Πόλεμος στην Ουκρανία: Συγκλονίζουν οι διάλογοι του πληρώματος του Moskva πριν βυθιστεί

Έκκληση για βοήθεια απευθύνει μέσα στον πανικό μέλος του πληρώματος του ρωσικού πολεμικού πλοίου “Moskva” λίγο πριν η ναυαρχίδα του στόλου της Μαύρης Θάλασσας βυθιστεί, με τα ηχητικά ντοκουμέντα που έρχονται στη δημοσιότητα να συγκλονίζουν.

Ουκρανοί στρατιωτικοί υποστηρίζουν ότι το ηχητικό ντοκουμέντο καταγράφει τις στιγμές πάνω στο ρωσικό πλοίο λίγο πριν βυθιστεί. Το ρωσικό πλήρωμα ακούγεται να λέει ότι το πλοίο χτυπήθηκε δύο φορές και πως τώρα γέρνει στα πλάγια.

Η Ουκρανία υποστήριξε ότι έπληξε το καταδρομικό με πυραύλους κατά πλοίων επιφανείας Neptun. Η Μόσχα το διέψευσε, ανακοινώνοντας πως το πλοίο βυθίστηκε εξαιτίας πυρκαγιάς και έκρηξης μέρους του οπλισμού που έφερε στο κατάστρωμα, στις 14 Απριλίου.

Ο αρχηγός του Μαύρου Στόλου του Πούτιν, ναύαρχος Ιγκόρ Οσίποφ, “δεν έχει εμφανιστεί ζωντανός” μετά τη βύθιση του “Μoskva” και το Κρεμλίνο αρνείται ότι πέθανε στο πλοίο. Είναι το μεγαλύτερο ρωσικό πολεμικό πλοίο που βυθίστηκε από τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο και το πρώτο παρόμοιου μεγέθους μετά το ΑRA General Belgrano στη διάρκεια του πολέμου των Φώκλαντ το 1982.

Στο κλιπ ακούγεται μέλος του πληρώματος να επικοινωνεί μέσω ασυρμάτου με ρυμουλκό το οποίο φαίνεται ότι παρείχε βοήθεια, και να λέει ότι είναι “ο Moskva 1” και πως “γέρνει στα πλάγια” με “δύο τρύπες [κέλυφος] κάτω από την ίσαλο γραμμή”.

“Έχει διακοπεί η επικοινωνία με τη γέφυρα, υπάρχει ησυχία. Γέρνει στα πλάγια, γέρνει! Η κλίση είναι 30 μοίρες! Γέρνει στα πλάγια” επαναλαμβάνει. “Δεν υπάρχει τρόπος να κινηθεί. Θα προσπαθήσουμε να πραγματοποιήσουμε διάσωση πληρώματος”.

Σύμφωνα με αμερικανικά ΜΜΕ, την Πέμπτη, δεδομένα που έδωσαν οι αμερικανικές υπηρεσίες πληροφοριών επέτρεψαν στις ουκρανικές ένοπλες δυνάμεις να βυθίσουν το ρωσικό πυραυλοφόρο καταδρομικό “Moskva” στα μέσα Απριλίου. Η αμερικανική κυβέρνηση πάντως δεν ήταν ενημερωμένη για τα σχέδια των ουκρανικών δυνάμεων να πλήξουν τη ναυαρχίδα του ρωσικού στόλου της Μαύρης Θάλασσας, ανέφεραν οι εφημερίδες Washington Post και New York Times, επικαλούμενες ανώνυμες πηγές προσκείμενες στις αμερικανικές υπηρεσίες πληροφοριών.

Οι ΗΠΑ έδωσαν στο Κίεβο στοιχεία για την ακριβή θέση του καταδρομικού, επεσήμανε το τηλεοπτικό δίκτυο NBC News.

Το καταδρομικό σοβιετικού σχεδιασμού τέθηκε σε υπηρεσία το 1983, όταν ονομαζόταν Slava («Δόξα»). Μετονομάστηκε («Μόσχα») μετά τη διάλυση της ΕΣΣΔ. Εφοδιασμένο με δεκαέξι εκτοξευτήρες πυραύλων κατά πλοίων επιφανείας P-1000 Vulcan, ανθυποβρυχιακά όπλα και αντιαεροπορικά συστήματα (το θαλάσσιο αντίστοιχο του επίγειου συστήματος S-300), το καταδρομικό αναπτύχθηκε στη Μαύρη Θάλασσα για να εγγυάται την αντιαεροπορική άμυνα των υπόλοιπων ρωσικών πολεμικών ανοικτά των ουκρανικών ακτών και της χερσονήσου της Κριμαίας, την οποία προσάρτησε η Ρωσία το 2014.

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ