Πόλεμος στο Ισραήλ: Τι λέει διεθνολόγος στο enikos.gr για τις τιμές του πετρελαίου και του φυσικού αερίου

Σε ανάλυσή του στο enikos.gr ο διεθνολόγος, Γιώργος Τζογόπουλος, στάθηκε στις επιπτώσεις που θα αντιμετωπίσει η διεθνής κοινότητα από τη νέα «ανάφλεξη» στη Μέση Ανατολή, με τους φόβους για κλιμάκωση του πολέμου να αυξάνονται.

Του Μίλτου Σακελλάρη

«Αν και η προσοχή στρέφεται στον αντίκτυπο της ισραηλινής στρατιωτικής επιχείρησης στο Παλαιστινιακό και πιθανώς στο χάρτη της περιοχής, οι ενεργειακές διαστάσεις δεν παραγνωρίζονται. Προφανώς, όλα θα εξαρτηθούν από το μέγεθος της ισραηλινής στρατιωτικής επιχείρησης, την ενδεχόμενη επέκταση του πολέμου και την πιθανή εμπλοκή μεγαλύτερων παικτών. Όμως, ορισμένες παρατηρήσεις μπορούν ήδη να γίνουν με βάση τα σημερινά δεδομένα», ανέφερε αρχικά ο καθηγητής Διεθνών Σχέσεων.

Σύμφωνα με τον ίδιο κάθε είδους πολεμική διαμάχη δημιουργεί αναστάτωση που έχει αντίκτυπο στις τιμές πετρελαίου. «Πόσω μάλλον που η καινούρια ανάφλεξη στη Μέση Ανατολή προστίθεται στον συνεχιζόμενο πόλεμο στη Ουκρανία. H συνεργασία Ρωσίας-Σαουδικής Αραβίας θα είναι καθοριστική στο πλαίσιο αυτό. Φαίνεται ότι οι δύο χώρες εξακολουθούν να τα βρίσκουν στη σχετικά περιορισμένη παραγωγή πετρελαίου ύστερα από τη συνάντηση των υπουργών ενέργειάς τους στη Μόσχα μέσα στη βδομάδα. Για αυτό, τις προηγούμενες μέρες παρατηρήθηκε μικρή αύξηση στην τιμή ανά βαρέλι», σημείωσε και συνέχισε:

«Υπάρχουν ορισμένα ερωτήματα σχετικά με την παραγωγή φυσικού αερίου από το Ισραήλ. Αυτό συμβαίνει επειδή η ισραηλινή κυβέρνηση ζήτησε από την αμερικανική εταιρεία Chevron την προσωρινή διακοπή παραγωγής από το κοίτασμα Ταμάρ, το οποίο μπορεί ίσως να απειληθεί, αν εκτοξευθεί πύραυλος από τη Λωρίδα της Γάζας. Δεν μπορεί να εκτιμηθεί με ακρίβεια ο όγκος του φυσικού αερίου που κατευθύνεται από το Ισραήλ στην Αίγυπτο και από την Αίγυπτο στην Ευρώπη. Ωστόσο, είναι σαφές πως η κρίση στο Μεσανατολικό δημιουργεί νέες παραμέτρους».

Επιπλέον ο Γιώργος Τζογόπουλος επισήμανε στο enikos.gr πως παραμένει άγνωστο ποιο θα είναι το μέλλον του κοιτάσματος φυσικού αερίου, το οποία βρίσκεται στα ύδατα της Λωρίδας της Γάζας.

«Εδώ και λίγες βδομάδες το Ισραήλ είχε συμφωνήσει με την Αίγυπτο και την Παλαιστινιακή Αρχή για την αξιοποίηση του κοιτάσματος από την Αίγυπτο. Αν και θεωρητικά η Χαμάς δεν θα λάμβανε αέριο, όταν αυτό εξαγόταν κάποια στιγμή στο μέλλον, ήταν σχεδόν βέβαιο πως κάτι τέτοιο θα συνέβαινε. Με τα σημερινά δεδομένα, η προαναφερθείσα συμφωνία τίθεται εν αμφιβόλω. Αποδυναμώνεται το τουρκικό επιχείρημα για κατασκευή ενός ισραηλινοτουρκικού αγωγού για τη μεταφορά φυσικού αερίου από τα κοιτάσματα του Ισραήλ προς την Τουρκία. Έτσι κι αλλιώς η ισραηλινή κυβέρνηση πολύ δύσκολα θα επέλεγε μία τέτοια λύση υπό κανονικές σχέσεις, αλλά λόγω της συνάντησης του Μπένζαμιν Νετανιάχου με τον Ταγίπ Ερντογάν στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη στα τέλη Σεπτεμβρίου, η Άγκυρα επανέφερε δημοσίως την πρότασή της. Οι άριστες, βέβαια, σχέσεις που διατηρεί με τη Χαμάς κάθε άλλο παρά περνούν απαρατήρητες στο Ισραήλ, ιδίως μετά την τρομοκρατική επίθεση του περασμένου Σαββάτου», τόνισε χαρακτηριστικά ο καθηγητής Διεθνών Σχέσεων.

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ