Προκαλεί Γαλλίδα ευρωβουλευτής με τις δηλώσεις της

H Γαλλίδα ευρωβουλευτής Ναντίν Μορανό πυροδότησε «θύελλα» αντιδράσεων, καθώς αποκάλεσε την Γαλλία «ιουδαιοχριστιανική» χώρα «της λευκής φυλής». Το κόμμα στο οποίο ανήκει, οι Ρεπουμπλικανοί, ανακοίνωσε σήμερα ότι θέλει να την αποκλείσει από τις περιφερειακές εκλογές που αναμένεται να διεξαχθούν τον Δεκέμβριο.

Ο πρώην πρόεδρος Νικολά Σαρκοζί, νυν επικεφαλής, προσέφυγε στην εθνική εκλογική επιτροπή των Ρεπουμπλικανών ζητώντας να διαγραφεί η Μορανό από τους εκλογικούς καταλόγους των υποψηφίων του κόμματος στην ανατολική Γαλλία.

Το βράδυ του Σαββάτου, κατά τη διάρκεια μιας τηλεοπτικής εκπομπής, η πολιτικός δήλωσε: «Είμαστε μια «ιουδαιοχριστιανική χώρα, της λευκής φυλής, που υποδέχεται αλλοδαπούς».

Τις δηλώσεις της καταδίκασαν το κυβερνών Σοσιαλιστικό Κόμμα, ακτιβιστές οργανώσεων προάσπισης των μεταναστών αλλά και πολλά στελέχη του ίδιου της του κόμματός της, ιδίως ο επικεφαλής του ψηφοδελτίου των Ρεπουμπλικάνων στην ανατολική Γαλλία, Φιλίπ Ρισέρ, που κατήγγειλε τον «σαρωτικό αντίκτυπο» της τοποθέτησής της στην προεκλογική εκστρατεία.

«Δεν θα αποδεχθώ οποιαδήποτε απόκλιση» διαβεβαίωσε σήμερα ο ίδιος ο Σαρκοζί.

«Να μην μπει καν στον κόπο να σκεφθεί να συμμετάσχει στις προεδρικές εκλογές, θα τον συντρίψω» απάντησε από την πλευρά της η Μορανό στον Σαρκοζί, που διετέλεσε πρόεδρος της Γαλλίας το διάστημα 2007- 2012, ενώ ελπίζει να καταλάβει εκ νέου τον προεδρικό θώκο στις εκλογές του 2017.

Καταγγέλλοντας άλλωστε μια «ένα κυνήγι μαγισσών», επέμεινε στις δηλώσεις της.

«Δεν είπα τίποτα το μεμπτό. Επομένως δε δέχομαι κανένα παράπονο εις βάρος μου» τόνισε μιλώντας σε γαλλικά μέσα ενημέρωσης.

Στο πλευρό της στάθηκε ο ιστορικός ηγέτης της γαλλικής ακροδεξιάς, Ζαν-Μαρί Λεπέν, που υποστήριξε ότι η πρώην υπουργός «διατύπωσε μια διαχρονική ιστορική αλήθεια» όταν αποκάλεσε τη Γαλλία χώρα της «λευκής φυλής».

Όπως αναφέρει το ΑΠΕ-ΜΠΕ, η Ναντίν Μορανό διετέλεσε για τέσσερα χρόνια υπουργός της κυβέρνησης Σαρκοζί, από το 2008 έως το 2012, προτού δει τη λάμψη της να ξεθωριάζει μετά ήττα της στις βουλευτικές εκλογές του 2012.

Τον Αύγουστο του 2014 πυροδότησε σφοδρές αντιδράσεις καθώς ανήρτησε στον ιστότοπο κοινωνικής δικτύωσης Twitter και Facebook την φωτογραφία μιας γυναίκας που φόραγε μπούρκα σε παραλία, ενώ τη συνέκρινε με μια άλλη φωτογραφία, από τη δεκαετία του 1960, όπου απεικονιζόταν η ηθοποιός Μπριζίτ Μπαρντό με μπικίνι να λιάζεται στην παραλία.

Αυτό το θέαμα με την επίκληση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων «είναι εξοργιστικό!» είχε σχολιάσει η Μορανό. 

 

Διαβάστε επίσης:

Προσγείωση αεροσκάφους που σοκάρει – ΦΩΤΟ

Για τους πρόσφυγες τραγούδησαν οι U2 στο Βερολίνο – ΒΙΝΤΕΟ 

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ