Πόσο έχει κοστίσει η επανένωση της Γερμανίας

Πόσο έχει κοστίσει η επανένωση της Γερμανίας

   

Περίπου δύο τρισεκατομμύρια ευρώ έχει στοιχίσει μέχρι σήμερα η επανένωση της Γερμανίας, σύμφωνα με έρευνα που διενήργησε το Κέντρο SED-Staat για λογαριασμό της εφημερίδας Die Welt, με αφορμή την συμπλήρωση 25 ετών από την πτώση του Τείχους του Βερολίνου.

Το ποσό αφορά στο άθροισμα της βοήθειας που δόθηκε προς τα κρατίδια της πρώην Ανατολικής Γερμανίας για την επανένωση, ενώ, σύμφωνα με την εφημερίδα, το 60-65% του ποσού αναφέρεται στην διαφορά μεταξύ των κοινωνικών επιδομάτων που έλαβαν οι Ανατολικογερμανοί και στους φόρους που κατέβαλαν οι ίδιοι.

Στην έρευνα αναφέρεται ακόμη ότι οι κάτοικοι των πρώην ανατολικών κρατιδίων έλαβαν περίπου 1,3 τρισεκ. περισσότερα από ό,τι θα κέρδιζαν ως ανεξάρτητο κράτος, καθώς και ότι 560 δισεκατομμύρια διατέθηκαν απευθείας στα κρατίδια και στις κοινότητες.

«Χρήματα που άξιζε να ξοδευτούν ως και το τελευταίο σεντ», χαρακτηρίζει τα δύο τρισεκατομμύρια η εφημερίδα Bild σχολιάζοντας την έρευνα, ενώ ο βουλευτής των Χριστιανοδημοκρατών (CDU) από την Σαξονία-Άνχαλτ Ράινερ Χάσελοφ διαμαρτύρεται για το γεγονός ότι, «αντί να αναγνωρίζουμε και να εκτιμούμε αυτό το ποσό ως μια σπουδαία κίνηση αλληλεγγύης που πετύχαμε στην Γερμανία, η συζήτηση υποβαθμίζεται σε έναν ισολογισμό που δείχνει μονομερείς μεταφορές κεφαλαίων».

Ακόμη και σήμερα ωστόσο, παρά τα κεφάλαια που έχουν διατεθεί, η ανάπτυξη στα ανατολικά της Γερμανίας εξακολουθεί να υστερεί συγκριτικά με την οικονομική ευρωστία της Δύσης, ενώ δεν απουσιάζει και η κριτική για την πολιτική που ασκήθηκε μετά την πτώση του Τείχους. Σύμφωνα με τα στοιχεία της Ομοσπονδιακής Στατιστικής Υπηρεσίας, το ΑΕΠ των κρατιδίων της ανατολικής Γερμανίας παραμένει στα 2/3 αυτού της δυτικής Γερμανίας, με τα ποσοστά της ανεργία σημαντικά υψηλότερα.

«Θα πρέπει να αντιμετωπίσουμε ένα μέλλον μεγαλύτερων οικονομικών διαφορών στο εσωτερικό της Γερμανίας», προειδοποιεί ο οικονομολόγος και πρώην υπουργός Οικονομικών της Σαξονίας-Άνχαλτ Καρλ-Χάιντς Πακέ, μιλώντας στην Die Welt.

 

 

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ