ΟΗΕ: Ανησυχητικό το λιώσιμο των πάγων στα βουνά – Αγωνία και για τα παγοκαλύμματα

Ειδική έκθεση του ΟΗΕ προειδοποιεί για τις επιπτώσεις που θα έχει τις επόμενες δεκαετίες το λιώσιμο των παγετώνων στα βουνά, τη στιγμή που τα καλύμματα πάγου (σσ. μάζες πάγου που καλύπτουν λιγότερο από 50.000 τετραγωνικά χιλιόμετρα γης) έχουν αποσταθεροποιηθεί λόγω της αύξησης της θερμοκρασίας.

Σύμφωνα με το σχέδιο της επίσημης έκθεση της επόμενης συνεδρίασης της Διακυβερνητικής Επιτροπής για την Αλλαγή του Κλίματος (Giec), τα παγοκαλύμματα της Γροιλανδίας και της Ανταρκτικής έχαναν μάζα άνω των 400 εκατομμυρίων τόνων το χρόνο τη δεκαετία πριν το 2015. Αυτό αντιστοιχεί σε άνοδο της στάθμης της θάλασσας κατά σχεδόν 1,2 χιλιοστά ετησίως.

Όμως, και οι παγετώνες των βουνών έχασαν επίσης σχεδόν 280 δισεκατομμύρια τόνους πάγου κάθε χρόνο στο ίδιο διάστημα, ανεβάζοντας τη στάθμη της θάλασσας κατά 0,77 επιπλέον χιλιοστά ετησίως.

Υπάρχουν παγκοσμίως περίπου 200.000 παγετώνες στη γη και το γεγονός ότι είναι πολύ μικροί συγκριτικά με τα παγοκαλύμματα τους κάνει ιδιαίτερα ευάλωτους στην αύξηση της θερμοκρασίας.

Οι παγετώνες στα Ιμαλάια είναι σημαντικές πηγές νερού για 250 εκατομμύρια κατοίκους στις γύρω κοιλάδες και ‘τρέφουν’ τους ποταμούς από τους οποίους επιπλέον 1,6 δισεκατομμύριο άνθρωποι εξαρτώνται για τροφή, ενέργεια και εισοδήματα.

Έρευνα την οποία επικαλείται η έκθεση της Giec προειδοποιεί ότι οι παγετώνες των ασιατικών ορέων μπορεί να χάσουν πάνω από το ένα τρίτο του πάγου τους, ακόμα και αν οι άνθρωποι ελαχιστοποιήσουν τις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου και περιορίσουν την αύξηση της θερμοκρασίας στους 1,5 βαθμό Κελσίου.

Μια παγκόσμια οικονομία που θα συνεχίσει για δεκαετίες να στηρίζεται στα ορυκτά καύσιμα μπορεί να προκαλέσει απώλεια έως και των δύο τρίτων του πάγου.

Η σύνοψη της έκθεσης της Giec διευκρινίζει ότι η ζώνη κεντροδυτικά των Ιμαλάϊων αντιμετωπίζει ήδη μια αισθητή μείωση της ποσότητας νερού προς άρδευση.

Η έκθεση προειδοποιεί, επίσης, ότι στις περιοχές που δεν έχουν πολλά εδάφη που καλύπτονται από πάγο, όπως στην κεντρική Ευρώπη, τη βορεια Ασία και τη Σκανδιναβία, οι παγετώνες θα μειωθούν κατά 80% έως το 2100.

Μια έρευνα που διεξήχθη φέτος από Ελβετούς ερευνητές προειδοποίησε κατά των ανεξέλεγκτων εκπομπών που μπορεί να προκαλέσουν την εξαφάνιση άνω του 90% των πάγων των Άλπεων μέχρι το τέλος του αιώνα.

Οι κάτοικοι της Λα Πας, πρωτεύουσα της Βολιβίας, παίρνουν περίπου το 30% του νερού τους από τους παγετώνες των Άνδεων τους ξηρούς μήνες του χειμώνα. Αλλά το 2016, «περίπου 100 γειτονιές είχαν μείνει για έναν μήνα χωρίς νερό, ήταν σαν ταινία τρόμου» δήλωσε στο AFP ο Μάρκος Αντράντε, διευθυντής του εργαστηρίου ατμοσφαιρικής φυσικής στο Πανεπιστήμιο Άγιος Αντρέας (San Andres).

Σύμφωνα με την Giec, το λιώσιμο των πάγων θα συνεχίσει βραχυπρόθεσμα να αυξάνεται πριν αρχίσει να μειώνεται στο τέλος του αιώνα, οπότε θα έχουμε περισσότερες κατολισθήσει και μολυσμένο νερό.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ