Πόλεμος στην Ουκρανία: Ρωσικοί πύραυλοι πλήττουν εγκαταστάσεις παραγωγής αερίου

Συνεχίζονται με αμείωτη ένταση τα χτυπήματα της Ρωσίας σε διάφορες πόλεις της Ουκρανίας. Όπως γνωστοποίησαν Ουκρανοί αξιωματούχοι, σήμερα οι ρωσικές δυνάμεις σφυροκόπησαν εγκαταστάσεις παραγωγής αερίου και ένα μεγάλο εργοστάσιο πυραύλων, πραγματοποιώντας νέα πυραυλικά πλήγματα σε κρίσιμες υποδομές της χώρας.

Μεταξύ άλλων, εκρήξεις ακούστηκαν στην Οδησσό, το Κίεβο και το Ντνίπρο, ενώ οι άμαχοι κλήθηκαν να μεταβούν στα καταφύγια καθώς υπήρχαν προειδοποιήσεις για αεροπορικές επιδρομές.

Στους ρωσικούς στόχους περιλαμβανόταν το μεγάλο εργοστάσιο πυραύλων Πιβντενμάς στο Ντίπρο, δήλωσε ο πρωθυπουργός Ντένις Σμιχάλ.

«Πύραυλοι πετούν αυτή τη στιγμή πάνω από το Κίεβο. Τώρα βομβαρδίζουν τις εγκαταστάσεις μας παραγωγής αερίου, βομβαρδίζουν τις επιχειρήσεις μας στο Ντντίπρο και το Πιβντενμάς», δήλωσε ο Σμιχάλ, σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων Interfax Ukraine.

Μέχρι στιγμής δεν έχει διευκρινιστεί σε ποιες εγκαταστάσεις παραγωγής αερίου αναφερόταν.

Ντόπιοι αξιωματούχοι σημείωσαν ότι δύο άνθρωποι σκοτώθηκαν από πυραυλική επίθεση στη διάρκεια της νύχτας στη νοτιοανατολική περιφέρεια της Ζαπορίζια, τρεις τραυματίστηκαν σε επίθεση στη βορειοανατολική πόλη Χάρκοβο και τρεις τραυματίστηκαν στην Οδησσό.

Τις τελευταίες εβδομάδες η Ρωσία έχει αυξήσει τις επιθέσεις σε ουκρανικές ενεργειακές εγκαταστάσεις και έχει εξαπολύσει μερικά από τα σφοδρότερα πυραυλικά πλήγματα, από τη στιγμή που ξεκίνησε η εισβολή στην Ουκρανία, στις 24 Φεβρουαρίου.

Η Ουκρανία έχει δηλώσει πως η αντιαεροπορική άμυνά της έχει καταρρίψει πολλούς από τους πυραύλους και από τα μη επανδρωμένα αεροπλάνα που έχουν εκτοξευτεί τις τελευταίες εβδομάδες. Δημοτικοί αξιωματούχοι του Κιέβου δήλωσαν πως δύο πύραυλοι κρουζ και τέσσερα ιρανικής κατασκευής μη επανδρωμένα αεροπλάνα Sahed καταστράφηκαν σήμερα κοντά στην πόλη.

«Σήμερα το πρωί η Ρωσία εξαπέλυσε άλλη μια ομοβροντία πυραύλων εναντίον κρίσιμων υποδομών της Ουκρανίας», δήλωσε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών Όλεγκ Νικολένκο.

«Ο Πούτιν θέλει να στερήσει από εκατομμύρια ανθρώπους το ηλεκτρικό και τη θέρμανση, εν μέσω θερμοκρασιών κάτω από το μηδέν. Στείλτε στην Ουκρανία περισσότερα αντιαεροπορικά και πυραυλικά αμυντικά συστήματα για να αποφευχθεί αυτή η τραγωδία. Οι καθυστερήσεις κοστίζουν ζωές».

Κουλέμπα: Η Ρωσία φέρει «ακέραια την ευθύνη» για την πτώση του πυραύλου στην Πολωνία

Στο μεταξύ, σε νέες δηλώσεις του, ο υπουργός Εξωτερικών της Ουκρανίας Ντμίτρο Κουλέμπα τόνισε πως η Ρωσία φέρει «ακέραια την ευθύνη» για την πτώση του πυραύλου στην Πολωνία. Είχε προηγηθεί τηλεφωνική επικοινωνία του με τον Αμερικανό ομόλογό του, Αντονι Μπλίνκεν.

«Συμμεριζόμαστε την θέση σύμφωνα με την οποία η Ρωσία φέρει ακέραια την ευθύνη της τρομοκρατίας μέσω των πυραύλων και των επιπτώσεών της στο έδαφος της Ουκρανίας, της Πολωνίας και της Μολδαβίας», δήλωσε ο Ντμίτρο Κουλέμπα μέσω Twitter.

Χθες το βράδυ, ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι ζήτησε πρόσβαση σε «όλα τα στοιχεία» που διαθέτουν οι σύμμαχοι του Κιέβου σχετικά με τις συνθήκες της έκρηξης στην Πολωνία, αφού και πάλι δήλωσε ότι ο πύραυλος που έπεσε στην Πολωνία είναι «ρωσικός».

Η τηλεφωνική επικοινωνία Κουλέμπα-Μπλίνκεν πραγματοποιήθηκε σήμερα το πρωί, στη στιγμή που η Ρωσία προχωρούσε σε νέο κύμα πυραυλικών πληγμάτων κατά της Ουκρανίας.

Ο ουκρανός υπουργός Εξωτερικών χαιρέτισε την «ζωτικής σημασίας αμερικανική βοήθεια» στον «τομέα της άμυνας» και δήλωσε ότι υπενθύμισε ότι «οι αποστολές όπλων αντιαεροπορικής άμυνας προς την Ουκρανία πρέπει να επιταχυνθούν» σε απάντηση της κλιμάκωσης των ρωσικών πυραυλικών επιθέσεων.

Ο Ντμίτρο Κουλέμπα ζήτησε συγκεκριμένα από την Ουάσιγκτον να προμηθεύσει την Ουκρανία με το σύστημα Patriot, το αμερικανικό σύστημα εδάφους-αέρος που χρησιμοποιεί ένα εξαιρετικής αποτελεσματικότητας ραντάρ.

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ