Ουκρανοί πρόσφυγες στην Ελλάδα: Πρωτοχρονιά με τη σκέψη σε όσους άφησαν πίσω

Tο νέο έτος βρήκε πολλούς Ουκρανούς ξεσπιτωμένους, πρόσφυγες ενός αδυσώπητου και αιματηρού πολέμου.

Μια οικογένεια Ουκρανών που γιόρτασαν την πρωτοχρονιά στην Αθήνα με το μυαλό και την καρδιά στην πατρίδα τους και τα άλλα μέλη της οικογένειας που άφησαν πίσω, μίλησαν στην ΕΡΤ.

Πρόσφυγας πολέμου η Olga Yurchenko από το Donetsk άφησε τη μισή της οικογένεια στην Ουκρανία. Έχει 5 παιδιά κι ένα εγγόνι. Με δάκρυα στα μάτια συνομίλησε με τους δικούς της που βρίσκονται χιλιόμετρα μακριά.

«Έχω στην Ουκρανία την μητέρα, τον άντρα μου και τον μεγαλύτερο γιό μου. Την πρωτοχρονιά την περάσαμε μιλώντας online. Μιλάγαμε και κλαίγαμε πολύ. Μας λείπουν.Τα παιδιά πηγαίνουν σε Ουκρανικό σχολείο εδώ στην Ελλάδα, κι έχουν κάνει φίλους. Φιλοξενούνται σε σπίτι, που τους παρέχει η Αγγλικανική εκκλησία. Ήρθαμε εδώ 20 Απριλίου. Από την αρχή είχα μεγάλη στεναχώρια γιατί άφησα την οικογένειά μου εκεί. Πιο πολύ πονάω για τον γιό μου. Συνέχεια έκλαιγα γιατί δεν ήξερα τι θα γίνει».

Η Olga, ευγνωμονεί τους Γιατρούς Χωρίς Σύνορα και όλους όσοι την έχουν βοηθήσει κατά την άφιξή της στην Ελλάδα. Ένας από αυτούς είναι και η GALINI MASLYUK, πρόεδρος του Ουκρανικού Σωματείου στην Ελλάδα.

«Σε αυτές τις γιορτές με όλες αυτές τις προσπάθειες και από απλούς Έλληνες, που έχουμε συγκινηθεί πάρα πολύ. Όλοι θέλουν τη ζεστασιά ακριβώς του σπιτιού τους. Ένα μικρό αγοράκι έγραψε γράμμα στον πατέρα του που είναι στην πρώτη γραμμή εκεί. Έγραφε ότι Μπαμπά μου θέλω να γυρίσω στο σπίτι. Είχα σχεδιάσει να περάσω πολλά ευτυχισμένα χρόνια στο δωμάτιό μου. Δυστυχώς το σπίτι του δεν υπάρχει πια».

Η Olga έχει μόνο μία ευχή να τελειώσει ο πόλεμος και να καταφέρει να γυρίσει στη ζεστασιά του σπιτιού της και στους αγαπημένους της.

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ