Εμανουέλ Μακρόν: «Υπήρξα αξιόπιστος» – Παρουσίασε τις βασικές γραμμές του προεκλογικού προγράμματός του

Τα κύρια σημεία του προγράμματος του, για τη δεύτερη προεδρική θητεία που διεκδικεί, παρουσίασε ο Εμανουέλ Μακρόν.

Της Μαρίας Δεναξά

Ο Μακρόν ανακοίνωσε μεταρρύθμιση του ενεργού εισοδήματος αλληλεγγύης RSA η οποία θα περιλαμβάνει “την υποχρέωση όσων το λαμβάνουν να αφιερώνουν 15 έως 20 ώρες την εβδομάδα σε μια δραστηριότητα που θα οδηγήσει στην επαγγελματική επανένταξη τους”, είτε μια θέση εργασίας είτε κατάρτιση. Διαβεβαίωσε επίσης ότι οι δικαιούχοι θα τύχουν “καλύτερης υποστήριξης”.

Ο Μακρόν επιθυμεί επίσης τη μεταρρύθμιση του γαλλικού ΟΑΕΔ, ώστε να γίνει ένα “one-stop shop”, όπως είπε για τους αιτούντες, με τη νέα ονομασία France travail. “Η πλήρης απασχόληση είναι “εφικτή μέσα στα επόμενα 5 χρόνια”, είπε.

Εμανουέλ Μακρόν

Ο κορμός του προγράμματος του Εμανουέλ Μακρόν, που συμπεριλαμβάνει περίπου εκατό μέτρα, θα περιληφθεί λεπτομερώς σε ένα φυλλάδιο 24 σελίδων, το οποίο θα αποσταλεί ταχυδρομικώς σε περίπου 6 εκατομμύρια νοικοκυριά αυτό το Σαββατοκύριακο. Τις τελευταίες ημέρες, έχουν ήδη διαρρεύσει περίπου είκοσι προτάσεις του, όπως η επιμήκυνση της ηλικίας συνταξιοδότησης στα 65 έτη ή η μείωση του φόρου κληρονομιάς.

Άλλες προτάσεις του Μακρόν

Ο Γάλλος πρόεδρος επιθυμεί:

– να ενισχύσει “την αυτονομία των πανεπιστημίων , ώστε να καταστούν πλήρεις ερευνητικοί φορείς”. (Η Αυτονομία θα είναι και οικονομική με αποσύνδεση από την κρατική χρηματοδότηση)

– μια “μεταρρύθμιση του επαγγελματικού λυκείου

– να εδραιώσει ένα “βιώσιμο οικονομικό μοντέλο για την ελεύθερη και ανεξάρτητη πληροφόρηση”. Θα συνεχίσει επίσης να στηρίζει τη δημιουργία καλλιτεχνών, εγκαινιάζοντας το δεύτερο στάδιο της πολιτιστικής επιτροπής.

– «Η Γαλλία έχει δεσμευτεί για μια στρατηγική ουδετερότητας ως προς τον άνθρακα το 2050. Μπορούμε να γίνουμε η πρώτη μεγάλη χώρα που θα απομακρυνθεί από την εξάρτηση από το φυσικό αέριο, το πετρέλαιο και τον άνθρακα”, δήλωσε ο Εμανουέλ Μακρόν. Για να επιτευχθεί αυτό, προτείνει τη μαζική ανάπτυξη των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας με “50 υπεράκτια αιολικά πάρκα μέχρι το 2050”.

– Ο Μακρόν θέλει επίσης να κατασκευάσει νέους πυρηνικούς αντιδραστήρες.

Ο Εμανουέλ Μακρόν ξεκίνησε να περιγράφει λεπτομερώς το πρόγραμμά του, από το όραμα του για τον στρατό και την άμυνα της χώρας. Ανακοίνωσε ότι ο αριθμός των εφέδρων στο στρατό θα διπλασιαστεί και ότι ο αριθμός αυτός (των εφέδρων) θα αυξηθεί (χωρίς περαιτέρω λεπτομέρειες) και για τις δυνάμεις εσωτερικής ασφάλειας (αστυνομία και χωροφυλακή).

Όπως είπε θέλει να ενισχύσει τον γαλλικό στρατό για να είναι σε θέση να “μπορέσει να ανταποκριθεί σε έναν πόλεμο υψηλής έντασης ο οποίος μπορεί να επιστρέψει στην ήπειρό μας”.

· Λεπτομέρεια: O Mακρόν, χρησιμοποίησέ πέντε φορές τις λέξεις πόλεμος, κρίση, κίνδυνος.

Παρουσιάζοντας τις βασικές γραμμές του προεκλογικού προγράμματός του, ο Μακρόν είπε πως «υπήρξα αξιόπιστος». «Η ανεργία και οι φόροι μειώθηκαν, όπως είχα υποσχεθεί, και αυτό παρά την κρίση του κορονοϊού», υπογράμμισε ο Mακρόν.

«Πρέπει να κάνουμε επιλογές ιστορικού χαρακτήρα», είπε αναφερόμενος στην ερχόμενη πενταετία επισημαίνοντας ότι η πρόοδος και ο ανθρωπισμός είναι οι αρχές της Γαλλίας από το Διαφωτισμό και μετά. «Στόχος μας είναι η εθνική ανεξαρτησία σε μια ισχυρή Ευρώπη», είπε επίσης ο Μακρόν θέτοντας τέσσερις προτεραιότητες: την άμυνα, τον αγροτικό τομέα, την ενέργεια και τον πολιτισμό. Έκανε λόγο για αύξηση των αμυντικών δαπανών, του έμψυχου δυναμικού των ενόπλων δυνάμεων και των επενδύσεων στην αμυντική τεχνολογία. Υποσχέθηκε επίσης ενίσχυση της αγροτικής παραγωγής και περισσότερα και καλύτερα προϊόντα.

Ως προς την ενέργεια, ο Μακρόν ανέφερε πως «θα είμαστε η πρώτη χώρα που θα απεξαρτηθεί πλήρως από το πετρέλαιο και τον άνθρακα». Ως προς την παιδεία και τον πολιτισμό δεσμεύτηκε υπέρ του εκσυγχρονισμού της επαγγελματικής επιμόρφωσης των νέων και υπέρ της ενίσχυσης της καλλιτεχνικής παραγωγής και των ανθρώπων της. Αναφερόμενος στον κοινωνικό τομέα, ο Μακρόν υποσχέθηκε πλήρη απασχόληση αλλά και αναμόρφωση του ασφαλιστικού και συνταξιοδοτικού συστήματος. Επεσήμανε συγκεκριμένα την γενική αύξηση της ηλικίας συνταξιοδότησης στα 65 χρόνια, αλλά και ελάχιστη σύνταξη ύψους 1.100 ευρώ. Τόνισε επίσης ότι η παιδεία και η υγεία παρά το γεγονός ότι η Γαλλία επένδυσε μεγάλα ποσά τα τελευταία χρόνια εξακολουθούν να είναι οι δύο τομείς όπου εμφανίζονται οι μεγαλύτερες κοινωνικές ανισότητες. Προς τον σκοπό αυτό, δήλωσε ότι σκοπεύει να αυξήσει τις δαπάνες στις υποδομές, τις αποδοχές δασκάλων και καθηγητών, καθώς και των εργαζομένων στον υγειονομικών τομέα.

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ