Όσκαρ 2023: Πώς οι διοργανωτές θα καθηλώσουν το κοινό – Το «κόλπο» για να παρακάμπτουν τις διαφημίσεις

Το χαλί εφέτος θα είναι στο χρώμα της σαμπάνιας και όχι κόκκινο. Είναι μία από τις αλλαγές που έχουν σκεφτεί οι οργανωτές των Όσκαρ σε μια προσπάθεια να να κρατήσουν τα φώτα της δημοσιότητας στις ταινίες “Everything Everywhere All at Once”, “Top Gun: Maverick” , καθώς και στα άλλα φιλμ, που έφεραν τον κόσμο πίσω στους κινηματογράφους.

Όσκαρ: «Σαρώνουν» οι γυναικείες ερμηνείες – Το Χόλιγουντ, όμως, έχει πολύ δρόμο ακόμα στην ισότητα των φύλων

Σε περίπτωση απροσδόκητου συμβάντος, μια ομάδα αντιμετώπισης κρίσεων θα είναι σε ετοιμότητα στο Dolby Theatre στο Λος Άντζελες. Η ομάδα συστάθηκε μετά το χαστούκι που έδωσε ο Will Smith στον Chris Rock στη σκηνή πέρυσι, αμαυρώνοντας την πιο διάσημη τελετή της κινηματογραφικής βιομηχανίας.  Σε αυτά, τα 95α Όσκαρ, η Ακαδημία Κινηματογραφικών Τεχνών & Επιστημών ελπίζει να ξεπεράσει το χαστούκι και να διοργανώσει ένα λαμπερό σόου, με νέα στοιχεία, για να προσελκύσει νεότερους θεατές και να ενισχύσει τη μείωση της τηλεθέασης.

Η παράσταση θα ξεκινήσει στις 8 μ.μ. Ανατολική ώρα (02.00 ώρα Ελλάδας, τη Δευτέρα) και θα μεταδοθεί ζωντανά από το δίκτυο ABC της Walt Disney Co (DIS.N). Ο κωμικός Jimmy Kimmel επιστρέφει ως παρουσιαστής για τρίτη φορά. Οι παραγωγοί είπαν ότι σκοπεύουν να γιορτάσουν την ανάκαμψη του περασμένου έτους, κάτι που κάποιοι φοβήθηκαν ότι δεν θα συμβεί ποτέ, γιατί το streaming τα σάρωσε όλα κατά τη διάρκεια της πανδημίας.  Αρκετές από τις μεγαλύτερες επιτυχίες του 2022 στο multiplex  συμμετέχουν στον διαγωνισμό καλύτερων ταινιών, από το “Top Gun” και το “Everything Everywhere” μέχρι το “Elvis” και το “Avatar: The Way of Water”.

Το χαστούκι του Γουιλ Σμιθ στον Κρις Ροκ έφερε «ομάδα διαχείρισης κρίσεων» στα Όσκαρ

Στόχος η τηλεθέαση και τα εισιτήρια

«Μεταξύ των υποψηφιοτήτων υπάρχουν ταινίες που όχι μόνο χτύπησαν την καρδιά μας, αλλά “έκοψαν” και εισιτήρια», δήλωσε ο παραγωγός Γκλεν Βάις. «Προσπαθούμε να ανεβάσουμε πραγματικά αυτό το σημείο», είπε αναφερόμενος στα εισιτήρια. Οι μεγάλες παραγωγές που διαγωνίζονται, σε αντίθεση με κάποιες από τις μικρές ταινίες που δεν είχαν κόψει εισιτήρια και που είχαν προταθεί τα τελευταία χρόνια, θα μπορούσαν να βοηθήσουν στην προσέλκυση περισσότερων θεατών. Πέρυσι, μάλιστα το τηλεοπτικό κοινό που παρακολούθησε την τελετή των Όσκαρ ήταν το το δεύτερο χαμηλότερο στην ιστορία των βραβείων, με μόλις 16,6 εκατομμύρια τηλεθεατές.

Οι καινοτομίες

Μια άλλη καινοτομία φέτος θα είναι και η εξής: Κωδικοί QR θα αναβοσβήνουν στις οθόνες της τηλεόρασης πριν από τα διαφημιστικά διαλείμματα με συνδέσμους σε βίντεο διάρκειας δύο έως τριών λεπτών σχετικά με τους υποψήφιους. Οι διοργανωτές ελπίζουν ότι ο διαμοιρασμός πληροφοριών σχετικά με τους υποψηφίους θα κάνει τους θεατές να μείνουν στους δέκτες τους και να συνεχίσουν να παρακολουθούν, με προσήλωση.

Για να αλλάξουν την εμφάνιση, οι διοργανωτές άλλαξαν το παραδοσιακό κόκκινο χαλί για πρώτη φορά από το 1961, επιλέγοντας αντ ‘αυτού ένα χρώμα σαμπάνιας. Η είσοδος των σταρ καλύπτεται από μια σκούρα τέντα που θα δώσει την όψη της νυχτερινής αίγλης.

Οι διαγωνιζόμενοι

Το «Everything Everywhere All At Once», μια απίθανη ιστορία για μια Κινεζοαμερικανίδα ιδιοκτήτρια πλυντηρίου που αγωνίζεται να αποπληρώσει τους φόρους της, μπαίνει ως το φαβορί για να κερδίσει το βραβείο καλύτερης ταινίας. Η περιπέτεια κουνγκ φου έχει ως τώρα σαρώσει τα μεγάλα βραβεία του Χόλιγουντ, δηλαδή στη διάρκεια των δύο εβδομάδων πριν από τα Όσκαρ.
Η πρωταγωνίστρια Michelle Yeoh έρχεται αντιμέτωπη στην κατηγορία της καλύτερης ηθοποιού με την Cate Blanchett, η οποία έπαιξε το ρόλο μιας δόλιας διευθύντριας ορχήστρας στην ταινία “Tar”. Στην κατηγορία καλύτερου ηθοποιού, μπορεί να έχουμε ανατροπή ανάμεσα στον σταρ του “Elvis” Austin Butler και στον Brendan Fraser, ο οποίος έπαιξε έναν πολύ παχύσαρκο άνδρα στο “The Whale”.

Ο Ke Huy Quan ηγείται της κούρσας στην κατηγορία δεύτερου ανδρικού ρόλου ως ο δυσαρεστημένος σύζυγος της Yeoh στο “Everything Everywhere”. Ήταν παιδί όταν πρωταγωνίστησε στην ταινία “Indiana Jones” του 1984. Ο Quan εγκατέλειψε την υποκριτική για δύο δεκαετίες επειδή θεώρησε ότι ήταν λίγες οι ευκαιρίες για Ασιάτες ηθοποιούς.
Η Angela Bassett θεωρείται το φαβορί στην κατηγορία δεύτερου γυναικείου ρόλου για την ερμηνεία της ως βασίλισσα Ramonda στην ταινία υπερήρωων “Black Panther: Wakanda Forever”.

Πώς γίνεται ο διαγωνισμός

Τους νικητές ψηφίζουν οι περίπου 10.000 ηθοποιοί, παραγωγοί, σκηνοθέτες και τεχνίτες του κινηματογράφου που απαρτίζουν την Κινηματογραφική Ακαδημία. Στη διάρκεια της τελετής, η σούπερ σταρ της ποπ Rihanna θα τραγουδήσει το υποψήφιο τραγούδι της “Lift Me Up” από την ταινία “Wakanda Forever”.

Όλα τα βραβεία για τους τεχνικούς του κινηματογράφου θα απονεμηθούν ζωντανά. Πέρυσι, κάποιοι ανακοινώθηκαν πριν από τη μετάδοση, σε μια προσπάθεια η τελετή να μην ξεπεράσει τις τρεις ώρες. Αυτό προκάλεσε αντιδράσεις από τους εργαζόμενους στα παρασκήνια και τελικά δεν κατάφερε να μειώσει την διάρκεια της τελετής, η οποία κράτησε τρεις ώρες και 40 λεπτά.

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ