Πραξικόπημα στη Μιανμάρ: Στρατιώτες στο δημαρχείο της Γιανγκόν – Σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης η χώρα

Ο στρατός της Μιανμάρ κήρυξε κατάσταση έκτακτης ανάγκης σε όλη την επικράτεια, επιβεβαίωσε ότι πήρε στα χέρια του την εξουσία και ότι επικεφαλής του νέου καθεστώτος, «πρόεδρος» της χώρας, αναλαμβάνει ο στρατηγός Μιν Αούνγκ Χλάινγκ.

Ανέφερε ακόμη μέσω του Myawaddy, του τηλεοπτικού δικτύου των ένοπλων δυνάμεων, ότι η εκλεγμένη επικεφαλής της κυβέρνησης Αούνγκ Σαν Σου Τσι, ο πρόεδρος της χώρας Ουίν Μιντ και άλλα κορυφαία στελέχη του κυβερνώντος κόμματος, του Εθνικού Συνδέσμου για τη Δημοκρατία, συνελήφθησαν διότι ενέχονται στη νοθεία που το επιτελείο ερίζει ότι έγινε στις εκλογές του Νοεμβρίου.

Νωρίτερα στρατιώτες αναπτύχθηκαν μπροστά στο δημαρχείο της Γιανγκόν, της μεγαλύτερης πόλης της Μιανμάρ, τις πρώτες πρωινές ώρες σήμερα.

Σύμφωνα με αυτόπτη μάρτυρα που μίλησε τηλεφωνικά στο πρακτορείο ειδήσεων Reuters, μπροστά στο κτίριο του δήμου βρίσκονται τουλάχιστον δέκα στρατιώτες, ενώ στην περιοχή έχουν φθάσει πολλά οχήματα των ένοπλων δυνάμεων. Η πρόσβαση στο διαδίκτυο μοιάζει να έχει διακοπεί στη χώρα. Εκπρόσωπος του κυβερνώντος κόμματος είπε νωρίτερα ότι προφανώς εκτυλίσσεται στρατιωτικό πραξικόπημα, προσθέτοντας πως ανέμενε να συλληφθεί και ο ίδιος.

Υπό κράτηση η ηγέτης και ο πρόεδρος της χώρας – Η κρατική τηλεόραση αδυνατεί να εκπέμψει

Η κρατική τηλεόραση της Μιανμάρ ανέφερε νωρίς σήμερα μέσω Facebook ότι αντιμετωπίζει τεχνικά προβλήματα και αδυνατεί να εκπέμψει. Οι τηλεφωνικές γραμμές στην πρωτεύουσα και σε άλλες πόλεις της ασιατικής χώρας είχαν διακοπεί.

Νωρίτερα η de facto επικεφαλής της κυβέρνησης χώρας Αούνγκ Σαν Σου Τσι, ο πρόεδρος της χώρας Ουίν Μιντ και άλλα κορυφαία στελέχη του Εθνικού Συνδέσμου για τη Δημοκρατία «συνελήφθησαν» σε εφόδους των ενόπλων δυνάμεων, σύμφωνα με εκπρόσωπο του κυβερνώντος κόμματος.

Η εξέλιξη ακολούθησε αρκετές ημέρες κλιμάκωσης της έντασης ανάμεσα στην κυβέρνηση και τους στρατηγούς, γεγονός που ενέτεινε την ανησυχία για την εκδήλωση στρατιωτικού πραξικοπήματος έπειτα από τις εκλογές του Νοεμβρίου, στις οποίες το επιτελείο ερίζει ότι έγινε νοθεία.

Η Αούνγκ και άλλοι έχουν τεθεί υπό κράτηση στην πρωτεύουσα και «υποθέτουμε ότι ο στρατός προχωρά σε πραξικόπημα», είχε δηλώσει νωρίτερα ο Μίο Νιούν, εκπρόσωπος του Εθνικού Συνδέσμου για τη Δημοκρατία, εκτιμώντας πως πρόκειται να συλληφθεί και αυτός.

«Θέλω να πω στους υποστηρικτές μας να μην αντιδράσουν με απερισκεψία και θέλω να τους πω να τηρήσουν τον νόμο», πρόσθεσε.

Εκπρόσωπος των ενόπλων δυνάμεων δεν απάντησε σε τηλεφωνήματα του πρακτορείου ειδήσεων Reuters για να του ζητηθεί σχόλιο.

Ο στρατός της Μιανμάρ δεν απέκλεισε ρητά την περασμένη εβδομάδα το ενδεχόμενο να προχωρήσει σε πραξικόπημα για να ακυρώσει το αποτέλεσμα των εκλογών του 2020, στις οποίες το κυβερνών κόμμα υποστήριξε ότι κατήγαγε συντριπτική νίκη. Χθες Κυριακή, μία ημέρα προτού συγκληθεί το νέο κοινοβούλιο, διαβεβαίωνε πως παραμένει «προσηλωμένος» στη δημοκρατία.

Την Παρασκευή, δυτικές κυβερνήσεις, συμπεριλαμβανομένης αυτής των ΗΠΑ, προειδοποίησαν με κοινή ανακοίνωσή τους ότι θα εναντιωθούν σε «κάθε απόπειρα να αλλοιωθεί το αποτέλεσμα των εκλογών» του Νοεμβρίου ή να «εμποδιστεί η μετάβαση της Μιανμάρ στη δημοκρατία».

Οι ΗΠΑ «απορρίπτουν κάθε προσπάθεια» αλλοίωσης του αποτελέσματος των εκλογών

Η εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου Τζεν Ψάκι κάλεσε τον στρατό της Μιανμάρ να απελευθερώσει τους πολιτικούς ηγέτες και να σταματήσει το πραξικόπημα που βρίσκεται σε εξέλιξη στην ασιατική χώρα, μερικές ώρες μετά τη σύλληψη της de facto επικεφαλής της κυβέρνησης Αούνγκ Σαν Σου Τσι και άλλων πολιτικών ηγετών σε εφόδους των ενόπλων δυνάμεων νωρίς το πρωί.

«Οι ΗΠΑ εναντιώνονται σε οποιαδήποτε απόπειρα αλλοίωσης του αποτελέσματος των πρόσφατων εκλογών και παρεμπόδισης της δημοκρατικής μετάβασης της Μιανμάρ» και «θα αναλάβει δράση σε βάρος όσων ευθύνονται εάν αυτά τα βήματα δεν αντιστραφούν», προειδοποίησε η κυρία Ψάκι σε δελτίο Τύπου που δημοσιοποίησε, σημειώνοντας ότι ο Δημοκρατικός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν έχει ενημερωθεί για τις εξελίξεις.

Την «άμεση απελευθέρωση» των πολιτικών ηγετών ζητεί η Αυστραλία

Η επικεφαλής της διπλωματίας της Αυστραλίας ζήτησε σήμερα από την ηγεσία των ενόπλων δυνάμεων της Μιανμάρ να αφήσει ελεύθερη τη de facto επικεφαλής της κυβέρνησης Αούνγκ Σαν Σου Τσι και άλλους πολιτικούς ηγέτες που τέθηκαν υπό κράτηση, κατηγορώντας τους στρατηγούς πως «επιδιώκουν για άλλη μια φορά να αρπάξουν τον έλεγχο», να επιβάλλουν τον δικό τους νόμο.

Η Αυστραλία είναι «βαθιά ανήσυχη» για τις εξελίξεις στη Μιανμάρ, καλεί «τον στρατό να σεβαστεί το κράτος δικαίου», να επιτρέψει οι πολιτικές διαφορές «να επιλυθούν μέσω των νόμιμων μηχανισμών» και «να απελευθερώσει αμέσως όλους τους πολιτικούς ηγέτες και τους άλλους πολίτες που συνελήφθησαν παρανόμως», υπογράμμισε η υπουργός Εξωτερικών Μαρίζ Πέιν σε ανακοίνωση που δημοσιοποίησε.

Ιαπωνία: Κανένας σχεδιασμός -προς το παρόν- για επαναπατρισμό των υπηκόων της χώρας που βρίσκονται στη Μιανμάρ

Η κυβέρνηση της Ιαπωνίας δεν σχεδιάζει προς το παρόν τον επαναπατρισμό υπηκόων της χώρας που βρίσκονται στη Μιανμάρ, πάντως παρακολουθεί στενά την κατάσταση, ανέφερε αξιωματούχος του υπουργείου Εξωτερικών στο Τόκιο.

Στη χώρα εκτιμάται ότι βρίσκονται σήμερα 3.500 πολίτες της Ιαπωνίας. Εξαιτίας της πανδημίας του νέου κορονοϊού, η κυβέρνηση είχε συστήσει στους υπηκόους της χώρας να αποφεύγουν τα ταξίδια στη Μιανμάρ, σημείωσε ο αξιωματούχος και πρόσθεσε πως επί του παρόντος δεν σχεδιάζεται τροποποίηση της ταξιδιωτικής οδηγίας.

Σε εφόδους των ένοπλων δυνάμεων τις πρώτες πρωινές ώρες σήμερα συνελήφθησαν η επικεφαλής της κυβέρνησης Αούνγκ Σαν Σου Τσι, ο πρόεδρος της χώρας Ουίν Μιντ και κορυφαία στελέχη του Εθνικού Συνδέσμου για τη Δημοκρατία. Εκπρόσωπος του κυβερνώντος κόμματος μίλησε για στρατιωτικό πραξικόπημα εν εξελίξει.

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ