Πρίγκιπας Χάρι: Μάχη να μείνουν μυστικά τα έγγραφα για την βίζα στις ΗΠΑ – Τι φοβούνται δικηγόροι

Οι δικηγόροι της αμερικανικής κυβέρνησης αγωνίζονται να κρατήσουν μυστικά τα έγγραφα των αρχών που σχετίζονται με την αίτηση βίζας του πρίγκιπα Χάρι, αφού υποστηρίζουν ότι θα υπήρχε «στίγμα» αν δημοσιεύονταν.

Κέιτ Μίντλετον – πρίγκιπας Ουίλιαμ: Γιατί φοβούνται τον Χάρι και την Μέγκαν Μαρκλ

Το επιχείρημα περιλαμβάνεται σε ένα δικαστικό φάκελο 53 σελίδων, ο οποίος επρόκειτο να δοθεί στη δημοσιότητα χθες το βράδυ.

Η εξέλιξη αυτή έρχεται μετά από μια δικαστική συνεδρίαση τον Φεβρουάριο, κατά την οποία ένα think tank υποστήριξε ότι οι λεπτομέρειες της αίτησης για βίζα του δούκα του Σάσσεξ τον Μάρτιο του 2020 θα πρέπει να δημοσιοποιηθούν. Το επιχείρημα του think tank ήταν ότι ο πρίγκιπας Χάρι στο αυτοβιογραφικό βιβλίο του Spare είχε παραδεχθεί ότι είχε κάνει χρήση ουσιών.

Κέιτ Μίντλετον: Η αποκάλυψη ότι ο πρίγκιπας Χάρι επικοινώνησε μαζί της – Τι της ζήτησε

Μία σχετική ερώτηση υπάρχει και στην αίτηση για βίζα στις ΗΠΑ και εάν οι υποψήφιοι απαντήσουν ότι έχουν κάνει χρήση ουσιών τότε μπορεί να μην του χορηγηθεί βίζα.

Στα πρακτικά του δικαστηρίου, οι δικηγόροι του Υπουργείου Εσωτερικής Ασφάλειας των ΗΠΑ (NHS) ισχυρίζονται ότι ο πρίγκιπας, Χάρι έχει δικαίωμα στην ιδιωτική ζωή και ότι τα έγγραφα της βίζας του θα πρέπει να παραμείνουν σφραγισμένα και να μην δημοσιοποιηθούν.

Μέγκαν Μαρκλ: Ο πρίγκιπας Χάρι ζει στην σκιά της – «Είναι εξαιρετικά φιλόδοξη»

Σε ερώτηση του δικαστή σχετικά με το «συμφέρον προστασίας της ιδιωτικής ζωής που επικαλείται η κυβέρνηση για λογαριασμό του δούκα», ο δικηγόρος του DHS, John Bardo, απάντησε: «Λοιπόν, πολλά από αυτά τα αρχεία, κύριε Πρόεδρε, είναι αρχεία επιβολής του νόμου. Έτσι, υπάρχει ένα στίγμα που συνδέεται με την αναφορά σε ένα αρχείο της αστυνομίας».

Πρόσθεσε ότι τα αρχεία περιείχαν «εμπιστευτικά εργαλεία και τεχνικές επιβολής του νόμου». Είναι η πρώτη φορά που αναφέρονται αρχεία της επιβολής του νόμου σε σχέση με την υπόθεση της βίζας του δούκα του Σάσσεξ.

Προς το παρόν δεν είναι σαφές σε ποια αρχεία γίνεται αναφορά αλλά ένας δικηγόρος μετανάστευσης με έδρα το Λος Άντζελες εξήγησε ότι «τα αρχεία επιβολής του νόμου θα μπορούσαν να σημαίνουν την αστυνομία, το FBI, την αστυνομία αεροδρομίων, τις μυστικές υπηρεσίες, τη στρατιωτική αστυνομία ή ακόμη και την τροχαία. Η λέξη που ξεχωρίζει είναι το “στίγμα”. Δεν είναι μια λέξη που θα περίμενε κανείς να δει σε μια συνηθισμένη αίτηση θεώρησης εισόδου».

«Είναι μια εξαιρετικά ασυνήθιστη λέξη που συνήθως δεν βλέπουμε σε περιπτώσεις όπως αυτή και γεννά το ερώτημα, τι υπάρχει εκεί μέσα που θα μπορούσε να προσδώσει στίγμα στην αίτηση του πρίγκιπα Χάρι; Δεν υπάρχει τρόπος να γνωρίζουμε μέχρι να δημοσιοποιηθούν τα αρχεία», τόνισε ο δικηγόρος.

Η συντηρητική «δεξαμενή σκέψης» The Heritage Foundation μηνύει το DHS για να πετύχει την δημοσιοποίηση όλων των εγγράφων που σχετίζονται με τον τρόπο με τον οποίο ο πρίγκιπας, Χάρι εισήλθε και παραμένει στις ΗΠΑ.

Οι αιτούντες βίζα πρέπει να απαντήσουν ναι ή όχι στην ερώτηση: «Είστε ή υπήρξατε ποτέ χρήστης ναρκωτικών ή εξαρτημένος;». Στα απομνημονεύματά του Spare, ο Harry παραδέχτηκε ότι έκανε χρήση κοκαΐνης, ψυχεδελικών μανιταριών και μαριχουάνας.

Το Heritage Foundation υποστήριξε ότι το αυτοβιογραφικό βιβλίο σήμαινε ότι ο δούκας είχε παραιτηθεί από κάθε δικαίωμα στην ιδιωτική ζωή. Ωστόσο, ο δικηγόρος του DHS δήλωσε ότι το Spare «δεν είναι ένορκη κατάθεση ή απόδειξη».

Ο δικαστής Καρλ Νίκολς εξετάζει τα έγγραφα κατ’ ιδίαν και αναμένεται να εκδώσει απόφαση «εντός εβδομάδων» σχετικά με το αν θα πρέπει να δημοσιοποιηθούν ή όχι.

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ