Οι αντάρτες που υποστηρίζονται από τη Ρωσία κατηγορούν τις ουκρανικές δυνάμεις για επιθέσεις με όλμους

Οι αντάρτες που υποστηρίζονται από τη Ρωσία κατηγορούν τις ουκρανικές δυνάμεις για επιθέσεις με όλμους.

Οι αντάρτες στην ανατολική Ουκρανία κατηγόρησαν τις κυβερνητικές δυνάμεις του Κιέβου την Πέμπτη ότι χρησιμοποίησαν όλμους για να επιτεθούν στο έδαφός τους, παραβιάζοντας τις συμφωνίες που αποσκοπούσαν στον τερματισμό της σύγκρουσης, μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων RIA.

Η Ρωσία έχει συγκεντρώσει περισσότερους από 100.000 στρατιώτες κοντά στα σύνορα της Ουκρανίας, ενώ απαιτεί από το ΝΑΤΟ να δεσμευτεί να μην δεχτεί το Κίεβο ως μέλος. Η Δύση έχει απειλήσει τη Μόσχα με νέες κυρώσεις εάν επιτεθεί στην Ουκρανία. Η Ρωσία από την πλευρά της αρνείται ότι σχεδιάζει οποιαδήποτε επίθεση.

Τα τελευταία χρόνια έχουν αναφερθεί σποραδικοί πυροβολισμοί στις περιοχές που ελέγχονται από τους αντάρτες και από τις δύο πλευρές. Όμως, μια κλιμάκωση της πολυετούς σύγκρουσης με τους αυτονομιστές του Ντονμπάς θα μπορούσε να τροφοδοτήσει την ένταση μεταξύ Ρωσίας και Δύσης.

Σύμφωνα με την έκθεση RIA, εκπρόσωποι της αυτοαποκαλούμενης Λαϊκής Δημοκρατίας του Λουχάνσκ δήλωσαν ότι οι ουκρανικές δυνάμεις χρησιμοποίησαν όλμους, εκτοξευτές χειροβομβίδων και ένα πολυβόλο την Πέμπτη.

«Οι ένοπλες δυνάμεις της Ουκρανίας παραβίασαν αγενώς το καθεστώς κατάπαυσης του πυρός, χρησιμοποιώντας βαρέα όπλα, τα οποία, σύμφωνα με τις συμφωνίες του Μινσκ, θα πρέπει να αποσυρθούν», δήλωσαν εκπρόσωποι της περιοχής Λουχάνσκ στην ουκρανορωσική ομάδα ελέγχου κατάπαυσης του πυρός, που επικαλείται το πρακτορείο ειδήσεων Interfax.

ΗΠΑ: Η Ρωσία αύξησε τις δυνάμεις της στα σύνορα με την Ουκρανία κατά 7.000 στρατιωτικούς

Η Ρωσία «αύξησε» την παρουσία δυνάμεων στα σύνορα με την Ουκρανία κατά τουλάχιστον «7.000 στρατιωτικούς», ορισμένοι από τους οποίους έφθασαν εκεί χθες Τετάρτη, δήλωσε ανώτερος αξιωματούχος του Λευκού Οίκου, χαρακτηρίζοντας «ψευδή» την ανακοίνωση της Μόσχας πως προχώρησε στην απόσυρση κάποιων δυνάμεων.

Ο Αμερικανός αξιωματούχος επέμεινε στο ότι η Μόσχα θα μπορούσε «ανά πάσα στιγμή» να διεξαγάγει κάποια επιχείρηση που θα της χρησίμευε ως πρόσχημα για να προχωρήσει σε εισβολή στην Ουκρανία και πρόσθεσε: «η Ρωσία λέει πως θέλει να βρεθεί διπλωματική λύση, αλλά οι πράξεις της υποδεικνύουν το αντίθετο».

Πηγή πληροφοριών: AFP

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ