραφα που διαθέτουν οι εφημερίδες Le Soir και La Repubblica. Ενώπιον της αστυνομίας και του ανακριτή Michel Claise – ο οποίος τον κατηγόρησε και τον προφυλάκισε το περασμένο Σαββατοκύριακο για διαφθορά, ξέπλυμα βρώμικου χρήματος και ως μέλος εγκληματικής οργάνωσης – ο Francesco Giorgi παραδέχεται ότι ήταν μέλος μιας οργάνωσης που συνεργαζόταν τόσο με το Μαρόκο όσο και με το Κατάρ με σκοπό την ανάμιξη στις ευρωπαϊκές υποθέσεις. Το ένταλμα σύλληψης για τον Francesco Giorgi επιβεβαιώθηκε την Τετάρτη.
Ο σύντροφος της Εύας Καϊλή, που θα αποφασιστεί η προφυλάκισή της την Τετάρτη 22 Δεκεμβρίου, βεβαιώνει ότι ο Πιερ Αντόνιο Παντσέρι, ο πρώην Ιταλός ευρωβουλευτής, ήταν πράγματι ο επικεφαλής αυτής της υποτιθέμενης οργάνωσης.
Η σχέση του με τον Παντσέρι ξεκίνησε πριν από περίπου 13 χρόνια. Με τα χρόνια ο Παντσέρι έγινε ουσιαστικά ο μέντορας του Τζιόρτζι, η φιγούρα αναφοράς για τον νεαρό που έκανε τα πρώτα του βήματα στις αίθουσες του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Λειτούργησε ως βοηθός του και παρουσιάστηκε έτσι στους πολιτικούς κύκλους.
Όσα είπε για τα χρήματα
Το ηθικό χρέος που ένιωθε απέναντι στον πρώην συνδικαλιστή ήταν μεγάλο. Γι’ αυτό, όταν τα πράγματα πήγαν άσχημα και ο Παντσέρι δεν επανεξελέγη το 2019, ο Τζιόρτζι συνέχισε να τον βοηθά. Άρχισαν έτσι να φροντίζουν τα «μετρητά» της οργάνωσης. Όπως εξήγησε στις αρχές το έκανε από ευγνωμοσύνη σε όσους τον βοήθησαν, αλλά και για τα χρήματα. Χρήματα που ο ίδιος παραδέχτηκε ότι δεν τα χρειαζόταν πραγματικά, καθώς ο μισθός του βοηθού είναι γύρω στα 2.500 ευρώ το μήνα.
Αυτά τα χρήματα προορίζονταν μόνο για αυτόν και τον Παντσέρι, επανέλαβε στην ανάκριση. Και προσπάθησε με κάθε τρόπο να κρατήσει τη σύντροφό του έξω, διευκρινίζοντας ότι δεν ήταν εκείνη η παραλήπτρια αυτών τεράστιων ποσών. «Θα κάνω ό,τι είναι δυνατόν ώστε η σύντροφός μου να είναι ελεύθερη και να φροντίζει την 22 μηνών κόρη μας».
Την ίδια γραμμή κράτησε και ο Μιχάλης Δημητρακόπουλος, δικηγόρος της Καϊλή: «Τα χρήματα που βρέθηκαν στο σπίτι της δεν της ανήκαν, ο σύντροφός της είναι ο μόνος που μπορεί να δώσει απαντήσεις για την ύπαρξή τους. Εκείνη δεν ήξερε για τίποτα».
Στο σπίτι της Καϊλή οι αστυνομικοί βρήκαν 150.000 ευρώ, ενώ 600.000 βρέθηκαν στη βαλίτσα που κουβαλούσε ο πεθερός του Τζιόρτζι, όταν έβγαινε βιαστικά από ξενοδοχείο στην ευρωπαϊκή συνοικία των Βρυξελλών. Στο σπίτι του στο Abbiategrasso, η Guardia di Finanza του Μιλάνου, η οποία εκτέλεσε ευρωπαϊκή εντολή έρευνας, βρήκε περίπου 20.000 ευρώ σε μετρητά.
«Έφυγε το βάρος από τη συνείδησή μου»
Ο Τζιόρτζι είπε ότι λυπήθηκε όταν μίλησε στους ανακριτές, παρουσία του δικηγόρου του Πιερ Μονβίλ. Και παραδέχτηκε επίσης ότι ένιωθε ανακούφιση που είχε φύγει αυτό το βάρος από τη συνείδησή του. Επεσήμανε ότι είναι απλός άνθρωπος, ότι βρέθηκε μπλεγμένος σε κάτι μεγαλύτερο από αυτόν και ότι είχε τυφλωθεί και κατακλυστεί από αυτό το ηθικό χρέος απέναντι στον Παντσέρι.
Ο στόχος των Βέλγων ερευνητών ήταν (και είναι) επίσης να καταλάβουν αν υπάρχουν ευρωβουλευτές «στη μισθοδοσία» των απεσταλμένων του Κατάρ και του Μαρόκου . Αλλά όταν αρχικά ρωτήθηκε για τυχόν άτομα που έπρεπε να υποδειχθούν ως αποδέκτες των χρημάτων που έφτασαν στον Παντσέρι, ο Τζιόρτζι είπε ότι δεν ήξερε.