Ουκρανία: Συγκλονίζει η περιγραφή του Έλληνα πρόξενου για τη φρίκη στη Μαριούπολη – Η συγκινητική ανάρτηση

Δεν έμεινε τίποτα, χτυπήθηκε πολύς άμαχος πληθυσμός, είπε ο Έλληνας πρόξενος στη Μαριούπολη, Μανώλης Ανδρουλάκης περιγράφοντας τη φρίκη που βίωσε, ενώ ο πόλεμος στην Ουκρανία συνεχίζεται για 22η ημέρα.

Ο Μανώλης Ανδρουλάκης με μία συγκινητική ανάρτησή του εξέφρασε την ευγνωμοσύνη του στην ομάδα του ΟΑΣΕ που συντονίζει την επιχείρηση απεγκλωβισμού του από τη Μαριούπολη μαζί με άλλους 80 συνανθρώπους του. Όπως τόνισε ο Έλληνας γενικός πρόξενος στην ανάρτησή του στο facebook, “αγαπημένοι μου Ania, Sergei, Bogdan, Andrey Ivanovich και Vasily: είστε οι «ήρωες του καιρού μας» και δεν έχω λόγια να σας εκφράσω την ευγνωμοσύνη μου για όλα όσα κάνατε τις τελευταίες εβδομάδες για μένα και άλλους 80 συνανθρώπους μας. Όπως επίσης για την ψυχραιμία, τον επαγγελματισμό και το θάρρος σας κατά τη διάρκεια της εκκένωσης μέσα από εμπόλεμη ζώνη. Αξίζουν τα καλύτερα σε εσάς προσωπικά, την πόλη και τον λαό σας. Ελπίζω και εύχομαι να τα πούμε σύντομα υπό καλύτερες συνθήκες”.

Ο πρόξενος το περασμένο βράδυ, στη στάση που έκανε στην πόλη Ζαπορίζια, έδωσε συνέντευξη στον δημοσιογράφο Κώστα Ονισένκο στον οποίο μίλησε για τη φρίκη που βίωσε στη Μαριούπολη.

Όσον αφορά τις δύσκολες στιγμές που πέρασε στο ταξίδι αναφέρει αρχικά: “Τα είδα τα παλικάρια, τα ρωσικά μου είναι καλύτερα από τα δικά τους. Δεν ήταν νηφάλιοι.” και συνεχίζει για τις ανατριχιαστικές εικόνες που είδε: “Ξέρω από που έχουν έρθει εδώ. Όσοι έχουν μέσο φεύγουν. Είδα στον δρόμο κόσμο να παρακαλά και να κλαίει. Δεν είναι θέμα αν μπορείς να ζήσεις εκεί, είναι ότι είσαι ο επόμενος στόχος. , θα έχει μεγάλα προβλήματα ο άμαχος πληθυσμός, ο Ερυθρός Σταυρός, περιμένει απέξω.”

Στη συνέχεια ανέφερε πως τις δύο πρώτες μέρες “οι Αζόφ μας τάισαν, αυτό είναι φακτ. Δεν συμφωνώ μαζί τους ιδεολογικά αλλά δεν είδα αυτά που γράφουν, δεν χτυπάνε τους δικούς τους, έλεος.”

Ακόμη ο Έλληνας Πρόξενος είπε: “Έχουν ναυλωθεί λεωφορεία για να βγάλουν τους Ευρωπαίους και τους είπα να πάνε όλοι εκεί. Κάθε μέρα είναι και χειρότερα, χτυπήθηκε πολύς άμαχος πληθυσμός. Χτυπήθηκαν πολλές δομές. Να πω ότι χτυπήθηκε μαιευτήριο; Νοσοκομείο για παιδιά; Πανεπιστήμιο, βιβλιοθήκη… δεν έμεινε τίποτα και ελπίζω να μην είχε και κόσμο μέσα. Χτυπήθηκε το κέντρο της Μαριούπολης, αυτή τη στιγμή δεν βλέπω κανένα λόγο να γυρίζει κάποιος σ’ αυτήν την πόλη θα επουλώσει αυτό το τραύμα μέσα σε μία γενιά… Είναι μια τραγωδία. Μέσα σε 24 ώρες από τη στιγμή που άρχισαν οι βομβαρδισμοί χάθηκαν όλες οι υποδομές. Δεν υπήρχε ανεφοδιασμός της όλης. Θα γίνουμε μάρτυρες μίας μεγάλης ανθρωπιστικής κρίσης. Αν αφήσουμε την πολιτική απέξω είναι μια μεγάλη καταστροφή, ως επί το πλείστον θα έχει προβλήματα ο άμαχος πληθυσμός, θύματα από τυφλά χτυπήματα” και εξέφρασε τους φόβους ότι θα γίνει πόλη-φάντασμα.

Ο Κώστας Ονισένκο ανήρτησε το βράδυ το βίντεο από τη συνομιλία του με τον πρόξενο τονίζοντας πως καθυστέρησε να δημοσιεύσει τη συνέντευξη για λόγους ασφαλείας, μέχρι ο κ. Ανδρουλάκης να απομακρυνθεί από την εμπόλεμη ζώνη.

“Μίλησα χθες το βράδυ με τον Γενικό Πρόξενο της Ελλάδας στη Μαριούπολη Μανώλη Ανδρουλάκη, ο οποίος παρέμενε εγκλωβισμένος στη μαρτυρική πόλη για περισσότερες από δύο εβδομάδες. Ο διπλωμάτης μου περιέγραψε εν συντομία αυτά που έζησε στη μαρτυρική πόλη ενώ μου απάντησε σε ερωτήσεις, μεταξύ άλλων και για το τάγμα Αζόφ, για το οποίο πολύς λόγος έχει γίνει στο ελληνικά μίντια. Καθυστέρησα να δημοσιεύσω τη συνέντευξη για λόγους ασφαλείας, μέχρι ο κ. Ανδρουλάκης να απομακρυνθεί από την εμπόλεμη ζώνη. Αυτή τη στιγμή ο θαρραλέος διπλωμάτης είναι ασφαλής και κατευθύνεται προς τα σύνορα της Ε.Ε. Νωρίτερα το μεσημέρι, το κομβόι με το οποίο κατευθυνόταν είχε δεχθεί επίθεση” έγραψε στην ανάρτησή του.

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ