Ουκρανία: Τι κρύβεται πίσω από τις εκρήξεις στην Υπερδνειστερία – Τα σενάρια για ρωσική επίθεση και στη Μολδαβία

Καθόλου τυχαίες φαίνεται ότι δεν ήταν οι εκρήξεις που σημειώθηκαν προ ημερών στην Υπερδνειστερία, αν πιστέψει κανείς τις εκτιμήσεις των Ουκρανών αξιωματικών που επικαλούνται οι Times του Λονδίνου, με βάση τις οποίες το Κρεμλίνο σχεδιάζει επίθεση στην Μολδαβία.

Και αυτό γιατί ο φιλορωσικός θύλακος της Υπερδνειστερίας, ο οποίος βρίσκεται ανάμεσα στη Μολδαβία και στην Ουκρανία, ουσιαστικά είναι μια μεγάλη αποθήκη όπλων και πυρομαχικών του ρωσικού στρατού, οπότε οποιαδήποτε εκεί επιθετική ενέργεια, ακόμα κι αν είναι προβοκάτσια, μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως πρόσχημα για να εκδηλωθεί επίθεση των ρωσικών δυνάμεων και στη Μολδαβία.

Στο πλαίσιο αυτό, ουκρανικές στρατιωτικές πηγές ανέφεραν στους Times του Λονδίνου, ότι η Μόσχα είναι έτοιμη να ανοίξει νέο μέτωπο κατά της Ουκρανίας, από τη Μολδαβία, αυτή τη φορά. Σύμφωνα με τις εν λόγω εκτιμήσεις, η ηγεσία της Ρωσίας φέρεται να έχει ήδη ετοιμάσει ένα σχέδιο για την εισβολή στη Μολδαβία. Μάλιστα κατά τη βρετανική εφημερίδα, η επίθεση αυτή θα μπορούσε να γίνει με βάση το σενάριο που εκτυλίχθηκε στην περιοχή του «Ντονμπάς».
Ουκρανικές πηγές στις υπηρεσίες πληροφοριών της χώρας ανέφεραν ενδεικτικά ότι η Μολδαβία είναι εύκολη υπόθεση γιατί και μικρή είναι και έχει μόλις 3.250 στρατιώτες στις Ένοπλες Δυνάμεις της.

Οι ίδιες πηγές αναφέρουν στην εφημερίδα ότι ήδη παρατηρείται συγκεκριμένη δραστηριότητα στο αεροδρόμιο του Τιρασπόλ, πρωτεύουσας της αποσχισθείσας από την πρώην σοβιετική δημοκρατία Υπερδνειστερίας. Οι ρωσικές δυνάμεις ίσως επιχειρήσουν να μεταφέρουν στρατιώτες με αεροσκάφη Il76 και ελικόπτερα, που θα απογειωθούν από την κατεχόμενη Κριμαία, ενώ την ίδια ώρα θα «στηθούν» διαδηλώσεις και ταραχές στο Κισινάου, πρωτεύουσα της Μολδαβίας.
Πάντως η βρετανική εφημερίδα γράφει ότι οι πληροφορίες δεν συνάδουν με τις εκτιμήσεις δυτικών υπηρεσιών πληροφοριών, σύμφωνα με τις οποίες η Ρωσία δεν διαθέτει επαρκείς δυνατότητες για την ασφαλή ολοκλήρωση αυτής της διαδρομής, δηλαδή χωρίς να διατρέχουν τα ρωσικά αεροσκάφη τον κίνδυνο να καταρριφθούν από την ουκρανική αεράμυνα στην περιοχή της Οδησσού. Επίσης, για να μεταφέρει η Ρωσία πυρομαχικά και στρατεύματα θα πρέπει να δημιουργήσει έναν χερσαίο διάδρομο από την κατεχόμενη Χερσώνα, μέσω τμήματος των περιοχών του Μικολάιβ και της Οδησσού, αντιμετωπίζοντας λυσσαλέα αντίσταση από τις ουκρανικές δυνάμεις.

Οι πληροφορίες των Ουκρανών αξιωματούχων υποστηρίζουν ότι η Ρωσία ίσως επιχειρήσει να εισβάλει στη Μολδαβία, στις 9 Μαΐου – που είναι η επέτειος της Ημέρας Νίκης του Κόκκινου Στρατού επί των γερμανικών ναζιστικών στρατευμάτων. Οι Ουκρανοί δεν αποκλείουν το ενδεχόμενο ο πρόεδρος Πούτιν να ανακοινώσει την αναγνώριση της ανεξαρτησίας της Υπερδνειστερίας. Ετσι έγινε και με το Ντονμπάς.

«Πιστεύουμε ότι το Κρεμλίνο έχει ήδη λάβει την απόφαση να επιτεθεί στη Μολδαβία. Η μοίρα της Μολδαβίας είναι πολύ κρίσιμη. Αν οι Ρώσοι αρχίσουν να αναλαμβάνουν τον έλεγχο, εμείς θα είμαστε από στρατιωτικής άποψης ευκολότερος στόχος και η απειλή για την Ουκρανία θα είναι υπαρξιακή», δήλωσε η πηγή στους «Times».
Αν η επιχείρηση αυτή στεφθεί με επιτυχία, τα ρωσικά στρατεύματα θα μπορούν να δημιουργήσουν έναν κλοιό και από τα δυτικά στο λιμάνι της Οδησσού, που είναι η τελευταία «δίοδος» ουσιαστικά της Ουκρανίας προς τη Μαύρη Θάλασσα. Αν συμβούν αυτά, ανοίγει ένα νέο μέτωπο κατά της Ουκρανίας από τη Μολδαβία.

Βρετανοί στρατιωτικοί αναλυτές σημειώνουν ότι μια τέτοια στρατιωτική επιχείρηση θα μπορούσε να εξυπηρετήσει τρεις στόχους:

Να τραβήξει μέρος των ουκρανικών δυνάμεων στο νοτιοδυτικό μέτωπο
Να υπονομεύσει τις φιλοευρωπαϊκές πολιτικές της κυβέρνησης της Μολδαβίας
Να εκφοβίσει τη Δύση, υπό την έννοια ότι η συνέχιση της υποστήριξης προς την Ουκρανία ίσως οδηγήσει σε περαιτέρω αποσταθεροποίηση της περιοχής, περιλαμβανομένων και των Βαλκανίων

Σημειωτέον ότι οι φόβοι πως η Μολδαβία μπορεί να γίνει στόχος ξεκίνησαν από δηλώσεις Ρώσου στρατηγού, ο οποίος μίλησε για καταπίεση των ρωσόφωνου πληθυσμού στην Υπερδνειστερία. Ο ίδιος στρατηγός είχε ομολογήσει τις βλέψεις της Ρωσίας στην περιοχή αυτή, λίγες ημέρες μετά τις εκρήξεις που είχαν σημειωθεί σε στρατηγικά σημεία της Υπερδνειστερίας.

Οι εξελίξεις αυτές ανάγκασαν την κυβέρνηση της Μολδαβίας να εγκαταλείψει την ουδετερότητα που τηρούσε ως τότε στον πόλεμο της Ουκρανίας, να καταδικάσει την ρωσική εισβολή και να ταχθεί με το πλευρό της Δύσης, ζητώντας ουσιαστικά την στήριξή της έναντι της ρωσικής επιθετικότητας.

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ