Περσικός Κόλπος: Οι διάλογοι την ώρα του ρεσάλτο στα ελληνικά τάνκερ: “Μην μας πειράξετε, έχουμε οικογένειες”

Μετά τη χθεσινή ημέρα αγωνίας, θετικές είναι οι εξελίξεις στην υπόθεση της πειρατείας των δύο ελληνόκτητων τάνκερ στον Περσικό Κόλπο.

Οι Έλληνες και ξένοι ναυτικοί δεν τελούν υπό κράτηση, όπως ανακοίνωσαν οι αρχές του Ιράν και παραμένουν πάνω στα πλοία, ενώ πλέον έχει αποκατασταθεί πλήρως η επικοινωνία του Υπουργείου Ναυτιλίας και των δύο πλοιοκτήτριων εταιρειών και με τα δεξαμενόπλοια Delta Poseidon και Prudent Warrior που καταλήφθηκαν την Παρασκευή από τους Φρουρούς της Επανάστασης.

Οι στρατιώτες της λεγόμενης «Φρουροί της επανάστασης» του Ιράν έκαναν ρεσάλτο στα δυο πλοία ελληνικών συμφερόντων σαν αντίποινα για την δέσμευση ρωσικού πλοίου στην Κάρυστο από τις ελληνικές αρχές.

Το πλοίο Delta Poseidon ξεκίνησε από το λιμάνι  Μπασρά του Ιράκ με προορισμό την Ελλάδα. Είκοσι δύο μίλια από τις ακτές του του Ιράν ένα ελικόπτερο του ιρανικού πολεμικού ναυτικού προσνηώθηκε στο τάνκερ και 7 ένοπλοι αιχμαλώτισαν το πλήρωμα. Το prudent warrior που είχε ξεκινήσει από το ίδιο λιμάνι το προσέγγισαν 2 ταχύπλοα και άλλοι 7 Ιρανοί κομάντο το ακινητοποίησαν.

Την ώρα που οι Ιρανοί κομάντο πάτησαν το πόδι τους στα ελληνικά πλοία, ακολούθησαν έντονοι διάλογοι μεταξύ των στρατιωτών και των Ελλήνων ναυτικών. 

Σύμφωνα με το STAR, σημάδεψαν με τα όπλα τους τους Έλληνες ναύτες και τους είπαν να μείνουν ακίνητοι και να παραδώσουν τον έλεγχο του πλοίου.  Αρχικά οι Έλληνες νόμιζαν πως έχουν να κάνουν με πειρατές. Όμως τελικά τους αποκάλυψαν ότι είναι Ιρανοί κομάντο.

Ακολουθεί ο συγκλονιστικός διάλογος μεταξύ των Ελλήνων ναυτικών και των Ιρανών κομάντο: 

Iρανοί: Μην κουνηθεί κάνεις. Αν έχετε όπλα παραδώστε τα τώρα.
Πλήρωμα: Δεν είμαστε οπλισμένοι. Είμαστε ένα εμπορικό πλοίο. Τι είστε εσείς; Κατά πατάτε τους νόμους.
Ιρανοί: Εμείς είμαστε ο νόμος εδώ. Συγκεντρωθεί τε όλοι στην γέφυρα και ακινητοποιήστε το πλοίο. Παραδώστε τα κινητά σας. Κλείστε τον ασύρματο.
Η μόνη επικοινωνία σας θα είμαστε εμείς.
Πλήρωμα: Έχουμε οικογένειες. Μην μας κάνετε κακό. Είμαστε νόμιμοι.
Ιρανοί: Δεν θα πάθει κάνεις κακό. Αρκεί να μη δημιουργήσετε πρόβλημα. Είμαστε ο στρατός του Ιράν.

Καλά στην υγεία τους οι ναυτικοί

Το ιρανικό πρακτορείο ειδήσεων Tasnim μετέδωσε ότι οι ναυτιλιακές αρχές του Ιράν ανακοίνωσαν σήμερα ότι οι ναυτικοί των δύο κατασχεθέντων ελληνικών τάνκερ δεν τελούν υπό κράτηση, αλλά βρίσκονται πάνω στα πλοία και είναι καλά στην υγεία τους. Την είδηση αναμετέδωσε το Reuters.

“Το πλήρωμα των δύο ελληνικών δεξαμενόπλοιων δεν έχει συλληφθεί και όλα τα μέλη του είναι καλά στην υγεία τους, προστατεύονται και τους παρέχονται οι απαραίτητες υπηρεσίες ενώ βρίσκονται στο πλοίο, σύμφωνα με το διεθνές Δίκαιο”, δήλωσε ο Οργανισμός Λιμένων και Ναυτιλίας του Ιράν.

Οι εννέα Έλληνες και ένας Κύπριος ναυτικός, οι οποίοι βρίσκονται στη γέφυρα και στις καμπίνες τους έχουν επικοινωνήσει με τους συγγενείς τους και είναι καλά στην υγεία τους.

Παρέμβαση του Φόρειν Όφις για την κατάληψη των δύο ελληνικών τάνκερ στα Στενά του Ορμούζ.

Εκπρόσωπος του βρετανικού υπουργείου Εξωτερικών κάνει λόγο για “απαράδεκτη” κατάσχεση από τους Φρουρούς της Ισλαμικής Επανάστασης, το επίλεκτο σώμα των ιρανικών ενόπλων δυνάμεων.Συγκεκριμένα, σε δήλωσή του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, επισημαίνει: “Η κατάσχεση ελληνικών πλοίων από τους IRGC (Φρουρούς της Ισλαμικής Επανάστασης) είναι απαράδεκτη. Το Ηνωμένο Βασίλειο έχει δεσμευτεί για την ελευθερία της ναυσιπλοΐας και την ασφάλεια της ναυτιλίας στα στενά του Ορμούζ”.

Σημειώνεται ότι τον Ιούλιο του 2019 και η Βρετανία αντιμετώπισε παρόμοια προβλήματα, όταν τότε οι Φρουροί της Επανάστασης κατέλαβαν δύο βρετανικά πετρελαιοφόρα: το Stena Impero και το Mesdar. Το δεύτερο το άφησαν ελεύθερο σχεδόν άμεσα μετά από οδηγίες που πήραν από τις ιρανικές αρχές. Το Stena Impero όμως, αφού “ακολουθήθηκε η νόμιμη διαδικασία και ξεκίνησαν οι απαραίτητες έρευνες”, σύμφωνα με τους Φρουρούς της Επανάστασης, κατασχέθηκε γιατί “δεν τηρούσε τους διεθνείς θαλάσσιους κανονισμούς”.

 

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ