Παρέμβαση Ολάντ για την ονομασία των Σκοπίων

Παρέμβαση Ολάντ για την ονομασία των Σκοπίων

 

Ο Γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ πρότεινε, από τη Λιουμπλιάνα, στο πλαίσιο της συνόδου των χωρών των δυτικών Βαλκανίων, να προσφέρει τις καλές υπηρεσίες της χώρας του προκειμένου να επιλυθεί το χρόνιο ζήτημα των ονομασίας των Σκοπίων, που διχάζει την Ελλάδα και την πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας (πΓΔΜ).

Προτάσσοντας την «ποιότητα των σχέσεων» της Γαλλίας με την Ελλάδα, ο Ολάντ επισήμανε ότι η Γαλλία είναι «διαθέσιμη να επιδιώξει μία λύση».

«Το θέμα της ονομασίας παρεμποδίζει επί του παρόντος την όλη διαδικασία και η αλήθεια είναι ότι δεν μπορούμε να παραμείνουμε σ’ αυτό», πρόσθεσε ο Γάλλος πρόεδρος κατά τη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε από κοινού με τον Σλοβένο ο ομόλογό του Μπόρουτ Παχόρ.

Ο Ολάντ υπενθύμισε «τη δέσμευση της Γαλλίας για την διεύρυνση της ευρωπαϊκής προοπτικής». «Εμείς μπορούμε να συνομιλούμε με όλους, έχουμε άριστες σχέσεις με όλες τις βαλκανικές χώρες», επεσήμανε ο επικεφαλής του γαλλικού κράτους.

Παράλληλα, υπογράμμισε ότι η χώρα του τάσσεται σθεναρά υπέρ της ευρωπαϊκής προοπτικής των Δυτικών Βαλκανίων και είναι έτοιμη να αναλάβει διαμεσολαβητικό ρόλο στην επίλυση όλων των εκκρεμών. Επίσης, ανήγγειλε ότι η Γαλλία σκοπεύει να εντατικοποιήσει το ρόλο της στην περιοχή τα επόμενα χρόνια.

«Θα είμαι ο πρώτος που θα επιδείξω αυτό τον ενεργότερο ρόλο» επισήμανε ο Γάλλος πρόεδρος στη διάρκεια κοινής συνέντευξης τύπου με τον Σλοβένο ομόλογό του Μπορούτ Παχόρ.

«Για να έχουμε μία Ευρώπη ειρήνης, τα Δυτικά Βαλκάνια δεν μπορούν μείνουν εκτός με δεδομένο το τραγικό παρελθόν των πολέμων που έπληξαν την περιοχή», επισήμανε και υπογράμμισε ότι «είναι ιστορικής σημασίας το γεγονός ότι η Πρίστινα και το Βελιγράδι κατάφεραν να υπογράψουν συμφωνία χάρη στη βοήθεια της ΕΕ». 

Υπάρχουν όροι, τους οποίους κάθε χώρα, σε ό,τι αφορά τις μεταρρυθμίσεις πρέπει να εκπληρώσει, αλλά επίσης βασικός όρος είναι η περιφερειακή συνεργασία και η σημερινή συνάντηση και η “Διαδικασία του Μπρντο” είναι παράδειγμα για το πως πρέπει να εργαστούν στο πεδίο αυτό.

Ο πρόεδρος της Σλοβενίας ανακοίνωσε ότι η “Διαδικασία του Μπρντο” θα συνεχιστεί και ότι η επόμενη συνάντηση θα διεξαχθεί στην Κροατία παρουσία του προέδρου της Ευρωπαϊκής Κοινοβουλίου, Μάρτιν Σουλτζ.

Ο κ. Παχόρ, ο οποίος είναι συνοικοδεσπότης της συνάντησης με τον Κροάτη ομόλογό του, Ίβο Γιοσίποβιτς υπογράμμισε ότι οι συμμετέχουσες χώρες είναι πολύ διαφορετικές, αλλά έχουν ένα κοινό στοιχείο – αναζητούν την ευκαιρία. Ο πρόεδρος της Σλοβενίας υπογράμμισε τη σημασία της επίλυσης εκκρεμών ζητημάτων χωρίς καθυστέρηση που είναι ένα από τα θέματα της συνόδου.

«Όσο αντιμετωπίζουμε και επιλύουμε προβλήματα, τόσο πιο ελκυστικό θα γίνεται αυτό το κομμάτι της Ευρώπης», ανέφερε ο Σλοβένος πρόεδρος.

 

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ