Πόλεμος στην Ουκρανία: Στο επίκεντρο συνομιλιών Πούτιν-Μακρόν η Μαριούπολη – Τι υποστηρίζει ο δήμαρχος της πόλης

Tη στιγμή που ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι κατηγορεί τους Ρώσους ότι οι επιθέσεις κατά της Μαριούπολης συνιστούν “έγκλημα κατά της ανθρωπότητας”, ο δήμαρχος της πόλης Βαντίμ Μποϊτσένκο κατήγγειλε ότι οι ρωσικές δυνάμεις απήγαγαν και μετέφεραν το προσωπικό και τους ασθενείς από το μαιευτήριο στο έδαφος της Ρωσικής Ομοσπονδίας, σύμφωνα με την Pravda.

Τηλεφωνική επικοινωνία είχαν ο πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν και ο Γάλλος Εμανουέλ Μακρόν ενώ και οι δύο αναφέρθηκαν στην περίπτωση της Μαριούπολης, την οποία οι ρωσικές δυνάμεις σφυροκοπούν.

Ο πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν δήλωσε σήμερα ότι οι ουκρανικές δυνάμεις που υπερασπίζονται τη Μαριούπολη, αυτό το στρατηγικής σημασίας λιμάνι στην Αζοφική Θάλασσα, που πολιορκείται εδώ και εβδομάδες από τον ρωσικό στρατό, θα πρέπει να παραδοθούν ώστε να μπορέσει να φτάσει βοήθεια για τους αμάχους που βρίσκονται εκεί.

Πούτιν Μακρόν

«Για να βρεθεί μια λύση για τη δύσκολη ανθρωπιστική κατάσταση σε αυτήν την πόλη, οι Ουκρανοί εθνικιστές μαχητές πρέπει να σταματήσουν την αντίσταση και να καταθέσουν τα όπλα» ανέφερε ο Πούτιν, σύμφωνα με την ανακοίνωση του Κρεμλίνου για την τηλεφωνική επικοινωνία που είχε ο Ρώσος πρόεδρος με τον Γάλλο ομόλογό του, Εμανουέλ Μακρόν.

Από την πλευρά της η γαλλική προεδρία δήλωσε πως σ’ αυτό το στάδιο δεν είναι δυνατή μία ανθρωπιστική αποστολή στη Μαριούπολη.  Σημειώνεται ότι ο Γάλλος πρόεδρος, μετά την ολοκλήρωση της διήμερης Συνόδου Κορυφής στις Βρυξέλλες την Παρασκευή 25 Μαρτίου είχε προαναγγείλει ανθρωπιστική αποστολή στη Μαριούπολη με την Τουρκία και την Ελλάδα. Μάλιστα, είχε πει ότι εντός 48 ωρών θα είχε και τηλεφωνική επικοινωνία με τον Πούτιν για τις λεπτομέρειες.

«Θα ξεκινήσουμε μια ανθρωπιστική επιχείρηση με την Ελλάδα και την Τουρκία για την εκκένωση όλων όσοι θέλουν να φύγουν από τη Μαριούπολη», ανακοίνωσε ο Εμανουέλ Μακρόν. «Θα οργανώσουμε τα πράγματα με τις καλύτερες δυνατές συνθήκες. Αυτή η πόλη με περισσότερους από 400.000 κατοίκους έχει μόνο 150.000 κατοίκους που ζουν σε καταστροφικές συνθήκες. Το οργανώνουμε, υπήρξαν συγκεκριμένες συζητήσεις με τον δήμαρχο της Μαριούπολης. Το κάνουμε αυτό με τον πρόεδρο Ζελένσκι και τις ουκρανικές Αρχές. Και μετά θα διαπραγματευτούμε με τη ρωσική πλευρά. Ετοιμαζόμαστε να το κάνουμε αυτό τις επόμενες μέρες. Θα έχω νέα συζήτηση με τον Βλαντίμιρ Πούτιν εντός 48 ωρών για να εξασφαλίσω τις λεπτομέρειες», είχε πει ο Γάλλος πρόεδρος.

Χθες, ο δήμαρχος Μαριούπολης δήλωσε πως η πόλη έπεσε στα χέρια των Ρώσων κατακτητών. Όπως είπε ο Βαντίμ Μποϊτσένκο: «Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις μας, περίπου 160.000 άνθρωποι βρίσκονται σήμερα στην πολιορκημένη πόλη της Μαριούπολης, όπου είναι αδύνατο να ζήσουν επειδή δεν υπάρχει νερό, ηλεκτρισμός, θέρμανση. Και είναι πραγματικά τρομακτικό».

«Χρειάζεται να γίνει πλήρης εκκένωση της Μαριούπολης. Η πιο σημαντική αποστολή μας σήμερα είναι να σώσουμε κάθε ζωή… Και υπάρχουν ελπίδες ότι θα τα καταφέρουμε» επεσήμανε επίσης ο Μποϊτσένκο στις δηλώσεις του τη Δευτέρα 28 Μαρτίου.

Οι ουκρανικές αρχές υποστηρίζουν ότι οι Ρώσοι στρατιώτες έχουν αρπάξει περισσότερα από 2.000 παιδιά, τα οποία επιβίβασαν σε λεωφορεία με τη βία, στέλνοντάς τα προς άγνωστη τοποθεσία στη Ρωσία.

Κάτοικοι της Μαριούπολης που έχουν καταφέρει να επικοινωνήσουν μέσω κινητών, μεταδίδουν εικόνες φρίκης.

Ολόκληρες γειτονιές έχουν ισοπεδωθεί από τις πυραυλικές επιθέσεις ενώ οι μάχες συνεχίζουν να μαίνονται τόσο στο κέντρο όσο και στην περιοχή του Πριμόρσκι.

Ανεπιβεβαίωτες καταγγελίες από ουκρανικές πηγές κάνουν λόγο για πάνω από 50.000 νεκρούς μόνο στην Μαριούπολη. Ο αριθμός είναι τεράστιος αλλά σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να επιβεβαιωθεί γιατί δεν μπορεί καμία ανθρωπιστική οργάνωση ή διασώστες να πλησιάσουν στην περιοχή.

Άνθρωποι θάβονται σε πρόχειρους ομαδικούς τάφους σε πλατείες, πάρκα και αυλές, υπό τον φόβο εξάπλωσης μολύνσεων, σύμφωνα με τον απεσταλμένο στη Λβιβ, Χρήστο Μαζανίτη.Δεν υπάρχει ρεύμα, φαγητό, νερό. Πολλά παιδιά είναι μόνα τους στα καταφύγια αφού οι γονείς τους έχουν σκοτωθεί. Ηλικιωμένοι δεν αντέχουν από το κρύο και την έλλειψη τροφής, αφήνοντας την τελευταία τους πνοή.

Υπολογίζεται ότι είναι πάνω από 150.000 οι εγκλωβισμένοι που δεν μπορούν να φύγουν ούτε με τα πόδια. Επίσης, σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του δημάρχου Βαντίμ Μποϊτσένκο, σχεδόν 5.000 άνθρωποι, μεταξύ των οποίων και 210 παιδιά, έχουν σκοτωθεί στη Μαριούπολη αφότου ξεκίνησε η πολιορκία της πόλης από τους Ρώσους. Ο εκπρόσωπος παρέθεσε στοιχεία από το γραφείο του δημάρχου, σύμφωνα με τα οποία περίπου το 90% των κτιρίων της Μαριούπολης στην Ουκρανία έχει υποστεί ζημιές και το 40% από αυτά έχει καταστραφεί.

Έως τις 27 Μαρτίου είχαν απομείνει στην πόλη 170.000 κάτοικοι. Πριν να ξεκινήσει ο αποκλεισμός της Μαριούπολης, περίπου 140.000 άνθρωποι πρόλαβαν να φύγουν. Αφού ξεκίνησε η πολιορκία, έφυγαν άλλες 150.000, εκ των οποίων οι 71.235 έφτασαν στη Ζαπορίζια και οι υπόλοιποι στα γύρω χωριά. Περίπου 30.000 κάτοικοι εκτοπίστηκαν στη Ρωσία.

Σύμφωνα με τον Μποϊτσένκο, το 90% των πολυώροφων κτιρίων (συνολικά 2.340) έχουν υποστεί ζημιές. Το 60% από αυτά (1.560 δέχτηκαν άμεσο πλήγμα) και πάνω από το 40% (1.040) καταστράφηκαν πλήρως. Ζημιές έχει υποστεί και το 90% (61.200) των ιδιωτικών κατοικιών, από τα οποία το 40% καταστράφηκε πλήρως. Χτυπήθηκαν επίσης επτά νοσοκομεία, από τα οποία τα τρία καταστράφηκαν, τέσσερις πολυκλινικές (μία καταστράφηκε), τα τρία μαιευτήρια της πόλης, από τα οποία το ένα καταστράφηκε ολοσχερώς.

Από τα Πανεπιστήμια, 7 υπέστησαν ζημιές, με τα τρία από αυτά να έχουν καταστραφεί πλήρως. Ολοσχερώς καταστράφηκαν 23 σχολεία (το 40%) και 28 παιδικοί σταθμοί (40% του συνόλου). Έχουν επίσης υποστεί ζημιές δύο εργοστάσια, ένα λιμάνι και η στρατιωτική εγκατάσταση αρ. 3057.

Ο πρόεδρος της Ουκρανίας, Βολοντίμιρ Ζελένσκι, μιλώντας στο κοινοβούλιο της Δανίας τόνισε πως οι ρωσικές επιθέσεις κατά της Μαριούπολης συνιστούν “έγκλημα κατά της ανθρωπότητας”.

“Αυτό που κάνουν οι ρωσικές δυνάμεις στη Μαριούπολη αποτελεί έγκλημα κατά της ανθρωπότητας, το οποίο συντελείται υπό τα όμματα του πλανήτη”, δήλωσε στη διάρκεια παρέμβασής του στο κοινοβούλιο της Δανίας, κατηγορώντας τη Μόσχα ότι βομβαρδίζει σκοπίμως τα καταφύγια των αμάχων στην πολιορκημένη πόλη.

“Ανατινάζουν καταφύγια γνωρίζοντας επακριβώς ότι πολίτες κρύβονται εκεί, γυναίκες, παιδιά και ηλικιωμένοι”, δήλωσε ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι ενώπιον της πρωθυπουργού της Δανίας και των βουλευτών.

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ