Πόλεμος στο Ισραήλ: «Καφές και μπισκότα» – Πώς μία όμηρος απασχόλησε τους πέντε ένοπλους απαγωγείς μέχρι την διάσωση

Ένα ζευγάρι από την Ofakim, μια πόλη στη νότια συνοικία του Ισραήλ, περιέγραψε πώς επέζησε όταν κρατήθηκαν αιχμάλωτοι για 15 ώρες στο σπίτι τους από μαχητές της Χαμάς, που απειλούσαν συνεχώς να τους εκτελέσουν – εν μέρει προσφέροντάς τους καφέ και μπισκότα.

Ο Ντέιβιντ και η Ρέιτσελ μίλησαν σε εβραϊκά μέσα ενημέρωσης την Κυριακή, αφού η αστυνομία εισέβαλε τελικά στο διαμέρισμά τους και τους απελευθέρωσε. Το ανδρόγυνο έχει δύο γιους, που είναι αστυνομικοί. Ο Ντέιβιντ και η Ρέιτσελ αιχμαλωτίστηκαν εν μέσω της μαζικής εισβολής εκατοντάδων μαχητών της Χαμάς στο Ισραήλ, τα ξημερώματα του Σαββάτου.

Πέντε ένοπλοι εισέβαλαν στο ισόγειο του υπνοδωματίου του ζευγαριού μέσα από ένα παράθυρο και αιχμαλώτισαν το ζευγάρι. «Είχαν κακία, ήρθαν να σκοτώσουν», είπε ο Ντέιβιντ στο Channel 12, σύμφωνα με τους times of israel.

«Είπα στον άντρα μου: “Αν πεθάνουμε, θα πεθάνουμε μαζί“», θυμάται η Ρέιτσελ. Ο Ντέιβιντ είπε ότι οι τρομοκράτες δεν τους χτύπησαν αλλά είπαν στο ζευγάρι ότι θα γίνουν «μάρτυρες». «Απείλησαν να μας σκοτώσουν», είπε ο Ντέιβιντ, ο οποίος στο παρελθόν είχε υποστεί καρδιακή προσβολή. «Έτρεμα και ίδρωνα».

Όταν έφτασαν οι δυνάμεις ασφαλείας, ξέσπασε σφοδρή συμπλοκή.

Οι δυνάμεις ασφαλείας συνειδητοποίησαν ότι τους πυροβολούσαν από το κτίριο και το πρώτο τους σχέδιο δράσης ήταν να ρίξουν μια χειροβομβίδα στο σπίτι για να σκοτώσουν τους μαχητές της Χαμάς. Καθώς οι αστυνομικοί ετοιμάζονταν να θέσουν σε εφαρμογή το σχέδιο, άλλοι τους φώναξαν ότι το σπίτι ανήκε στους γονείς ενός συναδέλφου τους, αστυνομικού — και ότι το ζευγάρι ήταν ακόμα μέσα.

Οι δυνάμεις ασφαλείας διαπραγματεύτηκαν με τους απαγωγείς
Πηγή: Channel 12

Ύστερα απ’ αυτή την εξέλιξη ξεκίνησαν διαπραγματεύσεις, με τους απαγωγείς να ζητούν φαγητό και νερό και ιατρικό εξοπλισμό για έναν απ’ αυτούς που τραυματίστηκε στην προηγούμενη ανταλλαγή πυρών με τις δυνάμεις ασφαλείας. Ένας από τους εισβολείς είχε επίσης σκοτωθεί.

Οι ένοπλοι ζήτησαν ένα κινητό τηλέφωνο, αλλά αυτή η απαίτηση και διάφορα άλλα αιτήματά τους απορρίφθηκαν. «Έβλεπα ότι ήταν θυμωμένοι», είπε η Ρέιτσελ στο δίκτυο. «Τους ρώτησα αν πεινούσαν. Τους ετοίμασα καφέ και μπισκότα».

«Τους τρέλανε, τους ρωτούσε συνέχεια αν θέλουν κάτι», είπε ο Ντέιβιντ χαμογελώντας. Καθώς η Ρέιτσελ προσπαθούσε να αποσπάσει την προσοχή των απαγωγέων της, εκείνοι άρχισαν να τραγουδούν τραγούδια του Ισραηλινού τραγουδιστή Lior Narkis, είπε.

Έξω από το κτίριο, ο γιος τους, ο αστυνομικός Έβιταρ, περιέγραψε την διάταξη του σπιτιού στις δυνάμεις ασφαλείας, προκειμένου να σχεδιαστεί η επιχείρηση διάσωσης.

«Ήξερα ότι ο γιος μου ήταν έξω. Δεν ήξερα ότι συμμετείχε στις διαπραγματεύσεις», είπε ο Ντέιβιντ. «Δεν φανταζόμουν ότι θα έμπαιναν στο σπίτι».

Ο Ντέιβιντ και η σύζυγός του κρατήθηκαν όμηροι από τους μαχητές της Χαμάς
Πηγή: Channel 12

Η Ρέιτσελ, ωστόσο, ήταν σίγουρη ότι ο γιος της θα βοηθούσε τις δυνάμεις ασφαλείας να τους σώσουν.

Οι αστυνομικοί μπόρεσαν να φτάσουν μέχρι την είσοδο του σπιτιού και από εκεί μίλησαν με τους ένοπλους, από την ανοιχτή πόρτα. Ο Έβιταρ ήταν επίσης εκεί, μερικές φορές λίγα μόλις μέτρα από τους αιχμάλωτους γονείς του.

Κατά τη διάρκεια των διαπραγματεύσεων, ένας από τους ενόπλους χρησιμοποίησε ένα τραπέζι ως αυτοσχέδιο «οδόφραγμα», ενώ κρατούσε μια χειροβομβίδα πάνω από το κεφάλι της Ρέιτσελ, έχοντας αφαιρέσει την καρφίτσα. Ένας άλλος κάθισε στην κορυφή της σκάλας στοχεύοντας ένα όπλο στην αστυνομία.

«Το μόνο που έπρεπε να κάνουν οι τρομοκράτες ήταν να αφήσουν την χειροβομβίδα να φύγει και να την κυλήσουν στο πάτωμα», είπε ένας εκ των διαπραγματευτών, ο οποίος μάλιστα μπήκε στο δωμάτιο για να φέρει στους ένοπλους μερικά από τα πράγματα που ζήτησαν.

«Αλλά δεν το σκέφτεσαι εκείνη τη στιγμή», είπε και πρόσθεσε: «Αυτό που σκέφτεσαι είναι ο αστυνομικός που στέκεται δίπλα σου και λέει “Πάρε τους γονείς μου σε ασφαλές μέρος“».

Μιλώντας στο Channel 13, η Ρέιτσελ είπε ότι οι δράστες ήταν βαριά οπλισμένοι, ακόμη και με αντιαρματικό πύραυλο. Για τους δύο γιους της αστυνομικούς είπε: «Δόξα τω Θεώ που δεν ήταν στο σπίτι, θα τους είχαν δολοφονήσει αμέσως».

Κατά τη διάρκεια των διαπραγματεύσεων, ο Έβιταρ έκανε σήμα στη μητέρα του να μην δώσει καμία ένδειξη ότι είναι γιος της, για να μην καταλάβουν κάτι οι ένοπλοι. Κάποια στιγμή, ένας αξιωματικός ρώτησε έναν από τους ενόπλους πόσοι ήταν και η Ρέιτσελ σήκωσε το χέρι της στο πρόσωπό της, με τα δάχτυλα ανοιχτά, για να δείξει ότι ήταν πέντε.

Ο ένοπλος, ωστόσο, το παρατήρησε και την προειδοποίησε να μην δοκιμάσει να κάνει «κάποιο αστείο», είπε στο Channel 13. Η Ρέιτσελ του είπε ότι πονούσε το κεφάλι της και απλώς το έτριβε για να ανακουφιστεί, αλλά οι πληροφορίες για τον αριθμό των ενόπλων είχαν μεταδοθεί με επιτυχία.

Είπε επίσης ότι έδεσε το χέρι ενός από τους τραυματισμένους ενόπλους και είχε συζητήσει με τους άλλους για να τους κρατήσει απασχολημένους. Όλη την ώρα, είπε, ένας από τους δράστες κρατούσε μια χειροβομβίδα πάνω από το κεφάλι της, ενώ ένα όπλο ήταν στραμμένο προς το μέρος της.

Οι σφαίρες στο σπίτι του ζευγαριού
Πηγή: Channel 13

Τελικά, στις 2:30 τα ξημερώματα, δυνάμεις ασφαλείας μπήκαν στο σπίτι για να τους απελευθερώσουν. Καθώς ξεκίνησε η επιχείρηση, είπε η Ρέιτσελ, μπορούσε να δει προσωπικό ασφαλείας να πλησιάζει στο σπίτι. «Ήμασταν πολύ κοντά στους τρομοκράτες, αλλά σωθήκαμε. Ευχαριστώ τον Θεό που είμαι ζωντανή, δεν μπορούσα να το πιστέψω», είπε στο Channel 12.

«Πήδηξα πάνω στη γυναίκα μου. Ακούγονταν πυροβολισμοί από πάνω μας, ακριβώς δίπλα στο κεφάλι μου. Δεν ξέρω πώς επέζησα», είπε ο Ντέιβιντ στο δίκτυο. «Όταν ένας αξιωματικός με έπιασε από το χέρι, συνειδητοποίησα ότι αφέθηκα ελεύθερος».

Όταν οι διασώστες μπήκαν στο σπίτι, ένας εκρηκτικός μηχανισμός πυροδοτήθηκε, τραυματίζοντας έναν απ’ αυτούς, αλλά οι υπόλοιπες δυνάμεις ασφαλείας συνέχισαν και απελευθέρωσαν τους ομήρους.

Ο αστυνομικός γιος του ζευγαριού αγκάλιασε την μητέρα του.
Πηγή: Channel 12

Το ζευγάρι είπε στα μέσα ενημέρωσης ότι οι διασώστες προφανώς μπήκαν μέσω ενός φεγγίτη στο μπάνιο, που γνώριζε ο γιος τους, ενώ χρησιμοποίησαν και άλλες διόδους. Οι τοίχοι του σπιτιού ήταν γεμάτοι από σφαίρες, ενώ κηλίδες αίματος υπήρχαν στο πάτωμα.

Καθώς το ζευγάρι έβγαινε έξω, ο Έβιταρ αγκάλιασε τους γονείς του, επαναλαμβάνοντας με δάκρυα στα μάτια: «Μαμά, είσαι ζωντανή, είσαι ζωντανή».

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ