Προειδοποίηση Γιατσενιούκ για στρατιωτική απάντηση στη Ρωσία

Προειδοποίηση Γιατσενιούκ για στρατιωτική απάντηση στη Ρωσία

Το Κίεβο θα απαντήσει «στρατιωτικά» σε πιθανή απόπειρα της Ρωσίας «να προσαρτήσει» ρωσόφωνες επαρχίες που βρίσκονται στο ανατολικό τμήμα της χώρας, δήλωσε από τις Βρυξέλλες ο μεταβατικός πρωθυπουργός της χώρας Αρσένι Γιατσενιούκ.

«Θέλω να προειδοποιήσω επίσημα τη Ρωσία: θα απαντήσουμε σθεναρά, περιλαμβανομένων των στρατιωτικών μέσων, σε οποιαδήποτε απόπειρα (της Ρωσίας) να κυριεύσει την Ουκρανία, να περάσουν τα ρωσικά στρατεύματα τα σύνορα ή να προσαρτηθούν ανατολικές ή άλλες επαρχίες», τόνισε ο ουκρανός πρωθυπουργός.

Σημείωσε ότι η προσάρτηση της Κριμαίας στη Ρωσία ξεπερνά το πλαίσιο των ρωσο-ουκρανικών σχέσεων και κάλεσε την Ευρώπη να «απαντήσει με επαρκή τρόπο».

«Η Ρωσία παραβίασε το διεθνές δίκαιο και υπονόμευσε το καθεστώς μη διάδοσης των πυρηνικών όπλων. Η Ρωσία πραγματοποίησε μια ένοπλη λεηλασία μιας ανεξάρτητης γειτονικής χώρας. Η Δύση πρέπει να δώσει μια επαρκή απάντηση», υπογράμμισε ο Γιατσενιούκ.

Η Ρωσία χρίστηκε εγγυήτρια της εδαφικής ακεραιότητας της Ουκρανίας το 1994 όταν η πρώην σοβιετική δημοκρατία αποκήρυξε το πυρηνικό της οπλοστάσιο.

«Όλος ο κόσμος πρέπει να κατανοήσει ότι υπάρχει ένα τίμημα για τη σταθερότητα στον κόσμο. Υπάρχουν δύο τρόποι: είτε θύματα, είτε τα ευρώ και τα δολάρια», δήλωσε ο πρωθυπουργός, εννοώντας την επιβολή οικονομικών κυρώσεων κατά της Μόσχας.

«Είναι καλύτερο να θυσιαστούν τα ευρώ και τα δολάρια παρά να θρηνήσουμε χιλιάδες νεκρούς σε έναν αιματηρό πόλεμο», πρόσθεσε και επεσήμανε ακόμα: «Ελπίζω οι ευρωπαίοι εταίροι μας να το καταλάβουν. Μετά θα είναι πολύ αργά για να χρησιμοποιήσουν άλλου είδους κυρώσεις».

 

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ