Ουκρανία: Έκτακτη συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ

Το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, κατόπιν αιτήματος κυρίως των δυτικών κρατών-μελών του, συγκλήθηκε για μια κατεπείγουσα δημόσια συνεδρίαση μετά την αναγνώριση της ανεξαρτησίας των περιοχών της Ουκρανίας που ελέγχονται από φιλορώσους αυτονομιστές από τη Ρωσία, ενημέρωσαν διπλωμάτες.

Το αίτημα υπέβαλαν, βασιζόμενες σε επιστολή της Ουκρανίας προς τον Οργανισμό, οι ΗΠΑ, η Γαλλία, το Ηνωμένο Βασίλειο, η Ιρλανδία, η Νορβηγία και η Αλβανία, ενώ το προσυπέγραψε επίσης το Μεξικό, σύμφωνα με τις ίδιες διπλωματικές πηγές.

Η Ρωσία, η οποία ασκεί την εναλλασσόμενη προεδρία του ΣΑ τον Φεβρουάριο και κατά συνέπεια ορίζει την ατζέντα, ήθελε η συνεδρίαση να γίνει κεκλεισμένων των θυρών, κάτι όμως στο οποίο εναντιώθηκαν οι ΗΠΑ, σύμφωνα με τους διπλωμάτες.

Η συνεδρίαση θα αρχίσει στις 21:00 (ώρα Νέας Υόρκης· στις 04:00 ώρα Ελλάδας).

Σε επιστολή προς τον ρώσο ομόλογό του Βασίλι Νεμπένζια, ο πρεσβευτής της Ουκρανίας στον ΟΗΕ, ο Σεργκέι Κίσλιτσια, βασιζόμενος στον καταστατικό χάρτη του Οργανισμού και στους διαδικαστικούς κανόνες, ζήτησε να είναι παρών εκπρόσωπος της ουκρανικής κυβέρνησης στην έκτακτη συνεδρίαση.

Ο ουκρανός διπλωμάτης, αντίγραφο της επιστολής του οποίου περιήλθε στην κατοχή του Γαλλικού Πρακτορείου, ζήτησε επίσης να συμμετάσχει σε αυτή ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ, ο Αντόνιο Γκουτέρες, και εκπρόσωπος του Οργανισμού για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ).

Δεν είναι βέβαιο ότι ο επικεφαλής του ΟΗΕ, που αποφάσισε να επιστρέψει εσπευσμένα από την Πορτογαλία εξαιτίας της κλιμάκωσης της κρίσης στην Ουκρανία, θα μπορέσει να πάρει μέρος στη συνεδρίαση που ξεκινά σε λίγη ώρα.

Τονίζοντας πως ζητεί την κατεπείγουσα συνεδρίαση, η αμερικανίδα πρεσβεύτρια στα Ηνωμένα Έθνη, η Λίντα Τόμας-Γκρίνφιλντ, είπε πως αναμένει το ΣΑ να «αξιώσει η Ρωσία να σεβαστεί την εθνική κυριαρχία και την εδαφική ακεραιότητα της Ουκρανίας, κράτους μέλους του ΟΗΕ».

«Η ανακοίνωση της Ρωσίας» για την αναγνώριση «δεν είναι τίποτε περισσότερο από θέατρο, με προορισμό όπως φαίνεται να δημιουργηθεί το πρόσχημα για νέα εισβολή στην Ουκρανία», πρόσθεσε.

Η πιο πρόσφατη συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας η οποία ήταν αφιερωμένη στην Ουκρανία έγινε τη 17η Φεβρουαρίου· την οργάνωσε η Ρωσία. Επρόκειτο για ετήσια συζήτηση σχετικά με το Ντονμπάς, όπου βρίσκονται οι δύο αυτοανακηρυγμένες Λαϊκές Δημοκρατίες του Ντανιέτσκ και του Λουγκάνσκ.

Η προηγούμενη είχε γίνει την 31η Ιανουαρίου, κατόπιν αιτήματος των ΗΠΑ, και είχε μετατραπεί σε οξύτατη φραστική σύγκρουση ανάμεσα στην Ουάσινγκτον και τη Μόσχα.

Δεν είναι σαφές εάν έχει καταρτιστεί κάποιο σχέδιο απόφασης προκειμένου να υποβληθεί σε ψήφιση στη συνεδρίαση.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Μοιράσου το:
σχολίασε κι εσύ
Ροή
Lifestyle
Κοινωνία
Πολιτική

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.