Οι ναζί κάνουν κακό στην οικονομία

Οι ναζί κάνουν κακό στην οικονομία

 

Αρκετές περιοχές του ανατολικογερμανικού κρατιδίου Μέκλενμπουρκ-Φόρπομερν ψηφίζουν εδώ και χρόνια το ακροδεξιό κόμμα NPD. Οι ακροδεξιές ιδέες δεν έχουν όμως μόνο πολιτική ή κοινωνικές επιπτώσεις, αλλά και οικονομικές.

«Ρατσισμός, αντισημιτισμός και ακροδεξιά δεν έχουν θέση εδώ!», αναγράφεται σε πλακάτ μπροστά από την οικοδομική εταιρία «Μπετόν Σέρβις Βίτενμπουργκ» στο ανατολικογερμανικό κρατίδιο του Μέκλενμπουρκ-Φόρπομερν.

Με το πλακάτ βέβαια δεν πείθεται κανένας νεοναζί να εγκαταλείψει τα πιστεύω του. Η επιχείρηση όμως θέλει με τον τρόπο αυτό να τονίσει ότι επιδεικνύει μηδενική ανοχή στην ξενοφοβία και το ρατσισμό.

Ο Αχιμ Φρόιτσχαϊμ εκπρόσωπος της περιφέρειας Φόρπομερν-Γκράιφσβαλντ, όπου το ακροδεξιό κόμμα NPD αποσπά υψηλά ποσοστά στις εκλογές, θεωρεί ότι τα ακροδεξιά πιστεύω πολλών κατοίκων εκφράζουν τον ρατσισμό, τον αντισημιτισμό και την ομοφοβία τους:

«Κατά τη διάρκεια της τουριστικής σαιζόν και ιδίως σε προεκλογικές περιόδους όταν οι τουρίστες περνούν από πλακάτ με συνθήματα του ακροδεξιού κόμματος δημιουργούνται, όπως φαντάζεστε, οι χειρότερες εντυπώσεις. Και αυτό έχει και οικονομικές επιπτώσεις. Δεν αποκλείεται κάποιος επίδοξος επενδυτής όταν πληροφορηθεί την κατάσταση αυτή να προτιμήσει έναν άλλο τόπο για να επενδύσει τα χρήματά του ή να δημιουργήσει την επιχείρησή του».

Αποφεύγουν οι επενδυτές το κρατίδιο;

Για τις οικονομικές επιπτώσεις που έχει η ευρεία αποδοχή των νεοναζί στο κρατίδιο Μέκλενμπουρκ-Φόρπομερν προειδοποιούν σε ειδικό φυλλάδιο ο Γερμανικός Σύνδεσμος Συνδικαλιστικών Οργανώσεων DGB και η Ένωση Επιχειρηματικών Συνδέσμων του κρατιδίου VUMV.

Όπως σημειώνεται, είναι υπαρκτός ο κίνδυνος να πληγεί σημαντικά ο τουρισμός, στον οποίο στηρίζεται σε μεγάλο βαθμό η οικονομία του κρατιδίου. Όμοιοι είναι οι κίνδυνοι και για το επιχειρηματικό κλίμα στην ευρύτερη περιοχή.

Η Μπίργκιτ Νόιμαν, σύμβουλος επιχειρήσεων του Γερμανικού Συνδέσμου Συνδικαλιστικών Οργανώσεων, λέει στο μικρόφωνο της DW:

«Ο κόσμος και τα μέσα ενημέρωσης γνωρίζουν ότι το ακροδεξιό NPD έχει μπει στην τοπική βουλή και ότι έχει τη στήριξη μεγάλης μερίδας του πληθυσμού. Η φήμη του κρατιδίου είναι συνεπώς κακή και δεν αποκλείεται αυτό να αποτρέπει επενδυτές να έρθουν στο Μέκλενμπουρκ-Φόρπομερν».

Για να αντιστραφεί το αρνητικό επιχειρηματικό κλίμα αρκετές επιχειρήσεις στο ανατολικογερμανικό κρατίδιο συμμετέχουν δημόσια σε προσπάθειες αποστασιοποίησης από ακροδεξιές ιδέες. Μαζί με τους εργαζόμενους και συνεργαζόμενες εταιρείες αποκηρύσσουν ρατσιστικές απόψεις και καταδικάζουν την πρακτική των διακρίσεων.

 

Πηγή: Deutsche Welle

 

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ