Πούτιν: Με κυβερνοπόλεμο θέλει να «κατακτήσει τον κόσμο» – Διέρρευσαν τα «αρχεία Vulkan»

Εκεί που ο Μέγας Πέτρος εκπαίδευε τον πανίσχυρο στρατό του, σήμερα, μια εταιρία συμβούλων έχει στήσει ένα κέντρο ηλεκτρονικής υποστήριξης της εισβολής στην Ουκρανία, σύμφωνα με έγγραφα που διέρρευσαν από την Ρωσία και που αποδεικνύουν τα μύχια σχέδια του Πούτιν για την κατάκτηση του κόσμου, έχοντας κάνει τον αρχηγό του Κρεμλίνου έξαλλο.

Την αποκάλυψη κάνουν 11 διεθνή ΜΜΕ που συνεργάστηκαν όταν έφτασαν στα χέρια τους τα έγγραφα, όπως γράφει η βρετανική εφημερίδα Guardian, ένα εκ των 11 ΜΜΕ.  Η εταιρία συμβούλων είναι η Vulkan. Τα γραφεία της είναι στα βορειοανατολικά προάστια της Μόσχας. Σε κοντινή απόσταση υπάρχουν σύγχρονα τετράγωνα κατοικιών και ένα πολυσύχναστο παλιό νεκροταφείο, όπου υπάρχουν πολεμικά μνημεία καλυμμένα με κισσό. Είναι ακριβώς εκείνη η περιοχή, όπου ο Μέγας Πέτρος εκπαίδευσε κάποτε τον πανίσχυρο στρατό του.

Όπως γράφει o Guardian, στο εξαώροφο κτίριο, μια νέα γενιά υποβοηθά τις ρωσικές στρατιωτικές επιχειρήσεις, όχι με όπλα, αλλά με ηλεκτρονικούς υπολογιστές. Οι μηχανικοί λογισμικού πίσω από αυτά τα συστήματα είναι υπάλληλοι της NTC Vulkan. Επιφανειακά, μοιάζει με μια εταιρεία παροχής συμβουλών στον κυβερνοχώρο. Ωστόσο, μια διαρροή μυστικών αρχείων από την εταιρεία αποκάλυψε το έργο της, που είναι να ενισχύει τις δυνατότητες κυβερνοπολέμου του Βλαντιμίρ Πούτιν.

Χιλιάδες σελίδες μυστικών εγγράφων που διέρρευσαν αποκαλύπτουν πώς οι μηχανικοί της Vulkan εργάστηκαν για τις ρωσικές στρατιωτικές υπηρεσίες και τις υπηρεσίες πληροφοριών για να υποστηρίξουν επιχειρήσεις hacking, για να εκπαιδεύσουν πράκτορες πριν από επιθέσεις σε εθνικές υποδομές ή για να διαδώσουν fake news και να ελέγξουν τμήματα του Διαδικτύου.

Αφεντικό η FSB

Το έργο της εταιρείας συνδέεται με την ομοσπονδιακή υπηρεσία ασφαλείας ή την FSB, την εγχώρια υπηρεσία κατασκοπείας. με τα επιχειρησιακά τμήματα και με τα τμήματα πληροφοριών των ενόπλων δυνάμεων, γνωστά ως GOU και GRU και με την SVR, την οργάνωση πληροφοριών εξωτερικού της Ρωσίας. Όλο αυτό το δίκτυο λειτουργεί επικουρικά για να καλύψει την εκστρατεία της Ρωσίας στην Ουκρανία, σε επίπεδο Διαδικτύου.

Ένα από τα έγγραφα που διέρρευσαν συνδέει την Vulkan με τη διαβόητη ομάδα hacking Sandworm, για την οποία η αμερικανική κυβέρνηση είπε δύο φορές ότι προκάλεσε μπλακ άουτ στην Ουκρανία, ότι διέκοψε τους Ολυμπιακούς Αγώνες στη Νότια Κορέα και ότι κυκλοφόρησε το NotPetya, το πιο οικονομικά καταστροφικό κακόβουλο λογισμικό στην ιστορία. Με την κωδική ονομασία Scan-V, ψάχνει στο διαδίκτυο για τρωτά σημεία, τα οποία στη συνέχεια αποθηκεύονται για χρήση σε μελλοντικές επιθέσεις στον κυβερνοχώρο.
Ένα άλλο σύστημα, γνωστό ως Amezit, αποτελεί ένα σχέδιο για την επιτήρηση και τον έλεγχο του Διαδικτύου σε περιοχές υπό τη διοίκηση της Ρωσίας, ενώ επιτρέπει επίσης την παραπληροφόρηση μέσω πλαστών προφίλ στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Ένα τρίτο σύστημα που κατασκευάστηκε από τη Vulkan – το Crystal-2V – είναι ένα πρόγραμμα εκπαίδευσης για κυβερνοεπιχειρηματίες. Τους εκπαιδεύει στις μεθόδους που απαιτούνται για την καταστροφή σιδηροδρομικών, αεροπορικών και θαλάσσιων υποδομών. Ένα άλλο έγγραφο που διέρρευσε λέει για το πρόγραμμα αυτό. “Το επίπεδο απορρήτου των επεξεργασμένων και αποθηκευμένων πληροφοριών στο προϊόν είναι “Ακρως απόρρητο”.

Πώς έγινε η διαρροή

Τα αρχεία Vulkan, τα οποία χρονολογούνται από το 2016 έως το 2021, διέρρευσαν από έναν ανώνυμο πληροφοριοδότη, ο οποίος εξοργίστηκε από τον πόλεμο της Ρωσίας στην Ουκρανία και αποφάσισε να κάμνει αποκαλύψεις. Τέτοιες διαρροές από τη Μόσχα είναι εξαιρετικά σπάνιες. Μέρες μετά την εισβολή, τον Φεβρουάριο του περασμένου έτους, ο συγκεκριμένος πληροφοριοδότης πλησίασε τη γερμανική εφημερίδα Süddeutsche Zeitung και είπε ότι η GRU και η FSB «κρύβονται πίσω από» την Vulkan.

«Ο κόσμος πρέπει να γνωρίζει τους κινδύνους αυτούς», είπε ο πληροφοριοδότης. «Λόγω των γεγονότων στην Ουκρανία, αποφάσισα να δημοσιοποιήσω αυτές τις πληροφορίες. Η εταιρεία κάνει άσχημα πράγματα και η ρωσική κυβέρνηση είναι δειλή και λάθος. Είμαι θυμωμένος για την εισβολή στην Ουκρανία και τα τρομερά πράγματα που συμβαίνουν εκεί. Ελπίζω να μπορείτε να χρησιμοποιήσετε αυτές τις πληροφορίες για να δείξετε τι συμβαίνει πίσω από τις κλειστές πόρτες».

Η πηγή αργότερα μοιράστηκε τα δεδομένα και περισσότερες πληροφορίες με την ερευνητική εφημερίδα Paper Trail Media που έχει έδρα το Μόναχο. Για αρκετούς μήνες, δημοσιογράφοι που εργάζονται για 11 μέσα ενημέρωσης, συμπεριλαμβανομένων των Guardian, Washington Post και Le Monde, ερευνούσαν και επαλήθευσαν τα αρχεία από κοινού, με επικεφαλής την Paper Trail Media και το Der Spiegel.

Πέντε δυτικές υπηρεσίες πληροφοριών επιβεβαίωσαν ότι τα αρχεία Vulkan φαίνεται να είναι αυθεντικά. Η εταιρεία και το Κρεμλίνο δεν απάντησαν σε πολλαπλά αιτήματα για σχολιασμό.

Τα σχέδια για την Δύση

Τα έγγραφα και τα αρχεία που διέρρευσαν είναι μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, εσωτερικά έγγραφα, σχέδια έργων, προϋπολογισμοί και συμβάσεις. Έχουν πληροφορίες για τις σαρωτικές προσπάθειες του Κρεμλίνου στον κυβερνοχώρο. Δεν είναι γνωστό εάν τα εργαλεία που κατασκεύασε η Vulkan έχουν χρησιμοποιηθεί για επιθέσεις στον πραγματικό κόσμο, στην Ουκρανία ή αλλού. Οι αναλυτές λένε ότι η Ρωσία εμπλέκεται επίσης σε μια συνεχή σύγκρουση με αυτό που αντιλαμβάνεται ως εχθρό της, τη Δύση, συμπεριλαμβανομένων των ΗΠΑ, του Ηνωμένου Βασιλείου, της ΕΕ, του Καναδά, της Αυστραλίας και της Νέας Ζηλανδίας, οι οποίες έχουν αναπτύξει τις δικές τους διαβαθμισμένες ικανότητες επίθεσης στον κυβερνοχώρο, καθώς εντείνεται διεθνώς η κούρσα εξοπλισμών σε ψηφιακά όπλα.

Ορισμένα από τα έγγραφα που διέρρευσαν περιέχουν ενδεικτικά παραδείγματα πιθανών στόχων. Το ένα περιέχει έναν χάρτη που δείχνει κουκκίδες στις ΗΠΑ. Ένα άλλο περιέχει τις λεπτομέρειες ενός πυρηνικού σταθμού στην Ελβετία.

Ο τελικός στόχος της Μόσχας

Ένα έγγραφο δείχνει ότι οι ηλεκτρονικοί μηχανικούς συνιστούν στη Ρωσία να προσθέσει στο οπλοστάσιό της, τα εργαλεία πειρατείας που κλάπηκαν το 2016 από την Υπηρεσία Εθνικής Ασφάλειας των ΗΠΑ και δημοσιεύτηκαν στο διαδίκτυο.
Ο John Hultquist, αντιπρόεδρος ανάλυσης πληροφοριών στην εταιρεία κυβερνοασφάλειας Mandiant, στην οποία προσέφυγαν τα ΜΜΕ για εκτίμηση του υλικού που είχα ν συγκεντρώσει δήλωσε: «Αυτά τα έγγραφα υποδηλώνουν ότι η Ρωσία βλέπει τις επιθέσεις σε κρίσιμες υποδομές πολιτών και τη χειραγώγηση των μέσων κοινωνικής δικτύωσης ως «μία και την αυτή» αποστολή, η οποία είναι ουσιαστικά μια επίθεση στη θέληση του εχθρού να πολεμήσει».

 

 

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ