Πόλεμος στην Ουκρανία: Γιατί ο Πούτιν ζητεί να παραδοθούν οι Stinger και οι Javelin στη Ρωσία

Μπήκαμε στην 17η ημέρα πολέμου στην Ουκρανία. Η υπέρτερη ρωσική στρατιωτική μηχανή έχει έρθει αντιμέτωπη με την σθεναρή αντίσταση των ουκρανικών δυνάμεων, που έχουν εξοπλιστεί με δύο θανάσιμα όπλα.

Του Χρήστου Μαζανίτη

Ανάμεσα στην στρατιωτική βοήθεια που έχει λάβει από πολλές χώρες ο ουκρανικός στρατός, μεταξύ των οποίων και την Ελλάδα που έστειλε χιλιάδες καλάσνικοφ και RPG, έχει εξασφαλίσει δύο πολύ σημαντικά οπλικά συστήματα από τις ΗΠΑ.

Πρόκειται για τους φορητούς εκτοξευτήρες Stinger και Javelin.

Οι Stinger είναι αντιαεροπορικό φορητό σύστημα μίας χρήσεως αμερικάνικης κατασκευής. Μάλιστα, το Ελληνικό Πυροβολικό άρχισε να προμηθεύεται πολλούς τέτοιους εκτοξευτήρες από το 1990. Χρησιμοποιείται για την καταστροφή εχθρικών αεροσκαφών κι ελικοπτέρων που ίπτανται σε χαμηλά ύψη προσεγγίζοντα ή απομακρυνόμενα ημέρα και νύκτα και με οποιαδήποτε ταχύτητα πτήσεως.

Οι Ουκρανοί έχουν να λένε για τις καταρρίψεις που έχουν κάνει με Stinger – εκτός των αντιαεροπορικών συστημάτων BUK που έχουν.

Αναλυτικά, Χαρακτηριστικά – Δυνατότητες:

Bάρος Βλήματος     9.6 κιλά

Συνολικό βάρος συστήματος     12 κιλά

Μήκος βλήματος     1.52 μέτρα

Διάμετρος βλήματος     0.07 χλμ

Ελάχιστο ύψος πτήσεως βλήματος     15 μ.

Μέγιστο ύψος πτήσεως βλήματος     3.000 μ.

Βεληνεκές     5.500 μ

Χρόνος αντίδρασης     3,4 δευτ.

Πιθανότητα προσβολής     95%

Δύναται να τοποθετηθεί επί ελικοπτέρου και να χρησιμοποιηθεί σαν βλήμα αντιαεροπορικού. Χρησιμοποιεί κώνο υψηλής εκρηκτικότητας και διαθέτει σύστημα IFF.

Αίσθηση προκάλεσε ο τρόπος με τον οποίο Ουκρανοί κατέρριψαν ένα ρωσικό ελικόπτερο Mi-24 με έναν Stinger πριν από λίγες ημέρες

Αν οι Stinger αποτελούν τον τρόμο από αέρος, οι Javelin αποτελούν τον αντιαρματικό τρόμο στο πεδίο των μαχών.

Το σύστημα εισήχθη στον στρατό των Ηνωμένων Πολιτειών και στο Σώμα Πεζοναυτών των Ηνωμένων Πολιτειών το 1996 ως αντικατάσταση του FGM-77 Dragon και τώρα εξάγεται σε περίπου δώδεκα χώρες του κόσμου. Το φορητό σύστημα «λοκάρει» θωρακισμένους στόχους, τους οποίους πλήττει κατευθυνόμενος πύραυλος.

Ο αντιαρματικό κατευθυνόμενος πύραυλος (anti-tank guided missile – ATGM) έχει εμβέλεια 4 χλμ και το σημαντικότερα πλεονέκτημα είναι ότι δεν χτυπούν σε ευθεία κατεύθυνση μετά την εκτόξευση αλλά παίρνουν ύψος και χτυπούν από πάνω τον στόχο, δηλαδή στον πύργο του άρματος που είναι και το πιο ευάλωτο σημείο.

Βίντεο από drone του ουκρανικού στρατού δείχνει πώς ένα Javelin άνοιξε σαν κονσερβοκούτι ένα ρωσικό άρμα μάχης

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ