ΠΟΥ: Κίνδυνος να πεθάνουν περισσότεροι άνθρωποι από ασθένειες παρά από τους βομβαρδισμούς στη Γάζα

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας προειδοποιεί ότι υπάρχει κίνδυνος περισσότεροι άνθρωποι να πεθάνουν από ασθένειες παρά από τους βομβαρδισμούς στην Λωρίδα της Γάζας, αν το σύστημα υγείας στον παλαιστινιακό θύλακα δεν αποκατασταθεί σύντομα.

«Ενδεχομένως θα δούμε περισσότερους ανθρώπους να πεθαίνουν από ασθένειες παρά από βομβαρδισμούς, αν δεν καταφέρουμε να αποκαταστήσουμε το σύστημα υγείας», δήλωσε η εκπρόσωπος του ΠΟΥ Μάργκαρετ Χάρις επαναλαμβάνοντας την ανησυχία της για την εκδήλωση λοιμωδών, κυρίως διαρροϊκών, νόσων.

Επικαλούμενη έκθεση του ΟΗΕ για τις συνθήκες διαβίωσης των εκτοπισμένων κατοίκων στην βόρεια Γάζα είπε: «Δεν υπάρχουν φάρμακα, δεν υπάρχει εμβολιασμός, δεν υπάρχει πρόσβαση σε ασφαλές νερό και υγιεινή, δεν υπάρχουν τρόφιμα. Διαπιστώσαμε πολύ υψηλό αριθμό περιστατικών διάρροιας στα παιδιά», πρόσθεσε.

Χαρακτηρίζοντας την κατάρρευση του νοσοκομείου Αλ Σίφα στην βόρεια Γάζα «τραγωδία», η εκπρόσωπος εξέφρασε την ανησυχία της για την κράτηση μελών του ιατρικού προσωπικού από τις ισραηλινές δυνάμεις.

Εκπρόσωπος της υπηρεσίας του ΟΗΕ για τα παιδιά στην Γάζα, ο Τζέιμς Ελντερ, δήλωσε στους δημοσιογράφους μέσω βιντεοδιάσκεψης ότι τα νοσοκομεία στην Γάζα είναι γεμάτα παιδιά με πολεμικά τραύματα ή γαστρεντερίτιδα από την κατανάλωση μολυσμένου νερού.

«Συνάντησα πολλούς γονείς… Ξέρουν ακριβώς τι χρειάζονται τα παιδιά τους. Δεν έχουν πρόσβαση σε ασφαλές νερό και αυτό τα σακατεύει».

Περιέγραψε ότι είδε ένα παιδί με κομμένο τμήμα του ποδιού του ξαπλωμένο στο πάτωμα του νοσοκομείου επί ώρες, χωρίς να λαμβάνει καμία ιατρική φροντίδα λόγω έλλειψης προσωπικού.

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ