Πολιτικοί τριγμοί στην Τουρκία: «Δώρο» στον Ερντογάν η αποχώρηση Ακσενέρ από τη «Συμμαχία των 6» – Τα επόμενα βήματα

Ραγδαίες είναι οι εξελίξεις στην πολιτική σκηνή της Τουρκίας 2,5 μήνες πριν από τις εκλογές, μετά την ανακοίνωση της αρχηγού του εθνικιστικού κόμματος, Μεράλ Ακσενέρ, ότι αποχωρεί από την Συμμαχία των 6, με τους αναλυτές να εκτιμούν ότι η κίνηση αυτή ενδυναμώνει τον Τούρκο Πρόεδρο Ερντογάν.

Τουρκία: Τη Δευτέρα ανακοινώνει η αντιπολίτευση τον αντίπαλο του Ερντογάν στις εκλογές

Τη διαφωνία της με την υποψηφιότητα του αρχηγού του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος (CHP) Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου εξέφρασε η επικεφαλής του Καλού Κόμματος της Τουρκίας Μεράλ Ακσενέρ, με την αποχώρηση της από την συμμαχία των 6 να σηματοδοτεί τη διάσπαση της συμμαχίας της αντιπολίτευσης.

Σε δηλώσεις της ανέφερε, μεταξύ άλλων, ότι η συμμαχία της αντιπολίτευσης δεν αντικατοπτρίζει πλέον την εθνική βούληση. Το κόμμα της Ακσενέρ είχε προτείνει τους  δημάρχους της Κωνσταντινούπολης και της Αγκυρας ως υποψηφίους, όμως, εκείνοι δεν έγιναν δεκτοί από τα άλλα πέντε κόμματα της συμμαχίας, τα οποία συμφώνησαν για την υποψηφιότητα Κιλιτσντάρογλου.

Τραγωδία στα Τέμπη: Τα σενάρια για τις πολιτικές εξελίξεις και τις εκλογές

Από την πλευρά του, ο Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου υποβάθμισε τις διαφωνίες που ανέκυψαν στη συμμαχία της αντιπολίτευσης, τονίζοντας σε δήλωσή του: «Μην ανησυχείτε, όλες οι πέτρες θα μπουν στη θέση τους».

«Η αντιπολίτευση αυτοκτονεί»

«Ας κάνουν ό,τι θέλουν εκείνοι, εμείς συνεχίζουμε να δουλεύουμε πάνω στο δικό μας σχέδιο και τον οδικό μας χάρτη», δήλωσε ο Τούρκος πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, στο πρώτο του σχόλιο μετά την αποχώρηση της Μεράλ Ακσενέρ από την συμμαχία της αντιπολίτευσης.

Ερντογάν: Εκλογές στις 14 Μαΐου Θεού θέλοντος

Γερμανικά μέσα ενημέρωσης γράφουν για «αυτοκτονία της αντιπολίτευσης», με διεθνείς αναλυτές να εξηγούν πως η διάσπαση αυτή ναρκοθετεί την κοινή προσπάθεια της αντιπολίτευσης να ηττηθεί ο Ερντογάν.

Συνεδριάζουν οι «πέντε» της αντιπολίτευσης

Το απόγευμα συνεδριάζουν οι πέντε- πλέον- επικεφαλής της συμμαχίας της τουρκικής αντιπολίτευσης, μετά την αποχώρηση  Ακσενέρ με την εξέλιξη αυτή να ενισχύει, σύμφωνα με δημοσκοπήσεις, τη συμμαχία Ερντογάν – Μπαχτσελί, κοντά στο 40%.

Πολλοί αναλυτές λένε ότι ουσιαστικά πρόκειται για πολιτική αυτοκτονία της Ακσενέρ, ενώ υπάρχουν ήδη κάποιοι, οι οποίοι προβλέπουν ότι θα χάσει μεγάλο μερίδιο της στήριξης που είχε από τους υποστηρικτές της.

Πάντως την ίδια στιγμή, «φουντώνουν» οι φήμες για ενδεχόμενη προσχώρηση του κόμματος Ακσενέρ στη Συμμαχία του Τούρκου Προέδρου, μία κίνηση που θα αποδυνάμωνε ακόμη περισσότερο την αντιπολίτευση.

 

 

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ