Politico: Αυτό είναι το σχέδιο του Πούτιν στην Ουκρανία; Το σενάριο για τον Γιανουκόβιτς στην εξουσία

Tην ώρα που το Κίεβο βρίσκεται υπό πολιορκία, προκύπτει ένα σημαντικό ερώτημα. Ποιο είναι τελικά το σχέδιο του Ρώσου Προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν για την Ουκρανία;

Σύμφωνα με το Politico, ένα σενάριο που κυκλοφορεί ευρέως, είναι ότι ο Πούτιν θα προσπαθήσει να επαναφέρει στην εξουσία τον πρώην πρόεδρο της Ουκρανίας, Βίκτορ Γιανουκόβιτς, ο οποίος ουσιαστικά εκδιώχθηκε από τη χώρα πριν από οκτώ χρόνια, μετά την απόφασή του να ακυρώσει τη συμφωνία σύνδεσης της Ουκρανίας με την ΕΕ. Μια απόφαση, που είχε προκαλέσει  αντιδράσεις και μεγάλες αντικυβερνητικές διαδηλώσεις.

Σύμφωνα με την ίδια θεωρία, που παραθέτει το Politico, ο Γιανουκόβιτς και/ή άλλα ανώτερα στελέχη της κυβέρνησής του, που ζουν σήμερα στη Ρωσία, θα αποκατασταθούν στα πόστα τους στην εξουσία, ενώ ο νυν πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι και πολλοί άλλοι Ουκρανοί θα περάσουν από δίκη, καθώς ο Βλαντιμίρ Πούτιν χαρακτηρίζει «πραξικόπημα» τις διαδηλώσεις του Μαϊντάν.

Δυτικοί αξιωματούχοι ανέφεραν ότι το μέγεθος της επίθεσης της Ρωσίας δείχνει την επιθυμία να καταλάβει «ένα πολύ μεγάλο τμήμα της Ουκρανίας» και ο Βλαντιμίρ Πούτιν μπορεί να αναπτύξει χερσαία στρατεύματα στο Κίεβο για να εκπληρώσει τους στόχους του.

Σχετικά με την ικανότητα της Ουκρανίας να αμυνθεί, σημειώνουν ότι είναι «μια πολύ απαιτητική προοπτική να μπορέσει να εγκαταστήσει τέτοιου είδους άμυνα» και προειδοποίησε «θα πρέπει να δούμε πώς θα εξελιχθεί η μάχη τις επόμενες ημέρες».

Ωστόσο, ανέφεραν ότι η θέση του Πούτιν θα μπορούσε να θεωρηθεί ως «ισχυρή, αλλά και εύθραυστη», υποδηλώνοντας ότι μπορεί να είχε εσφαλμένα εκτιμήσει τον τρόπο που θα υποδέχονταν τα ρωσικά στρατεύματα και ότι ορισμένοι στη Μόσχα πιστεύουν ότι η εισβολή είναι λάθος.

Όταν ο Γιανουκόβιτς ήταν στην εξουσία

Ο πρόεδρος Βίκτορ Γιανουκόβιτς έρχεται στην εξουσία τον Φεβρουάριο του 2010 και ξεκινά μια ταχεία επαναπροσέγγιση με τη Ρωσία, λέγοντας παράλληλα ότι η ενσωμάτωση στην ΕΕ παραμένει προτεραιότητα. Όμως υπό την πίεση του Κρεμλίνου, αρνείται την τελευταία στιγμή να υπογράψει συμφωνία με την ΕΕ τον Νοέμβριο και αντ’ αυτού επιλέγει να συνάψει εμπορική συμφωνία με τη Μόσχα. Η στροφή αυτή των 180 μοιρών εξαπολύει ένα μαζικό φιλοευρωπαϊκό κίνημα διαμαρτυρίας με επίκεντρο την κεντρική πλατεία του Κιέβου, το Μαϊντάν.

Η εξέγερση καταλήγει τον Φεβρουάριο του 2014 στη φυγή του Γιανουκόβιτς στη Ρωσία και την πολιτική του δίωξη, μετά τον θάνατο περίπου εκατό διαδηλωτών σε βίαιες συγκρούσεις.

@AP Photo/Sergei Grits, File

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ