Reuters: Η Ελλάδα θα αποπληρώσει πρόωρα δάνεια 5,3 δισ. ευρώ σε χώρες της Ευρωζώνης

Η Ελλάδα θα αποπληρώσει δάνεια  ύψους 5,3 δισ. ευρώ (ή 5,8 δισεκατομμύρια δολάρια) που οφείλονται σε χώρες της Ευρωζώνης στο πλαίσιο του πρώτου προγράμματος διάσωσής της. Όπως ανέφεραν σήμερα αξιωματούχοι του υπουργείου Οικονομικών στο Reuters.com, η πληρωμή αυτή θα γίνει τον επόμενο μήνα, δηλαδή τον Δεκέμβριο, νωρίτερα από το χρονοδιάγραμμα. Και μάλιστα η χώρα μας ελπίζει πως αυτό θα επαναληφθεί το 2024.

Το δημοσίευμα υπενθυμίζει πως η Ευρωζώνη και το ΔΝΤ δάνεισαν περισσότερα από 260 δισεκατομμύρια ευρώ στην Ελλάδα κατά τη διάρκεια της δεκαετούς κρίσης χρέους που ξεκίνησε στα τέλη του 2009. Στο πλαίσιο του δανεισμού αυτού εφαρμόστηκαν σκληρά μέτρα λιτότητας στη χώρα μας.  Μάλιστα το τρίτο πρόγραμμα διάσωσης της χώρας έληξε το 2018.

Οι δηλώσεις αξιωματούχων

«Θα αποπληρώσουμε στις 15 Δεκεμβρίου -νωρίτερα από το αναμενόμενο – δάνεια ύψους  5,3 δισ. ευρώ στις χώρες της Ευρωζώνης», δήλωσε στο Reuters αξιωματούχος που μίλησε υπό καθεστώς της ανωνυμίας και πρόσθεσε πως η πληρωμή αυτή  αφορά δάνεια που λήγουν το 2024 και το 2025. Η Ελλάδα ανέκτησε πρόσφατα την επενδυτική βαθμίδα.  Αυτό έγινε ύστερα από 13 χρόνια που η πιστοληπτική ικανότητα της χώρας βρισκόταν στη κατηγορία “junk” ( σκουπίδια) .

Υπενθυμίζεται πως η Ελλάδα εξόφλησε πέρυσι στο ΔΝΤ ποσό ύψους  28 δισ. ευρώ που της είχε δανείσει την περίοδο 2010 -2014. Η πληρωμή αυτή είχε γίνει 2 χρόνια νωρίτερα από το  χρονοδιάγραμμα. Επίσης η χώρα μας αποπλήρωσε πρόωρα 2,7 δισεκατομμύρια ευρώ στους εταίρους της Ευρωζώνης, στο πλαίσιο των προσπαθειών που έγιναν για τη βελτίωση της βιωσιμότητας του χρέους της. Μάλιστα η Ελλάδα ελπίζει πως  θα συνεχίσει στην ίδια πορεία το 2024.

«Το 2024 μπορεί να αποπληρώσουμε νωρίτερα περισσότερα διμερή δάνεια», δήλωσε στο Reuters ένας δεύτερος αξιωματούχος, χωρίς να δίνει περαιτέρω λεπτομέρειες για το ποσό ή το χρονοδιάγραμμα.  Οι χώρες της Ευρωζώνης δάνεισαν 53 δισ. ευρώ στην Ελλάδα κατά τη διάρκεια του πρώτου προγράμματος διάσωσης. Το ποσό αυτό δόθηκε σε διμερή δάνεια  (GLF) με διάρκεια έως το 2041. Με  την φετινή προγραμματισμένη πληρωμή, η Ελλάδα θα έχει αποπληρώσει συνολικά σχεδόν 13 δισ. ευρώ.

Από το 2018 που βγήκε η Ελλάδα από τα προγράμματα διάσωσης, η χώρα βασίζεται μόνο στις αγορές ομολόγων για να καλύψει τις δανειακές της ανάγκες. Επίσης σκοπεύει να πάρει δάνειο περίπου 7 δισ. ευρώ τον επόμενο χρόνο. Διαθέτει απόθεμα ρευστότητας άνω των 35 δισ. ευρώ λόγω υψηλότερων των αναμενόμενων φορολογικών εσόδων, ισχυρής ανάπτυξης και πρωτογενών πλεονασμάτων.

Η Ελλάδα βλέπει οικονομική ανάπτυξη στο 2,9% για το 2024  από 2,3 %  που είναι η ανάπτυξη για το 2023, δηλαδή  περισσότερο από το διπλάσιο του μέσου όρου της Ευρωζώνης. Ελπίζει επίσης να επιτύχει πρωτογενές δημοσιονομικό πλεόνασμα 2,1% του ΑΕΠ το 2024  με υψηλότερες επενδύσεις και ισχυρά έσοδα από τον τουρισμό, μεταδίδει το Reuters.

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ