Πούτιν: Η οικονομία μας θα παραμείνει ανοιχτή, δεν θα κάνουμε ξανά το ίδιο λάθος

Η ρωσική οικονομία θα παραμείνει ανοιχτή, καθώς “δεν θα κάνουμε ξανά το ίδιο λάθος”, διαβεβαίωσε ο Βλαντίμιρ Πούτιν σε σημερινές δηλώσεις του με αφορμή τις κυρώσεις που έχει επιβάλει η Δύση στη Μόσχα λόγω της εισβολής στην Ουκρανία.

Οι κυρώσεις που επιβλήθηκαν από τη Δύση έχουν οδηγήσει τη Ρωσία, έναν από τους μεγαλύτερους παραγωγούς φυσικών πόρων παγκοσμίως, προς την σημαντικότερη συρρίκνωση της οικονομίας της μετά την κατάρρευση της ΕΣΣΔ το 1991.

Ερωτηθείς για την σύναψη συμφωνιών με εταίρους όπως η Κίνα και η Ρωσία εν μέσω του “κλεισίματος” της ρωσικής οικονομίας, ο Πούτιν είπε ότι η οικονομία της χώρας θα παραμείνει ανοιχτή.

“Δεν θα έχουμε μια κλειστή οικονομία. Δεν είχαμε κλειστή οικονομία – ή μάλλον, είχαμε, κατά τη σοβιετική περίοδο, όταν αποκοπήκαμε, δημιουργώντας το λεγόμενο Σιδηρούν Παραπέτασμα. Το δημιουργήσαμε με τα ίδια μας τα χέρια. Δεν θα κάνουμε ξανά το ίδιο λάθος, η οικονομία μας θα παραμείνει ανοιχτή, τόνισε ο Πούτιν σε ομιλία που απηύθυνε σε νέους επιχειρηματίες ενόψει του Οικονομικού Φόρουμ της Αγίας Πετρούπολης.

Το 2005, ο Πούτιν είχε δηλώσει ότι η κατάρρευση της ΕΣΣΔ ήταν η μεγαλύτερη γεωπολιτική καταστροφή του 20ού αιώνα επειδή εκατομμύρια Ρώσοι βυθίστηκαν στη φτώχεια και η ίδια η Ρωσία βρέθηκε αντιμέτωπη με διάλυση.

Μετά την αποχώρηση μεγάλων αμερικανικών και ευρωπαϊκών εταιρειών και επενδυτών από τη Ρωσία, η Μόσχα λέει ότι θα στρέψει την πλάτη της στη Δύση και θα επικεντρωθεί στην ανάπτυξη της δικής της εγχώριας βιομηχανίας, ενώ θα εντείνει τη συνεργασία της με την Κίνα, την Ινδία και άλλες δυνάμεις στη Μέση Ανατολή. “Μια χώρα σαν τη Ρωσία δεν μπορεί να περιοριστεί”, κατέληξε ο Ρώσος πρόεδρος.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ/Reuters

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ