Πούτιν: Γιατί δεν θα πάει στην σύνοδο κορυφής των G-20 – Τι είπε στον Ινδό πρωθυπουργό

Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν δήλωσε στον Ινδό πρωθυπουργό Ναρέντρα Μόντι ότι δεν θα συμμετάσχει στη σύνοδο κορυφής της G20 στο Δελχί τον επόμενο μήνα.  Η Ινδία, ως προεδρεύουσα των G-20, φιλοξενεί τη φετινή σύνοδο κορυφής, η οποία θα διεξαχθεί στην πρωτεύουσα Δελχί από τις 9 έως τις 10 Σεπτεμβρίου. Ο Πούτιν τηλεφώνησε στον Μόντι και του είπε ότι ο υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ θα παραστεί στη σύνοδο κορυφής εκ μέρους του.

Οι δύο ηγέτες συζήτησαν επίσης διάφορα “περιφερειακά και παγκόσμια θέματα αμοιβαίου ενδιαφέροντος”, ανέφερε η Ινδία σε ανακοίνωσή της. Εκπρόσωπος της ρωσικής κυβέρνησης είχε δηλώσει από την περασμένη εβδομάδα ότι ο κ. Πούτιν δεν θα παρευρεθεί στη σύνοδο κορυφής, καθώς είχε “πολυάσχολο πρόγραμμα”. Οι G20 είναι οι 19 πλουσιότερες χώρες του κόσμου στην ΕΕ.
Η αλήθεια είναι ότι στην συγκεκριμένη σύνοδο κορυφής, ο Πούτιν δεν θα μπορούσε να είναι παρών, καθήμενος στο ίδιο τραπέζι με τους ηγέτες της Δύσης, μετά την ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, η οποία αναμένεται να αποτελέσει σημείο συζήτησης στη σύνοδο κορυφής στο Δελχί. Στην σύνοδο αναμένεται να είναι παρόντες ο ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν και ο πρωθυπουργός του Ηνωμένου Βασιλείου Ρίσι Σουνάκ. Οι δυτικές χώρες έχουν επιβάλλει κυρώσεις στην Ρωσία και στην οικονομική ελίτ της χώρας μετά την εισβολή στην Ουκρανία.

Την περασμένη εβδομάδα, ο κ. Πούτιν συμμετείχε στη σύνοδο κορυφής των Brics – το Brics είναι ακρωνύμιο των λέξεων Βραζιλία, Ρωσία, Ινδία, Κίνα και Νότια Αφρική – που πραγματοποιήθηκε στο Γιοχάνεσμπουργκ μέσω βιντεοκλήσης για να αποφύγει τον κίνδυνο πιθανής σύλληψης από το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο (ΔΠΔ). Το ΔΠΔ έχει εκδώσει ένταλμα σύλληψης του κ. Πούτιν, κατηγορώντας τον για εγκλήματα πολέμου στην Ουκρανία.

Η Ινδία ανακοίνωσε ότι ο κ. Μόντι εξέφρασε “κατανόηση για την απόφαση της Ρωσίας” και ευχαρίστησε τον κ. Πούτιν για την υποστήριξη των πρωτοβουλιών του Δελχί όσο αυτό ασκούσε την προεδρία της G20. Αξίζει να σημειωθεί ότι εναντίον του Πούτιν έχει εκδοθεί και διεθνές ένταλμα σύλληψης από το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο.
Η ανακοίνωση της Ρωσίας δεν ανέφερε την απουσία του κ. Πούτιν από τη σύνοδο κορυφής της G20, αλλά ανέφερε ότι οι δύο χώρες, Ινδία και Ρωσία, συμφώνησαν να “συνεργαστούν στενά στο πλαίσιο της ρωσικής προεδρίας των BRICS”, η οποία αρχίζει την 1η Ιανουαρίου του επόμενου έτους.

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ