Ομπάμα και Ολάντ στηρίζουν τις διαπραγματεύσεις στο Αφγανιστάν

Ομπάμα και Ολάντ στηρίζουν τις διαπραγματεύσεις στο Αφγανιστάν

Οι πρόεδροι των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα και της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ εξέφρασαν την υποστήριξή τους στις συνομιλίες που πρόκειται να διεξαχθούν μεταξύ των αντιπροσώπων της αφγανικής κυβέρνησης και των Ταλιμπάν, οι οποίοι μόλις άνοιξαν ένα γραφείο εκπροσώπησής τους στο Κατάρ.

«Χαίρομαι που κατέστη δυνατόν να υπάρξει αυτή η έναρξη των διαπραγματεύσεων ανάμεσα στον Αφγανό πρόεδρο Χαμίντ Καρζάι και τις ομάδες που επιθυμούν να συμμετάσχουν στο μέλλον του Αφγανιστάν», επεσήμανε ο Ολάντ κατά τη διάρκεια της συνάντησής του με τον Αμερικανό ομόλογό του στα περιθώρια της συνόδου κορυφής της Ομάδος G8 στη Βόρειο Ιρλανδία.

Ο Γάλλος ηγέτης υπενθύμισε πως θα επισκεφθεί το Σάββατο το Κατάρ, ώστε να «ενθαρρύνει τη διαδικασία», μετά την ιστορική αυτή απόφαση έπειτα από 12 χρόνια πολέμου στο Αφγανιστάν.

«Υπενθυμίζω πως η Γαλλία, από πολλών μηνών, για να μην πω από πολλών ετών, έχει εμπλακεί σε έναν διάλογο που στόχο έχει να διευκολύνει την προσέγγιση και με στόχο να μπορέσει να επιτευχθεί ένα δημοκρατικό και ειρηνικό μέλλον για το Αφγανιστάν», τόνισε ο Ολάντ, υπαινισσόμενος τις συναντήσεις που είχαν οργανωθεί μεταξύ των διαφόρων Αφγανικών ομάδων στο Σαντιγί, κοντά στο Παρίσι.

Για τον Ομπάμα, η σημερινή ανάληψη του ελέγχου του συνόλου της αφγανικής επικράτειας από τις ένοπλες δυνάμεις της χώρας, όπως και η λειτουργία ενός γραφείου αντιπροσωπείας των Ταλιμπάν στη Ντόχα, αποτελούν «σημαντικές εξελίξεις».

Ο Αμερικανός πρόεδρος επέστησε επίσης την προσοχή στον Αφγανό πρόεδρο Χαμίντ Καρζάι να ξεκινήσει τις διαπραγματεύσεις με τους Ταλιμπάν, προσθέτοντας πως ο ίδιος και ο Ολάντ «αποδέχονται μία ειρηνευτική διαδικασία που θα εκπορεύεται από τους ίδιους τους Αφγανούς».

Αμφότεροι, επέμεινε ο Ομπάμα, εκτιμούν πως μία «ειρηνευτική διαδικασία καθοδηγούμενη από τους Αφγανούς αποτελεί τον καλύτερο τρόπο για να τεθεί τέλος στη βία».

Για τον Ομπάμα, οι συνομιλίες αυτές αντιπροσωπεύουν «μία παράλληλη πολιτική διαδικασία, η οποία είναι συμβατή προς την στρατιωτική μετάβαση», που αφορά τη μεταβίβαση του ελέγχου από την πολυεθνή δύναμη του ΝΑΤΟ στον αφγανικό στρατό πριν τις προεδρικές εκλογές του 2014 στη χώρα.

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ