Πούτιν: Σόου στην τελευταία συνέντευξη του χρόνου – Μίλησε με τον εαυτό του – Αγνόησε τις αντιπολιτευτικές ερωτήσεις

Ο Βλαντίμιρ Πούτιν φάνηκε να ταπεινώνεται σήμερα κατά τη διάρκεια της ετήσιας συνέντευξης Τύπου που παραχωρεί στο τέλος του έτους, όταν σε οθόνες εμφανίστηκαν μηνύματα που του έλεγαν να παραιτηθεί, ενώ άλλοι αμφισβήτησαν την “πραγματικότητα”  όπως την  αντιλαμβάνεται ο Πούτιν τη Ρωσία. Πιστός στο έθιμο που θέλει αυτή την τελευταία συνέντευξη να είναι μάλλον σόου, ο Πούτιν αγνόησε τις ερωτήσεις που δεν τον βόλευαν και μίλησε με τον… εαυτό του.

Οι διοργανωτές, χρησιμοποιώντας την Τεχνητή Νοημοσύνη έφτιαξαν ένα ολόγραμμα του Ρώσου προέδρου με το οποίο ο αρχηγός του Κρεμλίνου συνομίλησε. Βέβαια στην αρχή ο Πούτιν έδειξε να χάνει για λίγο τα λόγια του, όταν βρέθηκε αντιμέτωπος με την έκδοση του… εαυτού.

Ο deepfake “σωσίας” ήταν ένας από τους δεκάδες ανθρώπους που καλούσαν από όλη την χώρα που εμφανίστηκαν να θέτουν ερωτήσεις στον Πούτιν μέσω βιντεοσύνδεσης κατά τη διάρκεια της ετήσιας συνέντευξης Τύπου. Υπήρξαν επανειλημμένες εικασίες, ιδίως στα δυτικά μέσα ενημέρωσης, ότι ο Πούτιν έχει έναν ή περισσότερους σωσίες για να τον καλύπτουν σε ορισμένες δημόσιες εμφανίσεις του, λόγω υποτιθέμενων προβλημάτων υγείας. Το Κρεμλίνο έχει διαψεύσει κάτι τέτοιο και δήλωσε ότι η υγεία του προέδρου είναι άριστη.

Ο Ρώσος πρόεδρος μίλησε στη Μόσχα, με τους απλούς πολίτες που είχαν  την ευκαιρία να υποβάλουν τηλεφωνικά ερωτήσεις μαζί με αυτές που έκαναν οι δημοσιογράφοι. Η συνέντευξη έγινε και με παρουσία κοινού.  Οι πολίτες υπέβαλλαν ερωτήσεις προς τον Πούτιν εδώ και δύο εβδομάδες. Τα κρατικά μέσα ενημέρωσης ανέφεραν ότι μέχρι την Τετάρτη είχαν σταλεί περίπου 2 εκατομμύρια ερωτήσεις προς τον Πούτιν.

Φάνηκε επίσης ότι είχαν υποβληθεί ερωτήσεις και σε μορφή κειμένου μέσω SMS, και ενώ ο Πούτιν δεν τις απαντούσε άμεσα, αυτές αναβόσβηναν σε οθόνες που ήταν τοποθετημένες στην αίθουσα όπου μιλούσε ο Ρώσος πρόεδρος.  Ωστόσο, δεν ήταν όλα αυτά τα μηνύματα συμβατά με την προσχεδιασμένη συνέντευξη η οποία κάθε χρόνο που γίνεται αφορά περισσότερο στην προβολή του Πούτιν παρά στον έλεγχο της εξουσίας του.

“Μην θέσετε υποψηφιότητα για νέα θητεία ως πρόεδρος”, προέτρεπε τον Πούτιν ένα μήνυμα που εμφανιζόταν στις οθόνες της αίθουσας. «Κάντε χώρο για τους νέους!»

«Γιατί η δική σας “πραγματικότητα” έρχεται σε αντίθεση με τη δική μας βιωμένη πραγματικότητα;» ρώτησε ένα άλλο μήνυμα που εμφανίστηκε στις οθόνες.


Ένα τρίτο γραπτό μήνυμα είχε πολύ απαισιόδοξο τόνο: “Αυτή η ερώτηση δεν θα προβληθεί! Θα ήθελα να μάθω, πότε ο πρόεδρός μας θα δώσει προσοχή στην ίδια του τη χώρα; Δεν έχουμε εκπαίδευση, δεν έχουμε υγειονομική περίθαλψη. Η άβυσσος βρίσκεται μπροστά μας”.

Ένα άλλο ερώτημα έλεγε: “Πότε η πραγματική Ρωσία θα είναι ίδια με αυτή που προβάλλεται στην τηλεόραση;”, και ένα άλλο, αν και ευγενικό, ανέφερε: «Γεια σας. Πότε θα είναι δυνατόν να μετακομίσουμε στη Ρωσία για την οποία μας μιλούν στο Channel One;».

Η τακτική του Πούτιν στην Ουκρανία τέθηκε επίσης υπό αμφισβήτηση από ένα μήνυμα. «Μπορείς να κερδίσεις έναν πόλεμο ενώ βρίσκεσαι σε ‘ενεργό άμυνα’«, ρωτούσε το μήνυμα. Ένα άλλο αναφέρθηκε στην αύξηση των τιμών των τροφίμων στη Ρωσία.

«Τα αγγούρια κοστίζουν 900 ρούβλια το κιλό, οι ντομάτες 950 ρούβλια. Μου κοστίζει 1.500 ρούβλια για να φτιάξω μια σαλάτα. Δεν θα αναφέρω καν τα φρούτα. Κάντε τις τιμές κανονικές!»
Αρκετές άλλες ερωτήσεις στις οθόνες αφορούσαν το φυσικό αέριο και την αύξηση του κόστους του, ενώ μία από αυτές στόχευε συγκεκριμένα την κρατική ρωσική εταιρεία ενέργειας Gazprom. «Δώσαμε φυσικό αέριο στην Κίνα, δώσαμε φυσικό αέριο στην Ευρώπη. Πότε θα υπάρξει αέριο στη Χακάσια;», ανέφερε ένα μήνυμα, ρωτώντας για τη ρωσική περιοχή στη νότια Σιβηρία.

Ένα άλλο ρωτούσε οργισμένο: “Πόσο καιρό θα γίνεται ανεκτή η διαφθορά της Gazprom; Την άνοιξη, το υγραέριο (υγροποιημένο αέριο) κόστιζε 16R/λίτρο. Τώρα 34Ρ. Πώς αυξήθηκε η τιμή κατά 200%; Γιατί υπάρχει έλλειμμα στη χώρα και τα καραβάνια πηγαίνουν στη Δύση;”.

“Γεια σας! Γιατί αυξάνεται η τιμή του φυσικού αερίου στο Νοβοσιμπίρσκ; Και η τιμή της βενζίνης δεν πέφτει;’, ρωτήθηκε μια άλλη ερώτηση που τέθηκε στον Πούτιν.

Ακόμα και όταν ο Πούτιν μπήκε στην αίθουσα υπό το ενθουσιώδες χειροκρότημα, εμφανίστηκε πίσω του ένα μήνυμα που έγραφε: ‘Ζούμε σχεδόν χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα, οι εκκλήσεις μας δεν έχουν αλλάξει τίποτα, η μόνη ελπίδα που απομένει είναι σε εσάς’.

Ο Πούτιν δεν φάνηκε να ενοχλείται από τα μηνύματα, ούτε τα απάντησε. Αντιθέτως, μίλησε για την εν εξελίξει εισβολή του, λέγοντας ότι οι στόχοι της Μόσχας – “αποναζιστικοποίηση, αποστρατιωτικοποίηση και ουδέτερο καθεστώς” της Ουκρανίας – παραμένουν αμετάβλητοι.

Ο Πούτιν έχει επίσης απαιτήσει η Ουκρανία να παραμείνει ουδέτερη – και να μην ενταχθεί στη συμμαχία του ΝΑΤΟ. «Θα υπάρξει ειρήνη όταν θα πετύχουμε τους στόχους μας», δήλωσε ο Πούτιν για την Ουκρανία.

Προσφέροντας σπάνιες λεπτομέρειες σχετικά με την επιχείρηση της Μόσχας, ο Πούτιν δήλωσε ότι περίπου 244.000 στρατιώτες που κλήθηκαν να πολεμήσουν στην Ουκρανία βρίσκονται επί του παρόντος στο πεδίο της μάχης και απέρριψε την ανάγκη για ένα δεύτερο κύμα επιστράτευσης εφέδρων.

Δεν έδωσε συνολικό αριθμό για τον αριθμό των στρατευμάτων στην Ουκρανία, όπου πολεμούν επίσης επαγγελματικές ρωσικές στρατιωτικές δυνάμεις.
«Δεν υπάρχει ανάγκη,» για επστρέτευση τώρα, είπε ο Πούτιν, επειδή 1.500 άνδρες παρουσιάζονται στον ρωσικό στρατό κάθε μέρα σε όλη τη χώρα. Είπε ότι, μέχρι το βράδυ της Τετάρτης, συνολικά 486.000 στρατιώτες είχαν υπογράψει συμβόλαιο με τον ρωσικό στρατό.

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ