Παραιτήθηκε ο διευθυντής του Βρετανικού Μουσείου μετά τις κλοπές αρχαίων αντικειμένων

Ο διευθυντής του Βρετανικού Μουσείου παραιτήθηκε σήμερα, μία εβδομάδα μετά τον σάλο που προκλήθηκε από τις αποκαλύψεις για κλοπές αρχαίων αντικειμένων. Ο Δρ Hartwig Fischer ανακοίνωσε ότι θα παραιτηθεί από την θέση του, άμεσα.

Ο διευθυντής και ο αναπληρωτής του επικρίθηκαν όταν ο πληροφοριοδότης Ittai Gradel αποκάλυψε ότι είχε επικοινωνήσει μαζί τους για υποτιθέμενες κλοπές τον Φεβρουάριο του 2021. Τα email που διέρρευσαν στο BBC υποδηλώνουν ότι το Βρετανικό Μουσείο ειδοποιήθηκε από τον έμπορο αρχαιοτήτων για αντικείμενα που πωλούνταν στο eBay το 2021 και αγνόησε την αναφορά.

Ο Hartwig Fischer επέμεινε ότι το Μουσείο είχε λάβει «σοβαρά» τις ανησυχίες πριν από δύο χρόνια, αλλά φάνηκε να κατηγορεί τον Dr Gradel σε δήλωσή του νωρίτερα αυτή την εβδομάδα.

Το Βρετανικό Μουσείο δεν έχει διευκρινίσει πόσα αντικείμενα λείπουν ούτε διευκρίνισε ποια είναι τα αντικείμενα που λείπουν, λέγοντας μόνο ότι είναι «μικρά κομμάτια» που χρονολογούνται από τον «15ο αιώνα π.Χ. έως τον 19ο αιώνα μ.Χ.».

Ένας κλέφτης πιστεύεται ότι λειτουργούσε για δύο δεκαετίες μέσα στο Μουσείο, εκμεταλλευόμενος την αποτυχία του να καταγράψει όλα τα αντικείμενα που βρίσκονται στην κατοχή του. Η πλειονότητα των αντικειμένων φαίνεται να ήταν ερευνητικά αντικείμενα που δεν βρίσκονταν σε δημόσια έκθεση και έτσι ήταν πιο εύκολο να περάσουν απαρατήρητα.

«Η ευθύνη για την αποτυχία πρέπει να ανήκει στον διευθυντή»

Στη σημερινή του δήλωση, ο Fischer είπε: «Τις τελευταίες ημέρες εξετάζω λεπτομερώς τα γεγονότα γύρω από τις κλοπές από το Βρετανικό Μουσείο και την έρευνα για αυτά. Είναι προφανές ότι το Βρετανικό Μουσείο δεν ανταποκρίθηκε τόσο ολοκληρωμένα όσο θα έπρεπε ως απάντηση στις προειδοποιήσεις το 2021 και στο πρόβλημα που έχει πλέον αναδειχθεί πλήρως. Η ευθύνη για αυτήν την αποτυχία πρέπει τελικά να ανήκει στον διευθυντή. Επίσης, εκτίμησα λάθος τις παρατηρήσεις που έκανα νωρίτερα αυτή την εβδομάδα για τον Δρ Γκραντέλ. Θα ήθελα να εκφράσω την ειλικρινή μου λύπη και να αποσύρω αυτές τις παρατηρήσεις».

Ο ίδιος συνεχίζει στην δήλωσή του: «Υπέβαλα την παραίτησή μου στον Πρόεδρο των Διαχειριστών και θα αποχωρήσω μόλις το Διοικητικό Συμβούλιο δημιουργήσει μια προσωρινή ηγετική ομάδα. Αυτή θα παραμείνει σε ισχύ μέχρι να επιλεγεί νέος διευθυντής».

«Η κατάσταση που αντιμετωπίζει το Μουσείο είναι εξαιρετικά σοβαρή. Πιστεύω ειλικρινά ότι θα ξεπεράσει αυτή την δοκιμασία και θα αναδειχθεί πιο δυνατό, αλλά δυστυχώς έχω καταλήξει στο συμπέρασμα ότι η παρουσία μου αποσπά την προσοχή. Αυτό είναι το τελευταίο πράγμα που θα ήθελα. Τα τελευταία επτά χρόνια είχα το προνόμιο να συνεργαστώ με μερικούς από τους πιο ταλαντούχους και αφοσιωμένους δημόσιους υπαλλήλους. Το Βρετανικό Μουσείο είναι ένα εκπληκτικό ίδρυμα και ήταν τιμή της ζωής μου να το διευθύνω».

Σε εξέλιξη η διαδικασία εύρεσης νέου μόνιμου διευθυντή

Από την πλευρά του, ο George Osborne, Πρόεδρος των Επιτρόπων δήλωσε: «Το Διοικητικό Συμβούλιο αποδέχθηκε την παραίτηση του Hartwig Fischer από την θέση του Διευθυντή. Ενήργησε έντιμα στην αντιμετώπιση των λαθών που έγιναν. Κανείς δεν αμφισβήτησε ποτέ την ακεραιότητα του Hartwig, την αφοσίωσή του στη δουλειά του ή την αγάπη του για το Μουσείο. Ο Hartwig είχε ήδη ανακοινώσει την πρόθεσή του να παραιτηθεί πριν από μερικές εβδομάδες, επομένως η διαδικασία εύρεσης νέου μόνιμου διευθυντή βρίσκεται ήδη σε εξέλιξη».

Ο Osborne προσθέτει πως «οι διαχειριστές θα δημιουργήσουν τώρα μια ενδιάμεση συμφωνία, διασφαλίζοντας ότι το Μουσείο θα έχει την απαραίτητη ηγεσία για να περάσει αυτή την ταραγμένη περίοδο καθώς μαθαίνουμε τα μαθήματα για το τι πήγε στραβά και σκοπεύουμε να τα χρησιμοποιήσουμε για να αναπτύξουμε σχέδια για ένα δυνατό μέλλον. Οι διαχειριστές επιθυμούν επίσης να ευχαριστήσουν το πολυάριθμο προσωπικό που εργάζεται τόσο σκληρά για το Μουσείο και το διατηρεί σε λειτουργία. Θέλω να είμαι ξεκάθαρος: θα διορθώσουμε αυτό που πήγε στραβά. Το μουσείο έχει μια αποστολή που διαρκεί από γενιά σε γενιά. Θα μάθουμε, θα αποκαταστήσουμε την αυτοπεποίθηση και την αξία να μας θαυμάζουν για άλλη μια φορά».

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ