Qatar Gate: 20 έρευνες σε τέσσερις ημέρες – Τα στοιχεία, τα κρυμμένα μετρητά και τα ερωτήματα

Μετά την τεράστια έρευνά του για την καταπολέμηση της διαφθοράς στo πλαίσιo του Qatar Gate, ο ανακριτής Michel Claise πραγματοποίησε νέα έφοδο στο κτίριο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στις Βρυξέλλες τη Δευτέρα. Στόχος; Η καταγραφή ογκωδών δεδομένων από τους υπολογιστές.

Εύα Καϊλή: Η νέα και υπερσύγχρονη φυλακή που κρατείται – Μοιάζει με μικρό χωριό

Οι ερευνητές έψαξαν για αρκετή ώρα το απόγευμα στο κτίριο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου (ΕΚ), στις Βρυξέλλες. Ο Michel Claise συνοδευόταν από μια ομάδα της ομοσπονδιακής δικαστικής αστυνομίας για να συνεχίσει την έρευνά του που συγκλονίζει τον ευρωπαϊκό θεσμό από την Παρασκευή. Ο Eric Van Duyse, εκπρόσωπος της ομοσπονδιακής εισαγγελίας δήλωσε: «Μπορώ να επιβεβαιώσω ότι έγινε έρευνα στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, σε δέκα γραφεία. Επιπλέον, κατασχέθηκε εξοπλισμός ηλεκτρονικών υπολογιστών».

Όπως αναφέρει η εφημερίδα Le Soir, η επιχείρηση αυτή ήταν μια λογική συνέχεια: αρκετά γραφεία βουλευτικών βοηθών και γραμματέων, αλλά και το προσωπικό γραφείο της κατηγορούμενης και προφυλακισμένης ευρωβουλευτού, Εύας Καϊλή, σφραγίστηκαν το βράδυ της Παρασκευής. Το ίδιο και τα γραφεία συνεργατών των Βέλγων ευρωβουλευτών, Marc Tarabella και Marie Arena. Προκειμένου να αποφευχθεί η εξαφάνιση αποδεικτικών στοιχείων, ηλεκτρονικών μηνυμάτων και εγγράφων ιδίως, η πρόσβαση δέκα μελών του κοινοβουλευτικού προσωπικού σε υπολογιστές και ηλεκτρονικές συσκευές «πάγωσε» από τις υπηρεσίες ασφαλείας του ιδρύματος. Είναι αυτά τα στοιχεία που κατέσχεσαν οι ανακριτές τη Δευτέρα το βράδυ κατά την έρευνά τους.

Εύα Καϊλή: Αύριο ενώπιον του ανακριτή – Τα επόμενα δικαστικά βήματα και οι πιθανές ποινές
Ο Francesco Giorgi έχει προφυλακιστεί

20 έρευνες σε τέσσερις ημέρες

«Έρευνες έγιναν και την Κυριακή στην Ιταλία. Μια επιχείρηση που έγινε δυνατή με την υποστήριξη της Eurojust», υπογραμμίζει η ομοσπονδιακή εισαγγελία. Επρόκειτο για τη σύλληψη της συζύγου και της κόρης του Pier Antonio Panzeri, του κατηγορούμενου ως αρχηγού της εγκληματικής οργάνωσης. Ο πρώην ευρωβουλευτής στο σπίτι του στις Βρυξέλλες έκρυβε 600.000 ευρώ σε μετρητά, όπως αναφέρει η εφημερίδα Le Soir. Τα δύο μέλη της οικογένειάς του έχουν τεθεί σε κατ’ οίκον περιορισμό.

Οι νομικές διατάξεις για έρευνες σε σπίτια βουλευτών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου ποικίλλουν ανάλογα με την εθνικότητα και την τοποθεσία τους. Με συγκεκριμένους όρους, σε περίπτωση που η έρευνα διεξήχθη από το Βέλγιο σε έναν Βέλγο βουλευτή του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, πρέπει να εφαρμοστούν οι κανόνες ασυλίας που χορηγούνται στους Βέλγους βουλευτές. Για να διεξαχθεί έρευνα σε Βέλγο ευρωβουλευτή, το βελγικό σύνταγμα απαιτεί εντολή από τον πρώτο πρόεδρο του εφετείου κατόπιν αιτήματος του αρμόδιου ανακριτή και παρουσία του προέδρου της ενδιαφερόμενης συνέλευσης (στην περίπτωση αυτή, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο).

Εύα Καϊλή: «Είμαι αθώα» – Η πρώτη αντίδρασή της μέσα από τις βελγικές φυλακές

Η έρευνα θα δείξει ποιοι ήταν οι ρόλοι του καθενός. Ποιος ήταν ο αρχηγός και καθοδηγούσε; Ποιος έλαβε, τι; Σε αντάλλαγμα με ποιες υπηρεσίες; Είναι πράγματι φυσιολογικό για τους ευρωβουλευτές να συναντούν τους εκπροσώπους των τομέων που αφορούν σε νομοθεσίες, που υποτίθεται ότι θα εγκρίνουν. Αλλά αυτά τα στοιχεία δεν μπορούν να ξεφύγουν από το ερώτημα του να γνωρίζουμε πού σταματά η χρησιμότητα της προσέγγισης και πού αρχίζει η ηθική. Η έρευνα που διεξήγαγε ο ανακριτής Claise, ωστόσο, υπερβαίνει αυτό το ερώτημα. Αποκαλύπτει μια ιδιαίτερα σοβαρή διαστροφή του συστήματος: κοινά αποδεκτό, ρυθμιζόμενο λόμπι έχει χρησιμοποιηθεί και κάνει κατάχρηση για εγκληματικούς σκοπούς. Επομένως, εναπόκειται στους ευρωβουλευτές να αναδιατυπώσουν τους κανόνες διαφάνειας και ελέγχου. 

 

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ