Ουκρανία: Ο ρόλος του αρχηγού της CIA στις συνομιλίες της Κωνσταντινούπολης

Διευκρινίσεις για το ρόλο που έχει ο διευθυντής της CIA στις συνομιλίες ΗΠΑ-Ρωσίας που διεξάγονται στην Κωνσταντινούπολη έδωσε ο Λευκός Οίκος σήμερα, σε μια προσπάθεια να καταλαγιάσει τον σάλο από τις φήμες ότι η παρουσία του Ουίλιαμ Μπερνς σήμαινε ότι οι δύο πλευρές διαπραγματεύονται την ειρήνευση στην Ουκρανία.

Ο διευθυντής της Κεντρικής Υπηρεσίας Πληροφοριών των ΗΠΑ Ουίλιαμ Μπερνς βρίσκεται στην Άγκυρα για να συνομιλήσει με τον Ρώσο ομόλογό του και να μεταφέρει ένα μήνυμα σχετικά με τις συνέπειες οποιασδήποτε χρήσης πυρηνικών όπλων από τη Ρωσία, δήλωσε για το θέμα αξιωματούχος του Λευκού Οίκου τη Δευτέρα. “Δεν διεξάγει κανενός είδους διαπραγματεύσεις. Δεν συζητά τη διευθέτηση του πολέμου στην Ουκρανία”, είπε ο αξιωματούχος, μιλώντας υπό τον όρο της ανωνυμίας, προσθέτοντας ότι ο Μπερνς θα θέσει επίσης το ζήτημα των κρατουμένων Αμερικανών στη Ρωσία.

Την συνάντηση αξιωματούχων ΗΠΑ Ρωσίας στην Τουρκία, ανέφερε για πρώτη φορά η ρωσική εφημερίδα Kommersant. Η εφημερίδα, επικαλούμενη μία πηγή που δεν κατονομάζει, έγραψε ότι ο Σεργκέι Ναρίσκιν, επικεφαλής της ρωσικής υπηρεσίας εξωτερικών πληροφοριών, της SVR, θα παραστεί στις συνομιλίες.

Οι σχέσεις μεταξύ Ουάσιγκτον και Μόσχας έχουν βυθιστεί στο ναδίρ των τελευταίων δεκαετιών από τότε που η Ρωσία ξεκίνησε την εισβολή της στην Ουκρανία τον Φεβρουάριο. Οι απειλές του Ρώσου προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν για χρήση πυρηνικών όπλων στον πόλεμο της Ουκρανίας έχουν τροφοδοτήσει ανησυχίες για κλιμάκωση της σύρραξης.
«Ήμασταν πολύ ανοιχτοί για το γεγονός ότι έχουμε κανάλια επικοινωνίας με τη Ρωσία σχετικά με τη διαχείριση του κινδύνου, ιδιαίτερα των πυρηνικών, αλλά και των κινδύνων για τη στρατηγική σταθερότητα», είπε ο αξιωματούχος του Λευκού Οίκου, προσθέτοντας ότι η Ουκρανία ενημερώθηκε εκ των προτέρων για το ταξίδι.

Μέσα στο Νοέμβριο έγινε γνωστό ότι ο Σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας των ΗΠΑ, Τζέικ Σάλιβαν, έχει εμπλακεί σε εμπιστευτικές συνομιλίες με ανώτερους Ρώσους αξιωματούχους, με στόχο τη μείωση του κινδύνου να διευρυνθεί ο πόλεμος στην Ουκρανία.

(Πηγή:Reuters)

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ