Πόλεμος στην Ουκρανία: Φόβοι ότι ο Πούτιν θα πατήσει το “κουμπί” για τα πυρηνικά – Τι αναφέρει Αμερικανός αξιωματούχος

Ενώ ο πόλεμος στην Ουκρανία συνεχίζεται για 23η ημέρα και η Ρωσία αντιμετωπίζει απώλειες στο πεδίο της μάχης, εκφράζονται ολοένα καi περισσότεροι φόβοι ότι ο Βλαντίμιρ Πούτιν θα στραφεί στα πυρηνικά του όπλα.

Σύμφωνα με την Daily Mail, ανώτατος αξιωματούχος της άμυνας των ΗΠΑ φοβάται πως ο Βλαντίμιρ Πούτιν είναι κοντά στην απόφαση για πυρηνική επίθεση καθώς η Ουκρανία συνεχίζει να αντιστέκεται σθεναρά στη ρωσική εισβολή. Σημειώνει, παράλληλα, πως ο Ρώσος πρόεδρος προετοιμάζει νέα πυρηνικό όπλα που μπορούν να νικήσουν την άμυνα της Δύσης.

Ο υποστράτηγος Σκοτ ​​Μπέριερ, διευθυντής της Υπηρεσίας Πληροφοριών Άμυνας των ΗΠΑ εξήγησε τις ζοφερές ανησυχίες σε μια νέα έκθεση 67 σελίδων για τις παγκόσμιες απειλές. Σύμφωνα με τον Αμερικανό αξιωματούχο, αυξάνεται ο φόβος μίας πιθανής πυρηνικής επίθεσης στο Κίεβο ενώ ένας απελπισμένος Πούτιν αποτελεί απειλή για όλο ον κόσμο.

Όπως αναφέρει στην έκθεσή του, η Ρωσία ισχυρίζεται ότι αναπτύσσει πυραύλους που είναι ικανοί να παρακάμψουν τις δυτικές άμυνες προκειμένου να «διασφαλίσει ότι μπορεί να προκαλέσει αξιόπιστα φοβερή ζημιά στη Δύση». Η Ρωσία πρόσφατα ανέπτυξε μη πυρηνικούς πυραύλους, που είναι εξοπλισμένοι με βλήματα-δόλωμα, χαρακτηριστικό που δεν είχαν δει προηγουμένως οι επικεφαλής της δυτικής άμυνας, δίνοντας μια πιθανή γεύση του τύπου που θα μπορούσε να τοποθετηθεί στις πιο καταστροφικές βόμβες στο οπλοστάσιο του Πούτιν.

“Καθώς αυτός ο πόλεμος και οι συνέπειές του αποδυναμώνουν σταδιακά τη ρωσική συμβατική ισχύ, η Ρωσία ενδεχομένως να βασιστεί όλο και και περισσότερο στην πυρηνική της αποτροπή και να φανεί δυνατή σε όσους την παρακολουθούν στο εσωτερικό και εξωτερικό” αναφέρεται στην έκθεση του Μπέριερ την οποία έχει στη διάθεσή του το Fox News.

“Οι προσπάθειες των ΗΠΑ να υπονομεύσουν τους στόχους της Ρωσίας στην Ουκρανία, σε συνδυασμό με την αντίληψή της χώρας ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες είναι ένα έθνος σε παρακμή, θα μπορούσαν να ωθήσουν τη Ρωσία να εμπλακεί σε πιο επιθετικές ενέργειες όχι μόνο στην ίδια την Ουκρανία, αλλά και ευρύτερα στην αντιπαράθεσή της με τη Δύση” είπε ο Μπέριερ στην έκθεσή του.

Πούτιν

Πρόσθεσε ότι βασικό κίνητρο για την εισβολή είναι η αποφασιστικότητα της Ρωσίας “να αποκαταστήσει μια σφαίρα επιρροής στην Ουκρανία και στα άλλα κράτη της πρώην Σοβιετικής Ένωσης”.

“Παρά τη μεγαλύτερη από την αναμενόμενη αντίσταση από την Ουκρανία και τις σχετικά σημαντικές απώλειες στις πρώτες φάσεις της σύγκρουσης, η Μόσχα φαίνεται αποφασισμένη να προχωρήσει, χρησιμοποιώντας περισσότερες θανατηφόρες δυνάμεις έως ότου η ουκρανική κυβέρνηση φανεί πρόθυμη να συμβιβαστεί με όρους ευνοϊκούς για τη Μόσχα” έγραψε ο υποστράτηγος.

Ωστόσο, υψηλόβαθμος αξιωματούχος του Πενταγώνου είπε στο Bloomberg την Πέμπτη ότι η εισβολή καθυστερεί σημαντικά, με τη Ρωσία να βασίζεται σε περισσότερες από 1.000 επιθέσεις με πυραύλους μεγάλου βεληνεκούς. Αυτό έχει τροφοδοτήσει περαιτέρω τους φόβους ότι ένας ντροπιασμένος Πούτιν θα μπορούσε να προχωρήσει με πυρηνική σύγκρουση και πιθανώς να πυροδοτήσει τον Γ’ Παγκόσμιο Πόλεμο.

 

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ