ΟΗΕ για Ουκρανία: “Ασυγχώρητες” οι επιθέσεις της Ρωσίας εναντίον αμάχων

Ο ΟΗΕ καταδικάζει «ανεπιφύλακτα» τις επιθέσεις της Ρωσίας εναντίον πολιτικών στόχων στην Ουκρανία, δήλωσε σήμερα, μιλώντας στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, η Ρόζμαρι ΝτιΚάρλο, η αναπληρώτρια γενική γραμματέας, αρμόδια για τις Πολιτικές Υποθέσεις.

Το Συμβούλιο Ασφαλείας συνεδρίασε εκτάκτως, κατόπιν αιτήματος της Ρωσίας, για να συζητήσει την καταγγελία της Μόσχας περί ανάπτυξης προγραμμάτων βιολογικών όπλων στην Ουκρανία.

«Ο πόλεμος μπαίνει στην τρίτη εβδομάδα και οι ρωσικές ένοπλες δυνάμεις συνεχίζουν την επίθεσή τους», είπε η ΝτιΚάρλο, υπενθυμίζοντας ότι πολλές πόλεις πολιορκούνται ή βομβαρδίζονται, όπως η Μαριούπολη.

«Το να στοχοθετούνται πολίτες, νοσοκομεία, σχολεία, είναι ασυγχώρητο και οι δράστες θα πρέπει να λογοδοτήσουν», προειδοποίησε.

Κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης ο πρεσβευτής της Ρωσίας στον ΟΗΕ Βασίλι Νεμπένζια επανέλαβε τις κατηγορίες σε βάρος των Ηνωμένων Πολιτειών, λέγοντας ότι συνεργάζονται με την Ουκρανία χρηματοδοτώντας «30 εργαστήρια» όπου μελετούνταν βακτήρια «της πανώλης, του άνθρακα ή της χολέρας».

Η Ουάσινγκτον διαψεύδει αυτούς τους ισχυρισμούς και η εκπρόσωπός της στα Ηνωμένα Έθνη, Λίντα Τόμας-Γκρίνφιλντ επανέλαβε ότι η Ουκρανία δεν έχει αναπτύξει πρόγραμμα βιολογικών όπλων, όπου έχει εργαστήρια που να χρηματοδοτούνται από τις ΗΠΑ. Η Ρωσία είναι εκείνη που θα μπορούσε να χρησιμοποιήσει βιολογικά ή χημικά όπλα στην Ουκρανία, πρόσθεσε.

Αν και δεν παρουσίασε αποδείξεις μιας «επικείμενης απειλής», η Τόμας-Γκρίνφιλντ είπε: «Η Ρωσία είναι γνωστό ότι κατηγορεί ψευδώς άλλες χώρες για τις παραβιάσεις που διαπράττει η ίδια».

πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, AFP, Reuters

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ