Πούτιν: Εξετάζουμε την αναγνώριση της ανεξαρτησίας του Ντονέτσκ και του Λουγκάνσκ

Εκτάκτως συνεδρίασε το Συμβούλιο Ασφαλείας της Ρωσίας υπό την προεδρία του Βλαντίμιρ Πούτιν, εν μέσω της κλιμακούμενης κρίσης με την Ουκρανία.

Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν τόνισε ότι έπειτα από αίτημα των ηγετών του Ντονέτσκ και του Λουγκάνσκ στην ανατολική Ουκρανία αλλά κι έπειτα από σχετικό ψήφισμα της Δούμας, εξετάζει το ενδεχόμενο η Ρωσία να αναγνωρίσει ως ανεξάρτητες τις αποσχισθείσες αυτές περιοχές, όπως μεταδίδει το RT.com.

Νωρίτερα, ο ηγέτης της αυτοαποκαλούμενης Λαϊκής Δημοκρατίας του Λουχάνσκ, Λεονίντ Πασέτσνικ απηύθυνε έκκληση στον Πούτιν, επιμένοντας ότι η επιβεβαίωση της κυριαρχίας της Μόσχας θα βοηθήσει ώστε να αποφευχθούν μαζικοί θάνατοι των κατοίκων, εκ των οποίων περίπου 300.000 φέρεται να είναι Ρώσοι. “Σας ζητώ να αναγνωρίσετε την κυριαρχία και την ανεξαρτησία της Λαϊκής Δημοκρατίας του Λουγκάνσκ. Επίσης σας ζητώ να εξετάσετε την δυνατότητα σύναψης συμφωνίας φιλίας και συνεργασίας μεταξύ της Λαϊκής Δημοκρατίας του Λουγκάνσκ και της Ρωσικής Ομοσπονδίας, συμπεριλαμβανομένης της συνεργασίας στην άμυνα”, είπε στον τηλεοπτικό σταθμό Russia-24 ο Πασέτσνικ.

Από την πλευρά του, παρόμοια έκκληση απηύθυνε ο ηγέτης της Λαϊκής Δημοκρατίας του Ντονέτσκ, Ντένις Πουσίλιν, ζητώντας από τον Πούτιν να αναγνωρίσει την ανεξαρτησία της περιοχής.

“Εκ μέρους όλου του λαού της Λαϊκής Δημοκρατίας του Ντονέτσκ σας ζητάμε να αναγνωρίσετε τη Λαϊκή Δημοκρατία του Ντονέτσκ ως ανεξάρτητο, δημοκρατικό, νόμιμο, κοινωνικό κράτος” επεσήμανε μεταξύ άλλων ο Πουσίλιν.

Μετά τη συνεδρίαση του Εθνικού Συμβουλίου Ασφαλείας ο Πούτιν φέρεται να δήλωσε “άκουσε τις απόψεις σας. Η απόφαση θα ληφθεί σήμερα”.
Μετά τη συνεδρίαση Πούτιν:

“Αν η Ουκρανία γίνει δεκτή στο ΝΑΤΟ οι απειλές κατά της Ρωσίας θα αυξηθούν”

Παράλληλα, ο Βλαντίμιρ Πούτιν δήλωσε στο Συμβούλιο Ασφαλείας ότι ο πρόεδρος Μπάιντεν ισχυρίζεται ότι δεν προτίθενται να δεχθούν την Ουκρανία στο ΝΑΤΟ “αύριο”, αλλά ένα τέτοιο μορατόριουμ συνιστά απλώς την υλοποίηση των σχεδίων της συμμαχίας, και όχι υποχώρηση προς τη Ρωσία.

“Γι’ αυτό το ζήτημα συζητώ με τους συναδέλφους μου. Και ο Αμερικανός συνάδελφός μου με διαβεβαίωσε ότι δεν ετοιμάζονται να δεχθούν (στο ΝΑΤΟ) την Ουκρανία ‘αύριο’. Πολύ περισσότερο ότι είναι δυνατόν κάποιο είδους μορατόριουμ», δήλωσε ο Ρώσος πρόεδρος, προσθέτοντας ότι το ΝΑΤΟ απλά θεωρεί ότι η Ουκρανία δεν είναι ακόμη έτοιμη να ενταχθεί στην συμμαχία. «Γι’ αυτό τον λόγο η απάντησή μου ήταν απλή: αυτό δεν είναι παραχώρηση σε εμάς. Είναι απλά υλοποίηση των σχεδίων σας. Θεωρείτε ότι χρειάζεται να περιμένουμε και να προετοιμάσετε την Ουκρανία για να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ. Να λοιπόν ποιο είναι το μορατόριουμ. Όχι για εμάς, αλλά για εσάς το κάνετε αυτό το μορατόριουμ”, δήλωσε ο Πούτιν.

Σύμφωνα με τον Ρώσο πρόεδρο, σε περίπτωση που η Ουκρανία γίνει δεκτή στο ΝΑΤΟ οι απειλές κατά της Ρωσίας θα αυξηθούν. “Εάν η Ρωσία βρεθεί αντιμέτωπη με μια τέτοια απειλή , όπως η ένταξη της Ουκρανίας στην Βορειοατλαντική συμμαχία, οι απειλές για τη χώρα μας θα αυξηθούν”, δήλωσε ο Πούτιν.

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ