Ουκρανία: “Σπριντ” της ΕΕ για τις πρώτες κυρώσεις κατά της Ρωσίας – Τι αποκαλύπτει διπλωμάτης

Εν μέσω κλιμάκωσης της κατάστασης στην Ουκρανία, η Ευρωπαϊκή Ένωση φαίνεται πως θα προχωρήσει σήμερα κιόλας στην ενεργοποίηση των πρώτων κυρώσεων κατά της Ρωσίας, όπως προκύπτει από δηλώσεις ευρωπαίου διπλωμάτη.

Η συγκεκριμένη πηγή ανέφερε ότι ένας πρώτος γύρος περιορισμένων κυρώσεων της ΕΕ εις βάρος της Ρωσίας θα τεθεί σε ισχύ σήμερα. Όπως είπε, οι κυρώσεις αυτές θα αφορούν περισσότερους πολιτικούς, ενώ θα απαγορεύουν τις εμπορικές σχέσεις μεταξύ της Ευρωπαϊκής Ενωσης και των δύο αποσχισθεισών περιοχών στην ανατολική Ουκρανία.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση επέλεξε να μην επιβάλει κυρώσεις κατά του ίδιου του Ρώσου προέδρου, Βλαντίμιρ Πούτιν, αλλά αντίθετα να παγώσει τυχόν περιουσιακά στοιχεία που έχουν οι βουλευτές της ρωσικής κάτω βουλής, οι οποίοι υπερψήφισαν την αναγνώριση των δύο αυτών περιοχών, και να τους απαγορεύσει να ταξιδεύουν στα κράτη-μέλη της Ένωσης.

Στο στόχαστρο θα μπουν, επίσης, τράπεζες που εμπλέκονται στη χρηματοδότηση αυτονομιστικών ενεργειών στην ανατολική Ουκρανία και οι δύο αποσχισθείσες περιοχές θα εξαιρεθούν από την συμφωνία ελευθέρου εμπορίου μεταξύ της ΕΕ και της Ουκρανίας.

Χθες, Τετάρτη, οι ΥΠΕΞ ενέκριναν επί της αρχής τις κυρώσεις, που σήμερα το πρωί επικυρώθηκαν και από τους πρεσβευτές σήμερα το πρωί. Ωστόσο, χρειάζεται ακόμη να δοθεί επίσημη έγκριση από τους υπουργούς Εξωτερικών, όπως προβλέπει η σχετική διαδικασία. Οι κυρώσεις θα τεθούν σε ισχύ, αμέσως μόλις δημοσιευθούν στην επίσημη εφημερίδα της ΕΕ, κάτι που αναμένεται να γίνει αργότερα σήμερα.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ/Reuters

 

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ