Παραδέχθηκε την ενοχή του για διακίνηση κοκαΐνης ο γιος του πρώην προέδρου της Ονδούρας

Ο Φάμπιο Λόμπο, γιος του τέως προέδρου της Ονδούρας Πορφίριο Λόμπο, παραδέχθηκε τη Δευτέρα την ενοχή του στην κατηγορία της συνωμοσίας με σκοπό τη λαθραία εισαγωγή κοκαΐνης στις ΗΠΑ, έναν χρόνο μετά τη σύλληψή του στην Αϊτή στο πλαίσιο έρευνας της αμερικανικής ομοσπονδιακής υπηρεσίας δίωξης ναρκωτικών (Drug Enforcement Administration, DEA).

Ο Λόμπο, 44 ετών, αντιμετωπίζει κάθειρξη τουλάχιστον 10 ετών όταν ανακοινωθεί η ποινή του την 15η Σεπτεμβρίου, ενώ η βαρύτερη ποινή που επισύρει το αδίκημα της συνωμοσίας για την λαθραία εισαγωγή κοκαΐνης στις ΗΠΑ είναι η ισόβια κάθειρξη.

Ο Φάμπιο Λόμπο παραδέχθηκε ενώπιον του ομοσπονδιακού δικαστηρίου του Μανχάταν ότι συμμετείχε σε ένα κύκλωμα διακίνησης ναρκωτικών, στο οποίο ανήκαν επίσης, σύμφωνα με τους εισαγγελείς, αξιωματικοί της αστυνομίας της Ονδούρας. «Ήξερα ότι ήταν παράνομο», ανέφερε ο Λόμπο.

Ο Πορφίριο Λόμπο εξελέγη πρόεδρος στα τέλη του 2009, αμέσως μετά το στρατιωτικό πραξικόπημα που ανέτρεψε τον προκάτοχό του Μανουέλ Σελάγια. Ο Λόμπο ολοκλήρωσε τη θητεία του τον Ιανουάριο του 2014, όταν πρόεδρος ανέλαβε ο Χουάν Ορλάντο Ερνάντες.

Όταν είχε συλληφθεί ο γιος του, ο Πορφίριο Λόμπο είχε δηλώσει πως ελπίζει ότι ο γιος του είναι αθώος, «αλλά αν είναι ένοχος, πρέπει να αναλάβει την ευθύνη για τις πράξεις του». Ο πρόεδρος Λόμπο είχε δεσμευτεί ότι θα πάτασσε το οργανωμένο έγκλημα κατά τη διάρκεια της θητείας του.

Εισαγγελείς ανέφεραν ότι το 2014, ο Φάμπιο Λόμπο συμφώνησε να βοηθήσει δύο ανθρώπους της DEA που υποδύονταν ότι ήταν Μεξικανοί διακινητές ναρκωτικών να μεταφέρουν ένα τεράστιο φορτίο κοκαΐνης διαμέσου της Ονδούρας ώστε να φθάσει στις ΗΠΑ.

Ο στόχος του, κατά το σκεπτικό των εισαγγελέων, ήταν να αποκομίσει κέρδη από τη διευκόλυνση της διακίνησης μέσω του εδάφους της Ονδούρας, που αποτελεί σημαντικό διαμετακομιστικό κέντρο, ειδικά για την κοκαΐνη που μεταφέρεται από κράτη της Λατινικής Αμερικής προς τις ΗΠΑ.

Στο πλαίσιο της διαπραγμάτευσης ο Λόμπο σύστησε τους ανθρώπους της DEA σε έναν «ανώτατο κυβερνητικό αξιωματούχο», που δεν ήθελε ωστόσο να εμπλακεί, και σε αξιωματικούς της αστυνομίας, που συμφώνησαν να διευκολύνουν τη διακίνηση.

Ο Λόμπο συνελήφθη την 20ή Μαΐου 2015 στην Αϊτή, όπου είχε συμφωνήσει να ταξιδέψει για να πληρωθεί για τη συμφωνία, ανέφερε το γραφείο του ομοσπονδιακού εισαγγελέα Πριτ Μπαράρα.

«Είτε είσαι μικροδιακινητής, είτε είσαι μέλος ενός καρτέλ, ή ο γιος του προέδρου μιας ξένης χώρας, η διακίνηση ναρκωτικών είναι διακίνηση ναρκωτικών. Είναι ένα πολύ σοβαρό ομοσπονδιακό αδίκημα και θα διωχθείς γι’ αυτό», αναφέρεται στην ανακοίνωση του γραφείου του Μπαράρα.

Ο συνήγορος υπεράσπισης του Λόμπο είπε σε δημοσιογράφους έξω από το δικαστήριο ότι ο πελάτης του «έκανε ένα λάθος» αλλά «κάνει ένα βήμα μπροστά και αναλαμβάνει την ευθύνη για τις πράξεις του».

Ο σημερινός πρόεδρος Χουάν Ορλάντο Ερνάντες εξαπέλυσε μια επιχείρηση εναντίον των διακινητών ναρκωτικών, στους οποίους επιρρίπτει την ευθύνη για την εγκληματικότητα στη χώρα.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ – ΜΠΕ

Διαβάστε επίσης:

Περού: Αξιωματικός της αστυνομίας συνελήφθη με 109 κιλά κοκαΐνη

Βρετανοί τουρίστες διακινούσαν κοκαΐνη στη Χερσόνησο – ΦΩΤΟ

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ