Πόλεμος στο Ισραήλ – Σολτς: «Βάρβαρες και εξωφρενικές» οι ενέργειες της Χαμάς

Για «βάρβαρες, εξωφρενικές» πράξεις, οι οποίες «δεν δικαιολογούνται με κανέναν τρόπο», έκανε λόγο ο καγκελάριος Όλαφ Σολτς, αναφερόμενος στην επίθεση που εξαπέλυσε η Χαμάς εναντίον του Ισραήλ και δήλωσε ότι η Γερμανία «στέκεται σταθερά και αταλάντευτα στο πλευρό του Ισραήλ ενόψει αυτής της τρομερής επίθεσης».

Το Ισραήλ «έχει το δικαίωμα να αμύνεται έναντι των βάρβαρων αυτών επιθέσεων, να προστατεύει τους πολίτες του και να διώκει τους επιτιθέμενους», τόνισε ο καγκελάριος.

«Η ασφάλεια του Ισραήλ είναι “λόγος του κράτους μας” και αυτό ισχύει ιδιαίτερα σε δύσκολες στιγμές όπως αυτές. Θα ενεργήσουμε ανάλογα», δήλωσε πριν από λίγο ο κ. Σολτς, έπειτα από τηλεφωνική επικοινωνία που είχε με τον πρωθυπουργό του Ισραήλ Μπενγιαμίν Νετανιάχου. «Τα νέα που φθάνουν από χθες από το Ισραήλ μας συγκλονίζουν βαθιά. Εκατοντάδες Ισραηλινοί έχουν σκοτωθεί. Χιλιάδες ρουκέτες εκτοξεύθηκαν στο Ισραήλ από τρομοκράτες στη Λωρίδα της Γάζας. Την ίδια στιγμή, βαριά οπλισμένοι μαχητές εισέβαλαν στο Ισραήλ, μπήκαν στα σπίτια αθώων πολιτών, δολοφόνησαν αδιακρίτως γυναίκες, άνδρες και παιδιά και πήραν δεκάδες ομήρους στη Λωρίδα της Γάζας. Αυτές οι πράξεις είναι βάρβαρες. Είναι εξωφρενικές και δεν δικαιολογούνται με τίποτα. Απολύτως τίποτα», ανέφερε ο κ. Σολτς στη δήλωσή του και εξέφρασε την ελπίδα οι δυνάμεις ασφαλείας του Ισραήλ να μπορέσουν σύντομα να απελευθερώσουν όλους τους αιχμαλώτους από τους τρομοκράτες. «Για να είμαστε σαφείς: το Ισραήλ έχει το δικαίωμα να αμύνεται έναντι των βάρβαρων αυτών επιθέσεων, να προστατεύει τους πολίτες του και να διώκει τους επιτιθέμενους», είπε ο καγκελάριος και πρόσθεσε ότι εντός της ημέρας θα έχει τηλεφωνική επικοινωνία και με τον Πρόεδρο της Αιγύπτου Αμπντέλ Φατάχ αλ-Σίσι, ο οποίος, όπως σημείωσε, προσπαθεί να μεσολαβήσει προκειμένου να αποκλιμακωθεί αυτή η δύσκολη κατάσταση. «Θα χαρούμε να στηρίξουμε την Αίγυπτο σε αυτή την προσπάθεια», ανέφερε ο καγκελάριος, ο οποίος αργότερα θα μιλήσει επίσης τηλεφωνικά με τον Πρόεδρο των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν, με τον Πρόεδρο της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν και με τον Πρωθυπουργό της Βρετανίας Ρίσι Σουνάκ.

«Ένα είναι σαφές: καταδικάζουμε τις ενέργειες της Χαμάς με τον πιο κατηγορηματικό τρόπο. Πάνω από όλα, κάνουμε ό,τι μπορούμε προκειμένου να διασφαλίσουμε ότι αυτή η επίθεση δεν θα εξελιχθεί σε πυρκαγιά με ανυπολόγιστες συνέπειες για ολόκληρη την περιοχή. Και προειδοποιούμε όλους να μην τροφοδοτούν και να μη διαιωνίζουν την τρομοκρατία σε αυτή την κατάσταση», συνέχισε ο Όλαφ Σολτς. Αναφερόμενος σε περιστατικά πανηγυρισμών υποστηρικτών της Χαμάς χθες στο Βερολίνο, προειδοποίησε ότι «δεν θα γίνουν ανεκτές εκδηλώσεις στους δρόμους μας υπέρ των αποτρόπαιων επιθέσεων κατά του Ισραήλ», για να προσθέσει: «Η οδύνη, οι καταστροφές και ο θάνατος τόσων ανθρώπων δεν μπορούν να αποτελούν αιτία χαράς για κανέναν».

Όπως επισήμανε ο κ. Σολτς, το γραφείο του Ομοσπονδιακού Προέδρου, το Ομοσπονδιακό Κοινοβούλιο και η Καγκελαρία ύψωσαν από χθες την ισραηλινή σημαία, ενώ στα χρώματα του Ισραήλ φωτίστηκε και η Πύλη του Βρανδεμβούργου. «Όλα αυτά αποτελούν ορατές αποδείξεις της ακλόνητης υποστήριξής μας προς το κράτος του Ισραήλ», είπε χαρακτηριστικά ο καγκελάριος και σημείωσε ότι έχουν αυξηθεί τα μέτρα ασφαλείας σε εγκαταστάσεις ισραηλινών και εβραϊκών θεσμών.

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ