Πόλεμος στην Ουκρανία: Όσα γνωρίζουμε την 17η ημέρα της ρωσικής εισβολής

Ο πόλεμος στην Ουκρανία συνεχίζεται για 17η ημέρα, καθώς ο στρατός της Ρωσίας προσπαθεί να καταλάβει το Κίεβο και άλλες στρατηγικές πόλεις της χώρας. Ο πρόεδρος της Ουκρανίας, Βολοντίμιρ Ζελένσκι, κατήγγειλε ότι η Ρωσία δεν αφήνει τους αμάχους να εγκαταλείψουν την Μαριούπολη.

Ο Guardian, σε άρθρο του συνοψίζει όσα γνωρίζουμε την 17η ημέρα του πολέμου στην Ουκρανία.

  1. Δορυφορικές εικόνες δείχνουν ότι οι ρωσικές δυνάμεις πλησιάζουν περισσότερο στο Κίεβο και φαίνεται να εκτοξεύουν πυραύλους προς κατοικημένες περιοχές, ανέφερε το Reuters. Οι σειρήνες αεροπορικής επιδρομής ήχησαν στο Κίεβο τις πρώτες πρωινές ώρες του Σαββάτου και υπήρξαν αναφορές για σφοδρό βομβαρδισμό. Οι ρωσικές δυνάμεις βομβάρδισαν πόλεις σε όλη τη χώρα την Παρασκευή και φαινόταν να ανασυντάσσονται για μια πιθανή επίθεση στο Κίεβο, καθώς ο Ουκρανός πρόεδρος είπε ότι η χώρα του έφτασε σε μια «στρατηγική καμπή» στη σύγκρουση.
  2. Ο Ζελένσκι κατηγόρησε τη Ρωσία ότι προσέλαβε «δολοφόνους από τη Συρία» αφού το Κρεμλίνο ενέτεινε τις προσπάθειες για να φέρει ενισχύσεις από τη Μέση Ανατολή.
  3. Οι ηγέτες της ΕΕ σχεδιάζουν να επανεξοπλιστούν συλλογικά και να γίνουν αυτόνομοι σε τρόφιμα, ενέργεια και στρατιωτικό υλικό σε μια δήλωση μετά τη συνάντησή τους στις Βερσαλλίες που περιέγραψε τον πόλεμο της Ρωσίας ως «μια τεκτονική αλλαγή στην ευρωπαϊκή ιστορία».
  4. Το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ συνεδρίασε την Παρασκευή για να συζητήσει τους ισχυρισμούς της Μόσχας ότι οι ΗΠΑ χρηματοδοτούν «στρατιωτικές βιολογικές δραστηριότητες» στην Ουκρανία. Ο Ρώσος πρεσβευτής στον ΟΗΕ, Vasily Nebenzya, επικαλέστηκε το τρομακτικό φάσμα μιας «ανεξέλεγκτης εξάπλωσης βιολογικών παραγόντων από την Ουκρανία» σε όλη την Ευρώπη. Τόσο οι ΗΠΑ όσο και η Ουκρανία έχουν αρνηθεί κατηγορηματικά ότι αναπτύσσουν βιολογικά όπλα στο εσωτερικό της χώρας.
  5. Οι ΗΠΑ έχουν προειδοποιήσει για την πιθανότητα χρήσης χημικών ή βιολογικών όπλων από τη Ρωσία. Η Βρετανία και οι ΗΠΑ έχουν εκφράσει φόβους ότι η Ρωσία θα μπορούσε να προετοιμάσει τη βάση για να χρησιμοποιήσει ένα χημικό όπλο στην Ουκρανία και να χρησιμοποιήσει τις κατηγορίες της για βιο-εργαστήρια ως πρόσχημα. Η πρέσβης των ΗΠΑ στον ΟΗΕ, Λίντα Τόμας-Γκρίνφιλντ, δήλωσε: «Η Ρωσία έχει ιστορικό να κατηγορεί ψευδώς άλλες χώρες για τις ίδιες τις παραβιάσεις που διαπράττει η ίδια η Ρωσία».
  6. Ρωσικές αεροπορικές επιδρομές έπληξαν τρεις πόλεις στην Ουκρανία την Παρασκευή – συμπεριλαμβανομένων δύο στη δυτική της χώρας – καθώς διευρύνθηκε το εύρος της στρατιωτικής της επίθεσης. Οι επιδρομές έπληξαν αεροδρόμια στο Λούτσκ και στο Ιβάνο-Φρανκίβσκ, μακριά από τις κύριες περιοχές των συγκρούσεων, και σε κτίρια κατοικιών στη στρατηγικής σημασίας πόλη Ντνίπρο.
  7. Εκατοντάδες χιλιάδες άμαχοι παραμένουν εγκλωβισμένοι και υπό πυρά σε πόλεις της Ουκρανίας, αλλά η κατάσταση στη Μαριούπολη είναι ιδιαίτερα τραγική. Δέκα ημέρες μετά την πολιορκία της Ρωσίας, ο πληθυσμός της δεν έχει πρόσβαση σε δίκτυα ηλεκτρισμού ή κινητής τηλεφωνίας και το νερό και τα τρόφιμα τελειώνουν. 7.144 άνθρωποι απομακρύνθηκαν από τέσσερις πόλεις της Ουκρανίας την Παρασκευή, δήλωσε ο Ζελένσκι σε τηλεοπτική του ομιλία – αριθμός πολύ μικρότερος από αυτόν που κατάφερε να φύγει σε καθεμία από τις δύο προηγούμενες ημέρες. Ο Ζελένσκι κατηγόρησε τη Ρωσία ότι αρνείται να επιτρέψει στους ανθρώπους να βγουν από τη Μαριούπολη και είπε ότι η Ουκρανία θα προσπαθήσει ξανά να παραδώσει τρόφιμα και φάρμακα εκεί το Σάββατο.Ουκρανία
  8. Η Ουκρανία φοβάται ότι η Λευκορωσία μπορεί να εξαπολύσει εισβολή στην Ουκρανία το Σάββατο μετά τη συνάντηση στη Μόσχα μεταξύ του Ρώσου προέδρου, Βλαντιμίρ Πούτιν, και του Λευκορώσου ομολόγου του, Αλεξάντερ Λουκασένκο. Η Ουκρανία κατηγόρησε τη Ρωσία ότι επιτέθηκε σε έναν οικισμό της Λευκορωσίας κοντά στα σύνορα από τον ουκρανικό εναέριο χώρο σε μια προσπάθεια να παρασύρει τη Λευκορωσία στον πόλεμο.
  9. Ένας τρίτος Ρώσος στρατηγός σκοτώθηκε στην Ουκρανία, επιβεβαίωσαν δυτικοί αξιωματούχοι. Οι δυτικές μυστικές υπηρεσίες εκτιμούν ότι περίπου 20 στρατηγοί θα είχαν δεσμευτεί να συμμετέχουν στην εισβολή, υπονοώντας ένα σχετικά υψηλό ποσοστό απωλειών.
  10. Ο Τζο Μπάιντεν ανακοίνωσε σχέδια για απαγόρευση της εισαγωγής θαλασσινών, βότκας και διαμαντιών από τη Ρωσία ως αντίποινα για τον πόλεμο του Πούτιν στην Ουκρανία. Ο Μπάιντεν είπε ότι η απαγόρευση θα ήταν μέρος μιας κίνησης των ΗΠΑ να ανακαλέσουν τις κανονικές εμπορικές σχέσεις με τη Ρωσία. Οι ΗΠΑ έχουν επίσης επιβάλει κυρώσεις σε μια ομάδα της ρωσικής ελίτ, συμπεριλαμβανομένου του δισεκατομμυριούχου Βίκτορ Βέκσελμπεργκ, τριών συγγενών του εκπροσώπου του Πούτιν και βουλευτών.
  11. Η Ρωσία μπλοκάρει το Instagram αφού η μητρική της εταιρεία, η Meta, είπε ότι θα επιτρέψει να εμφανιστούν στην πλατφόρμα κοινωνικής δικτύωσης εκκλήσεις για βία κατά του Πούτιν και των Ρώσων στρατιωτών που εμπλέκονται στην εισβολή στην Ουκρανία. Οι Ρώσοι εισαγγελείς ζήτησαν να αποκλειστεί η πρόσβαση στο Instagram καθώς οι αρχές κινήθηκαν για να αναγνωρίσουν τη Meta ως “εξτρεμιστική οργάνωση”.
  12. Η Deutsche Bank και η Sony Pictures, έχουν ενταχθεί στην έξοδο των δυτικών επιχειρήσεων από τη Ρωσία. Σε μια δήλωση που αναρτήθηκε στον ιστότοπό της, η Deutsche Bank ανέφερε ότι «βρίσκεται σε διαδικασία εκκαθάρισης της υπόλοιπης επιχείρησής μας στη Ρωσία» και ότι «δεν θα υπάρξει καμία νέα επιχείρηση στη Ρωσία».
  13. Οι ΗΠΑ κατηγόρησαν τη Ρωσία για παραβίαση των αρχών πυρηνικής ασφάλειας. Η υπουργός Ενέργειας των ΗΠΑ Τζένιφερ Γκράνχολμ δήλωσε ότι οι ΗΠΑ ανησυχούν για «τις απερίσκεπτες ενέργειες της Ρωσίας και τις παραβιάσεις των αρχών πυρηνικής ασφάλειας» την Παρασκευή, συμπεριλαμβανομένης της διακοπής της προμήθειας εξαρτημάτων σε πυρηνικές εγκαταστάσεις, ανησυχιών για τις συνθήκες στελέχωσης και ζημιών σε εγκαταστάσεις πυρηνικής έρευνας.
  14. Οι δυτικές υπηρεσίες πληροφοριών ερευνούν μια κυβερνοεπίθεση από άγνωστους χάκερ. Η επίθεση διέκοψε την ευρυζωνική δορυφορική πρόσβαση στο Διαδίκτυο στην Ουκρανία, που συμπίπτει με τη ρωσική εισβολή, ανέφερε το Reuters, επικαλούμενο τρία άτομα με άμεση γνώση του συμβάντος.
  15. Η Ουκρανία κατηγόρησε τη Ρωσία για παραβίαση του διεθνούς δικαίου σήμερα, απαγάγοντας τον δήμαρχο της Μελιτόπολης, μιας ουκρανικής πόλης που έπεσε υπό τον έλεγχο της Ρωσίας κατά τη διάρκεια της εισβολής, αναφέρει το Reuters. Ουκρανοί αξιωματούχοι δήλωσαν ότι ο δήμαρχος της Μελιτόπολης Ιβάν Φεντόροφ απήχθη αφού κατηγορήθηκε ψευδώς για τρομοκρατία.

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ