Ολλανδία: Γιατί ζήτησε συγγνώμη ο βασιλιάς – Η συγκίνηση στην ομιλία του

Ο βασιλιάς της Ολλανδίας Γουλιέλμος Αλέξανδρος ζήτησε σήμερα επισήμως συγγνώμη για τη συμμετοχή της χώρας του στο δουλοκτητικό σύστημα, λέγοντας πως αισθάνεται πως το ζήτημα τον αγγίζει «προσωπικά και εξαιρετικά».

Κρήτη: Το ξενοδοχείο θα καλύψει τα έξοδα θεραπείας του 22χρονου μάγειρα που κάηκε με λάδι – Η παρέμβαση της Επιθεώρησης Εργασίας

«Σήμερα στέκομαι μπροστά σας ως βασιλιάς και μέλος της κυβέρνησης. Σήμερα ζητώ συγγνώμη», δήλωσε επευφημούμενος ο Γουλιέλμος Αλέξανδρος στη διάρκεια εκδήλωσης στο Άμστερνταμ για τα 160 χρόνια από την απελευθέρωση των σκλάβων στην Ολλανδία και στις πρώην αποικίες της στην Καραϊβική.

Καστανίδης: Με καρφιά η πρώτη δήλωση για την απώλεια της έδρας – «Οι πολίτες με εξέλεξαν πρώτο αλλά ο Ανδρουλάκης με απέκλεισε»

Η Ολλανδία,  κατάργησε την δουλεία την 1η Ιουλίου 1863, οπότε σήμερα  Σάββατο είναι η 150ή επέτειος από εκείνη την ημέρα.  Η ημέρα είναι γνωστή ως Keti Koti ή Ημέρα Χειραφέτησης.

Ο βασιλιάς είπε σε ένα πλήθος προσκεκλημένων και θεατών: “Σήμερα στέκομαι μπροστά σας. Σήμερα, ως βασιλιάς σας και ως μέλος της κυβέρνησης, ζητώ ο ίδιος συγγνώμη. Και αισθάνομαι το βάρος των λόγων αυτών στην καρδιά και την ψυχή μου”.

Σάλος για το beach bar στην Ρόδο: «Δεν είναι σκλάβοι οι εργαζόμενοι, ζούμε στο 2023» – «Χιονοστιβάδα» αντιδράσεων

Ο βασιλιάς δήλωσε ότι ανέθεσε τη διεξαγωγή μελέτης για τον ακριβή ρόλο του βασιλικού οίκου της Οράγγης-Νασσάου στη δουλεία στις Κάτω Χώρες.  «Αλλά σήμερα, αυτή την ημέρα μνήμης, ζητώ συγχώρεση για την ξεκάθαρη αποτυχία να δράσουμε μπροστά σε αυτό το έγκλημα κατά της ανθρωπότητας», πρόσθεσε στην ομιλία του, η οποία μεταδόθηκε ζωντανά από την τηλεόραση.

Η φωνή του Γουλιέλμου Αλέξανδρου φάνηκε να σπάει από τη συγκίνηση καθώς ολοκλήρωσε την ομιλία του, πριν καταθέσει στεφάνι στο εθνικό μνημείο της χώρας για τη δουλεία σε πάρκο του Άμστερνταμ.

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ